Eerste review Volkswagen Passat (2019)

Grote middenklassers zijn uit de gratie gevallen, want de moderne autokoper heeft liever een SUV. Toch laat Volkswagen de Passat niet vallen. Er wordt keihard gewerkt aan een volledig nieuwe B9-generatie. In de tussentijd krijgt de uit 2014 stammende B8 nog een uitgebreide update.

Wat is er zo opvallend aan de Volkswagen Passat?

Dat hij zo ontzettend stil en comfortabel is. Wij reden met de Variant, als 2.0 TSI met 190 pk, 2.0 TSI met 272 pk en plug-in hybride GTE met 218 pk. Alle drie smiespelen zijdezacht op constante snelheid, maar ook als het gaspedaal verder richting het schutbord gaat, borrelt ergens ver weg niet meer dan een verfijnde brom op. In de GTE valt bovendien op dat hij zo goed als onmerkbaar overschakelt van elektrokracht naar zijn verbrandingsmotor. Dat past allemaal bij het uitstekende onderstel. De strak sturende Passat schuwt het betere bochtenwerk zeker niet, maar is bovenal een erg fijne reisgezel. Zijn onderstel is comfortabel zonder week te zijn en dynamisch zonder hard te zijn. Perfect voor het dagelijkse woon-werkverkeer.

Wat is er goed aan de Volkswagen Passat?

Veel! Je kunt zeggen van Volkswagen wat je wil, maar ze hebben de reeds vijf jaar oude Passat tot in de puntjes geperfectioneerd. Het interieur is ruim (ook op de tweede zitrij) en voor het grootste deel opgetrokken uit mooie materialen. De meeste indruk maakt de techniek. Onder de noemer IQ.Drive zijn een groot aantal assistentiesystemen gebundeld, zoals Travel Assist, dat tot een snelheid van 210 km/h deels autonoom werkt. Het houdt de Passat binnen de lijnen (ook als er wegwerkzaamheden met tijdelijke lijnen zijn) en reageert soepel op andere weggebruikers door over het algemeen natuurlijk af te remmen en te accelereren. Heb je het navigatiesysteem ingesteld, dan remt Travel Assist bijvoorbeeld automatisch af voor bochten en afslagen. Het enige wat je als bestuurder nog hoeft te doen, is opletten, sturen en soms een beetje bijremmen. Anders aan de GTE is de grotere batterij. Daarmee komt een maximale elektrische actieradius van ruim 50 kilometer binnen bereik. Het aantal rijmodi in de GTE is teruggebracht tot drie: elektrisch, hybride en GTE. Nieuw bij die eerste twee is dat je de mate van regeneratie kunt instellen. Voorheen was de keuze gewoon: aan of uit.

Wat is er slecht aan de Volkswagen Passat?

Nou ja, slecht … Een kwestie van smaak, zouden wij zeggen. De Passat is een uitstekende auto, dat staat buiten kijf, maar hij is zó saai om naar te kijken! Hij is – ook in gefacelifte vorm – strak, zakelijk, niet aanstootgevend en typisch Volkswagen, maar daardoor ook verre van spannend. Wil je ’s avonds met een verliefde blik om kunnen kijken als je van de oprijlaan naar de deur loopt? Neem dan bijvoorbeeld een Peugeot 508 of Volvo S60. Verder heeft de Passat hetzelfde 'probleem' als zoveel andere moderne auto’s: de bediening van de assistentiesystemen vergt enige studie.

Wanneer komt de nieuwe Passat en wat kost-ie?

De opgewaardeerde Passat komt na de zomer op de markt. In eerste instantie staan in de prijslijst de eerder genoemde 2,0 liter benzinemotoren, een 1.6 TDI met 120 pk, een 2.0 TDI met 190 pk en de GTE. Later komen daar de 1.5 TSI Evo met 150 pk – die naar verwachting de meeste Nederlandse kopers gaat trekken – en de 2.0 TDI Evo met eveneens 150 pk bij. De opgehoogde, ruiger uitgedoste Passat Alltrack gaat aan onze neus voorbij. De prijs van de Volkswagen Passat (2019) wordt zeer binnenkort bekendgemaakt.

Wat vind ikzelf van de Volkswagen Passat (2019)?

De Passat is een heerlijke reisauto. Ik word niet warm van zijn design – zowel exterieur als interieur – maar wel van zijn weggedrag, bouwkwaliteit, ruimte en technologie. Te veel fabrikanten denken een sportieve (lees: harde) middenklasser te moeten bouwen, maar dat wil ik helemaal niet als forens. Ik wil comfort, gemak en technologie die mij werk uit handen neemt. En dat geeft de Passat mij.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties