Autotests

Autotest | Vernieuwde Honda CR-V

We hebben al eens eerder gesteld dat de Honda CR-V, met zijn introductie in 1997, tot een van de grondleggers van het compacte SUV-segment behoort. En dat wijzen de cijfers ook uit. Wereldwijd werden ervan in de afgelopen 18 jaar liefst 5,7 miljoen geproduceerd. Maar Honda moet met de toegesnelde en sterke concurrentie wel op blijven letten. En zodoende werd de CR-V nog eens grondig onder de loep genomen en op cruciale punten verbeterd. Tijd om een blokje om te gaan.

Eén van de highlights van de facelift vormt het front van de Honda CR-V. Die werd van bumper tot grille opnieuw getekend en oogt lekker strak. Wij zijn bovendien gecharmeerd van de manier waarop de LED-dagrijverlichting doorloopt in de grille. Hetzelfde designtrucje is aan de achterzijde toegepast. Hier evenwel met een nieuwe chromen strip op de achterklep die doorloopt in de lichtunits.

Vertaalt die vernieuwing zich ook aan de binnenzijde door?
Niet in dezelfde mate. Want op het gebied van interieurdesign veranderde er niets en ook verbeterde materialen kunnen wij niet vinden. Mits de voortaan in carbon of zilverkleur uit te voeren sierstrip hier onder valt te brengen. Wij vinden het te ver gaan om zoiets miezerig als nieuw te bestempelen. Is dat storend? Op zich niet. Het interieur is keurig afgewerkt, al verraden met name de knoppen en hendels nog altijd zijn conservatieve Japanse afkomst. Daarnaast hebben de drie verschillende schermen elk een eigen opmaak, alsmede diverse lettertypes waardoor een intuïtieve samenhang ontbreekt. En dit zijn nu juist de punten waar wij als Europeanen zo kritisch op zijn.

“Gekoppeld aan een eveneens nieuwe 9-traps automaat een heerlijke combinatie voor veel relaxte kilometers.”

Dat grote scherm lijkt anders wel nieuw?

Goed gezien. Waar Honda wel een stap heeft gemaakt is entertainment. Het nieuwe systeem met 7 inch display heet Honda Connect en beschikt nu ook over diverse apps om bijvoorbeeld webradio te luisteren, te internetten of het weerbericht op te vragen. Jammer genoeg biedt de MirrorLink-functie enkel ondersteuning voor Android. Wij hebben het niet kunnen testen, maar weten uit ervaring dat deze functie – waarmee je letterlijk het scherm van je smartphone op het navigatiesysteem krijgt – veel kritiek oogst. Honda wil dat voor zijn door Honda Connect niet afhankelijk te maken van je smartphone maar, afhankelijk van de uitvoering, voor respectievelijk € 590,- of € 990,- een dedicated navigatiesysteem te leveren.

Lekker stil
Met de in 2013 gepresenteerde 1.6 i-DTEC dieselmotor, goed voor 120 pk, wist Honda zich weer terug te vechten in de strijd om de prijsbewuste consument. En met dat model doet het nog steeds mee in die strijd. Daarvan afgeleid is er nu ook een 160 pk sterke variant, de belangrijkste technische noviteit van de facelift. Gekoppeld aan een eveneens nieuwe 9-traps automaat een heerlijke combinatie voor veel ontspannen kilometers. De automaat schakelt soepel en adequaat en de viercilinder-diesel doet zijn werk in alle stilte. Dat is prettig want behalve soms ietwat storend windgeruis heerst er rust aan boord.

Rijdt hij ook nog altijd zo lekker?
We moeten het natuurlijk in de juiste context plaatsen, maar voor een auto van dit formaat weet de CR-V inderdaad nog altijd rijplezier te bieden. Meer dan de gemiddelde SUV in dit segment stuurt de CR-V redelijk direct en met voldoende gevoel. Honda stelt zelfs dat de besturing nog wat directer is geworden. Het onderstel is bovendien steviger dan menig andere SUV en dat vertaalt zich eveneens in een betere communicatie tussen de bestuurder en auto.
Een keerzijde hiervan is dat er iets aan comfort ingeleverd wordt. Al blijft de CR-V ook hierop voldoende scoren. Enige punt waar we op afknappen, zijn de stoelen. Die hebben te korte zittingen en zijn nogal hard en vlak. In snel genomen bochten schuif je daardoor heen en weer, maar bovendien mis je ook een belangrijke mate van comfort op langere afstanden. Opmerkelijk dat Honda dit over het hoofd heeft gezien, want juist het sportieve randje rond de vernieuwde CR-V verdient ook gedegen stoelen.

“De CR-V heeft op ons wederom een goede indruk achtergelaten.”

Nog meer nieuws?
Dat moeten we vooral in de hoek van de veiligheidssystemen zoeken. De CR-V wordt met het hele arsenaal aan afkortingen leverbaar die Honda samenvat onder de noemer Advanced Driving Assistant. Het omvat camera- en radartechnologie die het mogelijk maakt adaptieve cruise control te monteren, de auto automatisch binnen de lijnen te houden, de dodehoek te scannen en bijvoorbeeld ook verkeersborden te lezen. Dat alles om je – ook als je even niet oplet – van A naar B te brengen.

Ruimte
Eén ding mogen we niet onvermeld laten: de ruimte van de CR-V. Die was al bovengemiddeld goed en is dat nog steeds. Voorin en op de achterbank, maar zeker ook de inhoud van de bagageruimte spreekt tot de verbeelding. Liefst 589 liter is er met alle zitplaatsen in gebruik voorhanden en dat is een fikse hoeveelheid. Dankzij de eenvoudig neer te klappen achterbank past er met gemak een mountainbike in de kofferbak. En gaan de kinderen ook mee op pad, dan kunnen zij zich uitleven op de talloze bakjes en vakjes.

De overweging waard?
Zeker. De Honda CR-V heeft wederom een goede indruk achtergelaten. Het model valt met name te prijzen vanwege de binnenruimte en functionaliteit en ook het design is nog altijd lekker eigenaardig. Bovendien onderscheidt de CR-V zich dankzij bovengemiddeld strakke rij-eigenschappen en zijn prettige dieselmotor(en).

Gerelateerde artikelen

Facelift Honda CR-V staat in de steigers

Spyshots
> Artikel lezen

Honda presenteert drie nieuwe motoren voor onder andere vernieuwde CR-V

Autonieuws
Honda CR-V
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.