Autotests

Autotest | Peugeot 108

Even uit het hoofd. Renault Twingo, Hyundai i10, Kia Picanto, Smart Forfour, Ford Ka, Fiat 500, Nissan Pixo, Opel Karl, Suzuki Celerio. Allemaal autootjes die in het A-segment competitief zijn. En dan hebben we het VAG-trio nog niet eens opgesomd, alsook de drieling van Toyota/PSA. Welgeteld 15 stuks bij elkaar. Zie er als autofabrikant dan nog maar bovenuit te springen. Welhaast ondoenlijk is dat zonder je op een gevaarlijk pad te begeven. Desondanks meent Peugeot het toch te hebben gerealiseerd met de 108.

Het voelt meteen als tegen beter weten in. Net als voorheen ging Peugeot voor een nieuwe generatie A-segmenters immers de samenwerking aan met Toyota en Citroën. Begrijpelijk, want dat biedt aantrekkelijke schaalvoordelen zoals lagere ontwikkelingskosten. Maar je hoeft ook geen raketgeleerde te zijn om in de smiezen te hebben dat het eindproduct bij een intensieve samenwerking uitmondt in een onvermijdelijk compromis. Dus hoe erg Peugeot ook haar best heeft gedaan, de wil om zich nadrukkelijk te onderscheiden was bij voorbaat gedoemd te mislukken. En daarom heeft de 108 alsnog behoorlijk veel weg van de nieuwe Citroën C1. Maar dat betekent ook dat de nieuwe 108 met een soortgelijk olijke uitstraling is bedeeld. Al lijkt de Peugeot de serieuze pet op te hebben; waar de C1 iets luchtigs heeft, is de 108 eerder elegant.

Hebben jullie de Aygo niet gezien?

Jazeker wel. En inderdaad, de Toyota Aygo doet aanvankelijk in geen velden of wegen denken dat 'ie simultaan is ontwikkeld met twee Fransoosjes. Totdat de portieren worden geopend en het blijkt dat het optische verschil enkel de verpakking betreft. Een geheel eigen carrosserie tekenen is dan ook zo'n beetje het enige rek dat het saampjes ontwikkelen van een auto toelaat. Overigens kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat Toyota hiervoor fors heeft moeten bijbetalen. Ontwikkelingspartner of niet, Peugeot en Citroën zijn snugger genoeg om niet op te draaien voor de hoge kosten die de sterk afwijkende jas voor de Agyo met zich mee heeft gebracht. Iets dat Toyota kennelijk vorig jaar nog wilde verhalen op de klant. Want toen was de Aygo ruim duizend euro duurder dan de 108 en C1. Per 2015 is dat, mede vanwege gewijzigde autobelastingen, rechtgetrokken. Zo is de eigenaardige Japanner er vanaf € 10.275,- en starten de twee Fransoosjes bij respectievelijk € 10.550,- en € 10.200,-.

“Waar de Citroën C1 iets luchtigs heeft, is de nieuwe Peugeot 108 eerder elegant.”

Welke moet ik nu kopen?
Welnu, wanneer je niet merktrouw bent, hangt dat sterk af van de merkvoorkeur. Achter het stuurwiel verschilt de 108 amper van de C1 en Aygo. De dashboards zijn identiek, evenals de vorm van de middenconsole, de stoelen en het stuurwiel. En ook de Peugeot 108 is vanaf de duurdere uitvoeringen helemaal naar eigen wens aan te kleden met frivole bekledingsstoffen, schattige sierstrips of stickers en andere kekke interieurornamenten. De personalia is niet ontelbaar, maar in theorie zou je niet snel exact dezelfde 108 hoeven aankruisen. Voor wie iets meer te besteden heeft is de 108 Top! een aanrader. Die beschikt over een 80 bij 76 centimeter groot schuifdak waarmee de auto na een druk op de knop om te toveren is tot semi-cabriolet. In de zomer moet dat heerlijk zijn.
Ook interessant is het zogenoemde Mirror Screen, een uitgebreid multimediasysteem dat voor deze klasse verrassend veel moderne handigheidjes herbergt. Bluetooth, USB, AUX, streaming audio, navigatie, het is er allemaal en het 7 inch display kan het scherm van een aangekoppelde smartphone 'overnemen' om vanaf daar diverse functies te bedienen. Perfect is Mirror Screen echter nog lang niet. Het systeem kampt namelijk nogal met hinderlijke of/of-situaties in plaats van de gewenste en/en-mogelijkheden. Zo is het onmogelijk radio te luisteren als de navigatie – via MirrorLink – actief is en een soortgelijke situatie doet zich voor wanneer het start/stop-systeem de motor heeft uitgeschakeld om benzine te besparen. De auto verbreekt dan ook de verbinding met de smartphone.

“Wat een bromtol! Het is overduidelijk dat Toyota/PSA op motorisch vlak niet zozeer de behoefte hadden verbeteringen door te voeren.”

Torretje
Als je de nieuwe Peugeot 108 aandachtig in je opneemt, dan kom je tot de conclusie dat er op tal van punten een stap voorwaarts is gemaakt. Het beste kun je hiervoor de voorgaande generatie er naast parkeren. Passagiers blijken in de nieuwe net iets ruimer te kunnen zitten en ook is er zichtbaar meer aandacht besteed aan de gebruikte materialen en details. Een goede zaak, en met inmiddels zo'n competitief slagveld zeker geen overbodige.
Al kort na het omdraaien van de sleutel was de ontsteltenis daarom des te groter. Wat een bromtol dringt de trommelvliezen binnen! Was het ontwikkelingsgeld op? Het is overduidelijk dat Toyota/PSA op motorisch vlak niet zozeer de behoefte hadden verbeteringen door te voeren. En dat was nu juist de zwakste schakel van de Japans-Franse drieling. Enige isolatie aan de binnenkant van de motorkap en het schutbord had al welkome decibellen kunnen schelen. Gelukkig zijn de versnellingsbakverhoudingen zo gekozen dat het toerental van de driecilinder bij deellast onder een acceptabel geluidniveau komt. Hierdoor is het geluidsniveau op lange(re) ritten acceptabel.

Als 'ie maar zuinig en geschikt voor de stad is
Zijn dit je criteria, dan blijft de Peugeot 108 een interessante kandidaat. De 1.0 liter driepitter werd al bejubeld om z'n spaarzame karakter en dat is – op papier – zelfs nog ietsje aangescherpt. Peugeot geeft nu een gemiddelde op van 4,5 l/100 km, wat ook daadwerkelijk haalbaar is als je er voor gaat zitten. Bij het rijden binnen de bebouwde kom kan het verbruik sterk oplopen, maar de 108 compenseert dit met een fantastische stadsmentaliteit. Watervlug is er in krappe ruimtes te manoeuvreren, terwijl de handbak zich ondertussen uiterst makkelijk laat inleggen. Om over parkeren nog maar te zwijgen. Overal prik je de 108 snel en eenvoudig tussen. Hier is de 108 voor gemaakt!

Gerelateerde artikelen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.