Autotest | Nissan Pulsar

Het is de omgekeerde volgorde. Terwijl zo’n beetje ieder ander automerk louter nog oog lijkt te hebben voor een crossover, komt Nissan met een klassieke hatchback voor het C-segment op de proppen. Grappig, maar in zekere zin niet meer dan logisch. Immers, als uitvinder van de moderne crossover is Nissan die fase al enigszins ontgroeid. Een crossover is zo bijzonder niet meer. Het zou zodoende zomaar kunnen zijn dat wat nu hip is binnenkort uit de mode is. En dan heeft Nissan de Pulsar als potentieel vangnet paraat staan.

Nissan behaalde altijd prima resultaten met de Almera en Primera. Op het moment dat de Qashqai het productgamma kwam versterken waaide er een nieuwe wind en verdwenen de twee verkooptoppers. Nissan was, zeker na de introductie van de Juke, ineens het merk voor mensen die willen opvallen, die iets anders wensen dan het traditionele auto-aanbod. Hoe anders is dat heden, nu de markt bijna struikelt over auto's die we ons eerder niet konden indenken. Op iedere straathoek staan nu twee of meerdere crossovers of een variant daarop. De crossovermarkt is zo verzadigd geraakt dat er de kans begint te ontstaan dat het koperspubliek langzamerhand begint na te denken hoe het zich (wederom) kan onderscheiden. De auto-industriële cirkel is immers net zo rond als ieder andere.

Hmm… als je het zo bekijkt

Eigenlijk wel, ja. Zo gek is die gedachte volgens ons niet en ook Nissan lijkt zo'n ommekeer voor te willen zijn met de Pulsar. Alleen had het design desondanks nu niet wat spannender gekund? Vooraan begint de Pulsar best aardig met een scherpe neus en dito koplampen, en ook de steile voorruit belooft veel goeds. Maar daarna wisten de tekenaars dit niet vast te houden, met als eindresultaat een ietwat anonieme koets. Tuurlijk, smaken verschillen, maar om nu te beweren dat de Pulsar visueel bezien het gemiddelde autohart hevig aan het kloppen krijgt… Nee. Wat wel zeker is, is dat Nissan's familiegezicht met de kenmerkende V-voorzijde goed is verwerkt. Of je er ook mensen mee uit een Volkswagen Golf, Ford Focus of Peugeot 308 krijgt is dan weer wat anders.

Elk nadeel heb z'n voordeel

Dat de Pulsar optisch een beetje twijfelachtig overkomt heeft mede te maken met de ver horizontaal doorlopende daklijn. Dat stijlkenmerk is uit de tijd sinds de (sterk) aflopende daklijn zijn intrede maakte. Maar er kleven ook voordelen aan. Vaak resulteert een dergelijke tekenstijl in meer binnenruimte en de Pulsar is daarvan het zoveelste bewijs. Hoofdruimte is er te over, ook achterin. Ook met de beenruimte zit het wel snor, al heeft de Pulsar dit feitelijk te danken een relatief lange wielbasis van 2,7 meter. Een unicum in zijn klasse, waarmee hij een groot pluspunt pakt. De Pulsar is voor een hatchback ruim, zeer ruim. Daarnaast zit je als bestuurder en naaste passagier op nogal zachte stoelen, waar de kussens van de achterbank dan weer een stuk steviger zijn. Hoe dan ook, de Pulsar lijkt gemaakt te zijn voor lange ritten. En de bagageruimte? Nou, die is gewoon netjes met standaard 385 liter en 1.395 indien de achterbank wordt neergeklapt.

“Een unicum in zijn klasse, waarmee hij een groot pluspunt pakt.”
over de Nissan Pulsar

Ik behoef niet zozeer hip!

