Autotests

Autotest | Renault Mégane

Autotest | Renault Mégane

Een ongekend productoffensief, dat is er bij Renault gaande. Zelden hebben we zo'n nieuwslawine meegemaakt. Van welk automerk dan ook. Tel even mee: een Espace, Kadjar, Talisman (Estate), Scénic en, tegelijk met die laatste, ook nog de nieuwe Mégane Estate. Dat zijn zes gloednieuwe Renaults in anderhalf jaar tijd! Zeven als je de vijfdeurs Mégane ook meetelt. Niet alles wat de Fransen recent aanraakten veranderde in goud, maar de Mégane daarentegen moet een schot in de roos zijn. Het moet, want zo cruciaal is het model voor het merk. Komt dat goed?

Autotest | Renault Mégane
De eerste indruk is een daalder waard, dus laten we daarmee beginnen. Je hoeft een Mégane maar in de verte op te merken en je hebt meteen in de smiezen dat Renault gepoogd heeft een aantrekkelijke middenklasser neer te zetten. Een zaak die meer dan gelukt is, vinden wij, ook al zijn de meningen op de grof uitgevallen lichtsignatuur voor- en achteraan nogal verdeeld. Zowel bij ons op de redactie als daarbuiten, zo leert de ervaring. Evengoed is Renault erin geslaagd de Mégane meteen als zodanig herkenbaar te maken en dat is geen makkelijke klus aangezien het design van het succesmodel door de generaties heen nogal aan verandering onderhevig is geweest. Chapeau, Laurens van den Acker!

Ook zo positief over het interieur?

Ja en nee, en dit begint spijtig genoeg langzamerhand een ietwat zeurderig liedje te worden. Oftewel, met hier en daar een valse noot. Want waar Renault qua comfort en veiligheid wederom prima kan meekomen met de beste, blijft het (onnodige) steekjes laten vallen op het gebied van materiaalkeuze en afwerking.
Zo is bijvoorbeeld de assemblage niet overal even feilloos, moet je met je ledematen niet overal te zwaar op leunen anders begint het te kraken en laat de ergonomie, net als bij de Talisman, Espace en Kadjar, nogal te wensen over.

“Wie is toch die medewerker bij Renault die zo stoïcijns vasthoudt aan een aparte schakelaar voor de cruise control in de middentunnel?!”


Misschien ligt het aan ons, maar wij raken maar niet gewend aan de (ingewikkelde) menustructuur van het jongste infotainmentsysteem van de Fransen. Oh, en wie is toch die medewerker bij Renault die zo stoïcijns vasthoudt aan een aparte schakelaar voor de cruise control in de middentunnel?! Ook nogal onhandig: de zeer hoge tildrempel. Al is de kofferruimte dan wel weer prettig ruim met 384 liter achter de achterbank.

Over ruimte gesproken…

Daar had Renault efficiënter mee om kunnen springen. Niet dat het krapjes zit in de Mégane, maar overdreven ruim is hij ook niet, terwijl er – aan de buitenkant – toch 6 centimeter bij is gekomen. Vooral op de achterbank, in de breedte, steekt ellenbogenwerk al snel de kop op. De hoofdruimte is prima, ondanks een sterk aflopende daklijn.

Die daklijn loopt overigens helemaal door tot in de subtiele dakspoiler die elke Mégane standaard heeft. Aardig van Renault, maar het maakt ook de van zichzelf al compacte achterruit van de Mégane optisch nog kleiner. En dit, tezamen met de forse C-stijl, belemmert het zich schuin naar achteren behoorlijk. Een grote SUV of MPV als de Espace kan er zomaar in 'verdwijnen'. Oppassen dus!

Soepel, stil en (gevoelsmatig) snel

Aan de rijhouding hoeft Renault dan weer niets te veranderen. Die is uitstekend, wat je ook kan zeggen van het comfort dat de stoelen bieden. Daarnaast blijft het interieur aangenaam stil. De dieselbrom van de dCi 110 – die wij reden – is discreet en windgeruis blijft tot op hoge snelheid op de vlakte.

Eens te meer blijkt dat je Renault niet hoeft te leren hoe je een fijne dieselmotor moet maken. De inmiddels welbekende één-punt-vijf levert in ons geval 110 pk en 260 Nm en dat is ruimschoots voldoende om de vaart erin te houden. Bijzonder veel kilo's hoeft de motor dan ook niet in beweging te zetten en te houden; 1.180 stuks slechts, waarmee de nieuwe Mégane tot de lichtere auto's in zijn klasse behoort.

Accelereren naar 100 km/h duurt volgens fabrieksopgave 11,3 seconden, maar de Mégane trakteert op de zeldzame kwaliteit dat hij vlotter aanvoelt dan hij echt is. Nog zo'n talent: het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je rijstijl is, pas bij een extreem zware rechtervoet komt de boordcomputer boven de 5,0 l/100 km.

Rijk aan moderniteiten

Ook een pluim verdient de uitrusting. Hier valt geen speld tussen te krijgen. Zes airbags, Isofix-bevestigingspunten, ABS en stabiliteitscontrole, noodremhulp, bandendrukcontrole, een uitschakelbare passagiersairbag; het is er allemaal.

“De Mégane trakteert op de zeldzame kwaliteit dat hij vlotter aanvoelt dan hij echt is.”


Heb en wil je meer besteden en begint het al gauw te kriebelen wanneer je allerhande marketing-getinte afkortingen hoort, ook dan zit je ook goed bij de Mégane. Voor anderen volstaat de melding dat alle moderne snuisterijen, zoals een head-up display, adaptieve cruise control, rijstrookassistent, dodehoekwaarschuwing, verkeersbordherkenning en een achteruitrijradar, verkrijgbaar zijn. Zelfs LED-koplampen prijken op de optielijst, na de Seat Leon is de Mégane hiermee de tweede in zijn segment.

De fijnste

Tot slot nog eventjes over het rijgedrag. Dat hadden we namelijk nog niet behandeld. Wat we daarvan vinden? Nou, gewoon goed. Het onderstel biedt een prettige mix van dynamiek en comfort, al leunt de Mégane van nature – naar goed Frans gebruik – nog 't meest op het laatste. Voor ultra-sportiviteit is straks de RS. Wil je nu alvast wat meer scherpte, kies dan voor het Multi Sense-systeem met adaptieve dempers in combinatie met 4Control-vierwielsturing. Daarmee laat de auto zich preciezer 'zetten' zonder nerveus aan te voelen tussen de bochten, een nare eigenschap die de Espace met dezelfde systemen aan boord bijna onhandelbaar kan maken. Maar ook op de Talisman pakt het niet helemaal lekker uit. Driemaal scheepsrecht? Het zou goed kunnen, want van deze drie nieuwe Renaults is de Mégane echt de fijnst sturende.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Renault-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane
Autotest | Renault Mégane

Zoeken

Merk- & modeldossiers