Autotests

Vliegtuig-gevoelens: Cadillac XLR

Met zijn machtige V8, vier dikke uitlaatpijpen en krachtige design bezorgt de XLR je kippenvel. De Cadillac XLR is van alle gemakken voorzien en een Coupé Cabriolet in zijn puurste vorm.

Zijn hoekige lijnen, krachtige uistraling en schitterende details wekken associaties op met een Stealth-vliegtuig. Het is één-en-al dynamiek dat de auto uitstraalt. Bovenop het derde remlicht heeft Cadillac haar logo geplakt en op de zijkant zien we de letters XLR terugkomen. Vier dikke uitlaatpijpen verraden al snel dat hier een beul voor je staat. Het typeplaatje ‘V8 Northstar’ bevestigt deze gedachte maar al te goed.
 
Prachtige kapconstructie
Het plaatje verraadt meteen dat er onder de lange motorkap een dikke Amerikaanse achtcilinder ligt. De V8 – met een cilinderinhoud van 4.6 liter – staat garant voor een spectaculaire acceleratie en een geweldig geluid. Tijdens onze testperiode waren de weergoden ons bijzonder goed gezind. Met een temperatuur van rond de 25 graden en een lekker zomerzonnetje kon de kap open. Net als één van zijn concurrenten - de Mercedes SL - is de XLR een Coupé Cabriolet. Het stalen dak opent met een druk op de knop. Het is een prachtig schouwspel (zie ook de video) dat de XLR in 30 seconden omtovert van een coupé in een cabriolet. Wanneer het dak open is kun je pas echt genieten van de V8-sound. Bij lage toerentallen klinkt de achtcilinder lekker zwaar, maar bovenin toeren brult ‘ie het uit. Het geluid bezorgt je kippenvel.
 
Head-Up-Display
Kippenvel krijg je ook van de acceleratie. Met een simpele druk op de knop wek je de V8 tot leven. Automaat in stand ‘D’ en bij vol accelereren wordt je achterin je stoel gedrukt. Binnen 5,9 seconden sprint je naar 100 km/h en niet veel later bereik je hoogst illegale snelheden. Wanneer je op snelheid het gaspedaal door de ´kick-down´ trapt schakelt de automaat terug en wordt je wederom gelanceerd. Eerder haalden we de vergelijking met een Stealth-vliegtuig al aan, maar dat idee komt je met name tijdens het rijden weer naar boven. De acceleratie is bij elke snelheid enorm. Mede ook door het Head-Up-Display, dat je snelheid op de weg lijkt te projecteren komt de vergelijking met een vliegtuig heel dichtbij. Groot voordeel van het Head-Up-Display is dat je je snelheid perfect kunt aflezen zonder je ogen van de weg te halen. 
 
Sportief maar vooral comfortabel
Amerikaanse auto’s staan bekend om hun matige sportieve rij-eigenschappen, maar dat is bij de XLR wel anders. Ondanks dat de auto vooral op het gebied van ‘comfort’ veel winst pakt is er ook sportief mee te rijden. De besturing is nauwkeurig en het ‘Magnetic Ride Control’ past de dempers aan op de omstandigheden van de weg. De diverse elektronische veiligheidssystemen zijn geen overbodige luxe om de 326 pk sterke XLR in toom te houden. Hij mag dan betere rij-eigenschappen hebben dan menig Amerikaanse concurrent, toch haalt de XLR niet het niveau van een Europese sportauto. Dat is dan ook niet waar de XLR voor gemaakt is. Je kunt er hard, heel hard, mee gaan maar vooral ook heel comfortabel. Lekker cruisen over de boulevard, de snelweg of bochtige binnenweggetjes is echt genieten.
 
Spaans eucalyptushout
Dat relaxte karakter uit zich ook in het interieur. Een sfeervolle cockpit met Spaans eucalyptushout, aluminium en leer maken de XLR tot een luxe sportauto. De deur opent niet met een normale handgreep, maar met een knopje (elektrisch). Eenmaal plaats genomen achter het stuur wordt de V8 tot leven gewekt met een druk op de startknop. Meteen ook komen het stuur en de stoel in de juist (vooringestelde) positie. De tellers zijn ontworpen door de Italiaanse juwelenontwerper Bvlgari. Het leer en aluminium is van hoge kwaliteit en dat geldt ook voor het audiosysteem. Specialist Bose heeft het audiosysteem met 9 speakers ontwikkeld. Zelfs in de hoofdsteun zijn speakers opgenomen. Het geluid is prachtig en de bass overweldigend. Het audiosysteem is te bedienen via het centraal geplaatste TFT-scherm waarin ook het navigatiesysteem en een DVD-speler zijn opgenomen. Verdere luxe voorzieningen zijn er in de vorm van stoelverwarming en stoelventilatie, Adaptive Cruise Control, climate control en parkeersensoren.

Onderscheidend
Met concurrenten als de Mercedes SL500 en BMW 645Ci valt de XLR in een klasse met auto´s die je zelden ziet rijden. Bijkomend voordeel voor Cadillac is dat het Amerikaanse merk in Europa ook nog eens heel zeldzaam is. Dat maakt de XLR nóg exclusiever en onderscheidender dan zijn Duitse concurrenten. Bovendien heeft Cadillac de auto standaard voorzien van alle denkbare extra´s, maar is de prijs duizenden euro´s lager dan de SL500 en 645Ci.
 
Conclusie
De Cadillac XLR straalt een bijzondere sfeer uit. Van buiten sta je oog in oog met een dynamische en krachtige sportauto. Binnen is het vooral luxe en comfort dat je verwent. De gebruikte materialen zijn prachtig. Het dashboard en de stoelen zijn bekleed met leer en overal in het interieur is echt hout en aluminium gebruikt. Comfortverhogende zaken zoals stoelverwarming, stoelventilatie, elektrische verstelling van stoel, spiegels en stuur, keyless entry, Adaptive Cruise Control en een prachtig klinkend audiosysteem van Bose zijn standaard aanwezig. Wat ook als muziek klinkt is de dikke achtcilinder. Met name met de kap open klinkt de motor zwaar en brult ‘ie het uit bij hoge toerentallen. Er is veel aandacht besteed aan het sportieve karakter van de auto en dat is te merken. Het is geen zwabberende Amerikaan maar een strak rijdende auto. Ondanks dat nodigt de auto meer uit tot heerlijk toeren en genieten van alle luxe (en aandacht)!

Gerelateerde artikelen

Europees debuut Cadillac STS-V en XLR-V op IAA

Autonieuws
Europees debuut Cadillac STS-V en XLR-V op IAA
> Artikel lezen

Cadillac XLR-V krijgt kleine opfrisbeurt

Autonieuws
Cadillac XLR-V krijgt kleine opfrisbeurt
> Artikel lezen

Zal Trump zijn auto van de zaak nog in ontvangst kunnen nemen?

Spyshots
Zal Trump zijn auto van de zaak nog in ontvangst kunnen nemen?
> Artikel lezen

Cadillac CT6 V-Sport hapt naar M5 & co

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.