Nou, dan zit je goed met de Pulsar. De rest van het interieur is namelijk van hetzelfde slag als het exterieur. Geen hippe bedoening, modieuze kleuren of aparte knoppen, maar no-nonsens. Nee, je krijgt wat je ziet en daarmee is het dashboard overzichtelijk en to-the-point. Anderzijds, wanneer je dit in ogenschouw neemt is het best opmerkelijk te noemen dat deze auto van dezelfde maker is als de Juke, maar ook de GT-R met z'n high-tech, op de PlayStation-generatie geënte binnenwerk. Als we dan toch iets speels moeten noemen is het de sierband over de gehele breedte van het dashboard. Daarmee is eigenlijk alles op dit gebied wel gezegd, tenzij je het glanzend zwarte paneel waar het grootste aandeel van de knoppen zich bevindt ook noemenswaardig vindt. Het infotainmentsysteem dat daarin is opgenomen is dan weer heel modern met alle toeters en bellen die een automobilist van deze tijd zich maar kan wensen.

Fabrieks-af bomvol

Wil je als eigenaar van een Pulsar toch een beetje opvallen tussen de menigte? Dan kan je ervoor kiezen om de optionele Full-LED koplampen aan te vinken, samen met enkele personalisatiemogelijkheden. Denk hierbij aan chromen, zwarte of witte spiegelkappen en verscheidene strips, maar indrukwekkender is nog wel wat de Nissan standaard meekrijgt. Onder de noemer 'Safety Shield' heeft ook de Pulsar dodehoekwaarschuwing, rijstrookbewaking en parkeersensoren. Een andere, vooral zeer praktische, feature is de Around View Monitor. Dit 360-graden camerasysteem geeft je een beeld van bovenaf, waardoor je via het centrale scherm de omgeving direct rond de auto in de gaten kan houden. Een paaltje raken tijdens het parkeren is hiermee verleden tijd.

“De motor is weliswaar geen strepentrekker, maar evenwel heerlijk soepel en zeer stil.”
over de Nissan Pulsar

DIG-T

Onze Nissan Pulsar beschikte over de 1.2 liter DIG-T met 115 pk en die geblazen viercilinder laat zich net als het weggedrag beschrijven als het design: een beetje zouteloos. Dat wil echter niet zeggen dat de Pulsar qua rijgedrag niets te bieden heeft. Strikt genomen valt er niets te klagen zelfs, want er zijn legio mensen die juist van een uitgesproken comfortabel rijgedrag houden. Van alle C-segmenters is de Pulsar namelijk zonder meer een van de meest goedmoedige auto's. De motor is weliswaar geen strepentrekker, maar evenwel heerlijk soepel en zeer stil. Ook op de snelweg. Bovendien springt de 1.2 prettig zuinig met benzine om, geholpen door de lange versnellingsbakratio's van de handbak. Het weggedrag is al net zo, zonder wantrouwend aan te voelen. Dat de Pulsar het niet moet hebben van zijn communicatieve vaardigheden richting de bestuurder heeft ons geen moment gestoord. Sterker, met zo'n totaalpakket aan comfortabele eigenschappen is de Pulsar misschien wel uniek in zijn klasse te noemen.

Maar toch

Ja, zo laat de Nissan Pulsar ons desondanks ook een beetje achter. Wellicht heeft Nissan ons te veel verwend (sinds de Almera)? De Qashqai, de Juke, de X-trail, de GT-R. Nu kun je als autofabrikant niet constant pieken natuurlijk, maar nu de lat - door Nissan zelf - zo hoog is gelegd, voelt de Pulsar een beetje als middelmatig. Op de keper beschouwd scoort de Pulsar op alle fronten een voldoende, laten we dat vooropstellen. De Japanner is ruim, stil, solide, comfortabel, luxe en modern. Maar bovengemiddeld goed wordt het nergens. Waar doet dit aan denken? Precies, de Almera. En het ophalen van herinneringen is nu juist niet wat Nissan nodig heeft wil het potten breken in het kwalitatieve C–segment.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties