Autotests

Autotest | Mercedes-Benz S 63 AMG Coupé

Warren Buffet voorspelde het zes jaar geleden al: zelfs de crisis kan rijk maken. En hij kreeg gelijk, want tijdens de hier en daar nog altijd heersende economische malaise zijn de kapitaalkrachtigsten der aarde nog rijker geworden. Voelt u zich aangesproken? Dan hebben we goed nieuws: Mercedes-Benz heeft een nieuw speeltje voor u. De gloednieuwe S 63 AMG Coupé. Wij doopten ons al even in zijn weelde.

We moesten even met de ogen knipperen, maar het prijskaartje van deze vierwieler vermeldt daadwerkelijk € 244.370,-. Een bedrag waarvoor je ook een sfeervolle penthouse in de Algarve kan aanschaffen. En natuurlijk is 'onze' AMG volgeladen met opties, om precies te zijn € 33.970,- aan snuisterijen. Maar daar zal oom Dagobert geen nacht slechter van slapen. Wellicht dat hij juist niet kan slapen van de eindeloze keuze aan verwennerijen. Want het kan moeilijk kiezen zijn tussen 'designo'-nappaleder met contrastsiernaden en piping, koolstofvezel of porseleinen sierdelen, een Burmester 3D-surroud systeem met 1.520 Watt vermogen of een LED-Intelligent Light System met 47 Swarovski-kristallen per lichtunits. Of waarom kiezen als het allemaal aangevinkt kan worden? Overdaad schaadt niet toch?

Geldt dat tevens voor het uiterlijk vertoon?

Imponerend is de ruim vijf meter strekkende S 63 AMG Coupé absoluut, maar de woorden stijlvol en smakelijk komt niet direct in ons op. Stiekem opteren we dan ook liever voor de tijdloze lijnen van de reguliere S-klasse Coupé. Dit model voelt meer aan als een beroemd fotomodel met allure. Als AMG oogt de auto – door de plastic opsmuk en heftige stortkokers aan de achterzijde – eerder een vrouwelijke bodybuilder. Niet echt ons ding, maar smaken verschillen gelukkig.

“De zetels zijn dermate grandioos dat ze eigenlijk een aparte alinea verdienen.”

Maar zit ware schoonheid niet van binnen?
Een gezegde die voor een Mercedes-Benz wellicht niet altijd op gaat, maar in dit geval beslist van toepassing is. Zwaai het enorme portier van deze S(uper)-Coupé open en ongekende pracht en praal komen je tegemoet. Het organisch gevormde dashboard kent tal van magnifieke details, de mooiste materialen en zwierige bedieningselementen. Ook de zetels in de Benz zijn ronduit subliem. Zo prinsheerlijk dat ze eigenlijk een aparte alinea verdienen. De welgevormde fauteuils bieden voortreffelijke steun, oneindige instelmogelijkheden, verwarming, verkoeling en, als klap op de vuurpijl, een smeuïge hot stone-massage.

En hoe zit het met de techniek?
Het zal je niet verbazen dat de Duitsers ook op dit vlak alle registers hebben opengetrokken. Wij bestuurden de S 63 AMG 4Matic Coupé met in de machinekamer een geblazen achtcilinder, goed voor 585 pk. Met een koppel dat al evenzo rijkelijk vloeit, namelijk tot een maximum van 900 Nm. Vertaalt naar het asfalt betekent dat een stoplichtsprint van nul naar honderd in slechts 3,9 seconden gepiept is. Niet heel veel later loopt deze witte eenhoorn tegen een begrensde top van 250 km/h aan. Of, mocht je het AMG Driver's Package hebben aangevinkt, zelfs 300 km/h! Prestaties van de buitencategorie, al voelt het geen moment dat de S 63 AMG Coupé zich hiervoor moet inspannen. Natuurlijk gorgelen de acht cilinders een duistere symfonie, maar het geluidsniveau match niet met de verwachting. Idem dito wat betreft de rijhandelingen zelf. Ondanks de drie ultra-sportieve lettercombi op de achterzijde zijn zowel de transmissieovergangen, besturing en demping opvallend afstandelijk. Net als de S Limousine.

“Prestaties van de buitencategorie, enkel voelt het geen moment aan alsof de S-klasse zich in hoeft te spannen.”

Voegt de AMG-variant dan eigenlijk wel iets toe?
Dezelfde vraag spookte ons voortdurend door het hoofd. Voor 'slechts' € 154.200,- levert Mercedes-Benz de S 500 4Matic Coupé, die, naar onze smaak, minstens zo begeerlijk is. Zo niet, aantrekkelijker. Met name het schreeuwerige uiterlijk van '63' vinden wij ietwat misplaatst op een lel van een coupé als de S 63 AMG Coupé. Dat de S 500 Coupé 130 pk moet missen ten opzichte van de AMG doet geen pijn. Een vermogen van 455 pk is nog altijd meer dan voldoende snel. Kortom, dit moet welhaast de allereerste keer zijn dat wij genoegen zouden nemen met minder. Desalniettemin, geen haar op ons hoofd dat nee zou zeggen tegen een S 63 AMG Coupé.

Gerelateerde artikelen

IMSA S 63 AMG Coupé: 720 pk en 1.080 Nm!

Tuning & styling
Mercedes S 63 AMG Coupé IMSA
> Artikel lezen

Mercedes-AMG C 63-modellen bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes S-klasse Coupé en Cabriolet bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

130 keer genieten van de Mercedes-Benz S-klasse Coupé

Fotogalleries
130 keer genieten van de Mercedes-Benz S-klasse Coupé
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate

Autonieuws
Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.