Autotests

Autotest | Jeep Renegade

Een Amerikaan hoef je niet te vertellen waar een Jeep voor staat. Bij de gemiddelde Europeaan ligt dat anders. Niet in de laatste plaats is het prijsniveau hiervan de oorzaak. Jeeps zijn immers nogal prijzig. Maar nu is er een Jeep die op de kleintjes let. In alles. Althans, dat is hem alsook ons verteld. Maar zelf wil de Renegade daar niets van weten. En wij…?

Een tweede argument dat Jeeps vaak aan het kortste eind trekken is hun uitstraling. Je vindt het fantastisch of helemaal niet. Een oordeel daartussenin is er niet. Jeep lijkt hier welhaast een sport van te maken, want ook de Renegade is nogal een vreemde eend in de bijt. Hoewel over smaak te twisten valt, moet je van goeden huize komen wil je pleiten dat het hier om een klassieke schoonheid gaat. Anderzijds zijn er maar enkele woorden nodig om het zeer originele design toe te juichen. Beide kampen hebben zo hun aanhangers, dus markt voor de Renegade moet er zijn. De vraag is alleen: hoe standvastig zijn zij zodra ze de alternatieven hebben geteld en bekeken.

Hoezo?
Wel, het compacte SUV- annex crossover-segment is zo'n beetje de drukste van allemaal en de Jeep Renegade wil van twee walletjes eten, waardoor hij nog meer concurrenten aantrekt. Neem zijn formaat. De Renegade valt in alle richtingen ruimer uit dan bijvoorbeeld een Renault Captur, maar staat te koop voor de prijs van de Nissan Qashqai, die weer wat groter is. Daarmee wordt bij voorbaat de indruk gewekt dat de Renegade nogal scheef loopt, een consumentenperceptie dat Jeep als merk nu juist graag wil kwijtraken. Een valse start, zo blijkt, want de Renegade praat zijn hogere vraagprijs onmiddellijk goed zodra je instapt. Het enige dat de Captur en consorten dan nog kunnen zijn, is jaloers. De afwerking en bouwkwaliteit van de Renegade staat namelijk zienderogen op een hoger niveau.
Apart hiervan komt ook het interieur van de Amerikaan in aanmerking voor de originaliteitsprijs. De algehele aanblik is een tikkeltje sober en had wellicht een beetje meer kleur kunnen gebruiken, maar daar valt snel mee te leven als je het ene na het andere guitige detail de kost geeft. De horizontale, robuust uitgevoerde dashboardgreep valt het eerst op, gevolgd door 'since 1941' in de middenconsole dat tevens is voorzien van een separate knop voor het (digitale) kompas. Heerlijke stoerdoenerij. Net als de 'besmeurde' toerenteller, het her en terugkeren van de karakteristieke radiatorgrille en de vele X'en, een dikke vette knipoog naar de jerrycan achterop de Willys Jeep dat ons door de WOII heeft geloodst. Hoe kun je daar nu geen zwak voor hebben?!

“Heerlijke stoerdoenerij. Net als de vele X'en, een dikke vette knipoog naar de jerrycan achterop de Willys Jeep dat ons door de WOII heeft geloodst.”

Leuk, die grootheidswaanzin. Maar is 'ie dat ook daadwerkelijk?

Wat is groot? Als dat voldoende plaats voor vier volwassenen is, dan luidt het antwoord ja. Maar van een Kia Sportage of Skoda Yeti wint de Renegade het dan weer niet. Al zal je vanachter het stuurwiel toch zweren van wel. Door het diepe dashboard, de hoge zitpositie en dito motorkap – waar je tegen in plaats van op kijkt – voelt de Renegade veel groter dan 'ie werkelijk is. Een machtig gevoel geeft dat, maar het gulzig gehanteerde tekenpotlood die dat deed veroorzaken werkt soms ook tegen. Zo is het zicht opzij en schuin naar voren alsook naar achteren slecht door de zeer groot uitgevallen hoofdsteunen en respectievelijk forse B- en D-stijlen. Gelukkig dat de buitenspiegels dat ook zijn.

Is de Renegade niet een halve Fiat trouwens?
Je hebt je huiswerk goed gedaan, want dat klopt. De Renegade is in samenwerking met de Fiat 500X ontwikkeld en rolt zelfs van dezelfde band als die Italiaan. Maar goed, omdat de verpakking zo compleet anders is, is dat enkel te merken wanneer je zeer vertrouwd bent met een moderne Fiat. Het leeuwendeel van de kopers zal niet door hebben dat het stuurgevoel, rijgedrag, de wijze waarop de handbak schakelt en zelfs de kleinste karakteristieke 'maniertjes' Fiat ademen. Geeft het? Welnee, de 500X hebben wij immers ervaren als een zeer prettige crossover met een volwassen rijgedrag. En daar kan de Jeep Renegade bij aanhaken.

Dan zullen de terreincapaciteiten wel tegenvallen?
Mis. Want de 500X profiteert juist van Jeep's kennis en kunde op dit gebied. Zo bont als de Wrangler en ook Cherokee moet je het niet maken in de Renegade, maar dit 'Jeepje' staat evengoed zijn mannetje op het onverhard. Mul zand, modder, het doorwaden van watergeulen en rotspartijen, zo lang het allemaal niet te ambitieus is, worden moeiteloos overwonnen. Voor de echte avonturiers is er de TrailHawk, een ruige uitvoering met 4x4-aandrijving, een lage gearing en een specifiek koetsdesign om ver(der) te komen in ruw terrein.

“De meeste kopers zullen niet door hebben dat het stuurgevoel, rijgedrag, het schakelen en zelfs de kleinste 'maniertjes' Fiat ademen.”

Nog een voorkeur voor de aandrijflijn?
De 1.4t, een viercilinder-turbobenzine met 120 pk en 230 Nm voorzien van handbak en voorwielaandrijving. Ten eerste omdat we enkel deze combinatie hebben gereden en ten tweede om de aanschafprijs reëel te houden. De Renegade is er vanaf € 22.990,- met voorin een atmosferische 1.6 met 110 pk, maar voor tweeduizend euro extra rijd je 'onze' versie die het al niet moet hebben van zijn enthousiasme. Pas als er wordt aangespoord blijkt de 1.4 een pasklaar antwoord te hebben. Onder de 2.500 tpm geeft hij weinig thuis. Maar dat betekent ook dat het tijdens kruissnelheden prettig stil blijft en het verbruik met een gemiddelde van 7,2 l/100 km heel acceptabel is. Spelen dergelijke zaken alsook geld geen rol en ben je – na het lezen van deze test – net zo blij verrast met de Jeep Renegade als wij, dan kun je gas geven tot ver over de 40 mille.

Gerelateerde artikelen

Fiat 500 X/Jeep Junior maakt testrit door de Alpen

Spyshots
Fiat 500 X/Jeep Junior maakt testrit door de Alpen
> Artikel lezen

'Baby Jeep' toont voor het eerst zijn eigen ik

Spyshots
'Baby Jeep' toont voor het eerst zijn eigen ik
> Artikel lezen

Prijzen Jeep Renegade beginnen bij 23 mille

Autonieuws
> Artikel lezen

Jeep Renegade met bijpassende aanhanger

Autonieuws
Jeep Renegade met bijpassende aanhanger
> Artikel lezen

Kleine Jeep Renegade in staat tot grote daden

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste foto Jeep Renegade (alias Jeepster)

Autonieuws
Eerste foto Jeep Renegade (alias Jeepster)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.