Autotests

Hyundai i20

Autotest | Hyundai i20

Modellen in het B-segment volgen elkaar in een moordend tempo op. Neem nu Hyundai. Dat gunt ons nauwelijks de tijd de nieuwe Corsa en Fabia nog eens te overdenken, zoals Opel en Skoda weer daarvoor een stokje staken bij respectievelijk de Polo en Yaris. Anderzijds, met deze auto’s nog vers in het geheugen hebben we de nieuwe i20 des te beter op waarde kunnen schatten.

Autotest | Hyundai i20
Er is Hyundai veel aan gelegen de nieuwe i20 zo positief mogelijk voor de dag te laten komen. Iets dat het merk niet onder stoelen of banken steekt door de productpresentatie over haar telg af te trappen met de woorden: 'Steeds meer mensen kiezen bewust voor Hyundai vanwege het design'. Daar is iets voor te zeggen. Al valt dit ook om te draaien onder het mom 'De eerste indruk is een daalder waard. Heden meer dan ooit tevoren'. Hyundai is immers een wereldspeler nu en dat vereist een serieuze identiteit. Eentje die de gevoelige snaar bij de potentiële klant raakt en niet zozeer op diens verstand inwerkt. Dat zie je terug in de prijzen van hedendaagse Hyundai's. Niet langer zijn die verbazingwekkend scherp, maar gewoon gemiddeld. Zo is de i20 er voortaan vanaf 13.995 euro, wat op dezelfde lijn ligt als de in de proloog genoemde concurrentie.

“Hyundai is een wereldspeler nu en dat vereist een serieuze identiteit.”

over de Hyundai I20

Oké, en nu over het design

Goed idee. Want hoe is het daar nu mee gesteld als er naar eigen zeggen zo veel aandacht aan is geschonken? Nou, daarover kunnen kort en lang zijn. Enerzijds door dit af te doen met een beknopte 'beter dan het was'. Langer door eerst nog eventjes aan te stippen dat het exterieur is geboetseerd volgens Hyundai's Fluidic Sculpture 2.0 designtaal. Die kennen we van de i30 en i10 en bij ons telkens een ludieke indruk achterlaat. Maar niet bij de nieuwe i20. Die oogt vooral serieus. Misschien wel té, want daarvan zijn er al vele te koop. Oké, de zwarte C-stijl is aardig bedacht. Want hierdoor lijkt deze één geheel te vormen met de zijruiten en de achterruit, waardoor het dak ogenschijnlijk zweeft. Maar zo'n designtrucje alleen kan niet voorkomen dat de i20 nogal alledaags smoelt, net nu visueel vrolijke B-segmenters de kopers op hun hand hebben. Maar ook trends volgen elkaar snel op in de autobranche, dus wie weet is de ingeslagen serieuze koers alsnog een goede zet van Hyundai. Bovendien zijn er legio autokopers die juist houden van chic en onopvallend.

En het interieur?

Dat is al net zo serieus. En ook hier valt strikt genomen niets op af te dingen. Het sobere en zakelijk ingerichte dashboard en meubilair uiten zich namelijk in keurige materialen. Bijna Duits doen ze aan en iedereen weet hoe lovend daarover wordt gedacht. Om het geheel toch wat op te fleuren kan er gekozen worden uit een antraciet, grijsblauw of bruin dashboard. Maar wat de combinatie ook is, de i20 wijkt niet af van zijn nieuwe, volwassen uitstraling. Dat is ook te merken aan kleinere zaken, zoals de knoppen van de klimaatbediening. De weerstand daarvan is zoals we het graag hebben: solide en gewichtig, wat een duurzame indruk achterlaat. De docking-station, waarin je je iPhone of Samsung smartphone kan klikken zodat deze dienst kan doen als navigatiesysteem, doet dit dan weer niet. De telefoonhouder ziet er uit alsof deze – als een vergeten onderdeel – pas achteraf in het ontwerp is meegenomen.
Wat ook niet ongemerkt voorbij is gegaan, is de binnenruimte. Hyundai beweert stellig dat de nieuwe i20 de ruimste in z'n klasse is, en hoewel dat allicht iets te optimistisch is, zit hier zeker een kern van waarheid in. Met gemak kunnen er vier volwassenen plaatsnemen, mist het panoramadak niet is aangevinkt. Die optie neemt namelijk enkele welkome centimeters hoofdruimte weg. Desondanks hebben de gegroeide buitenmaten (9,5 centimeter in de lengte en vooral de 4,5 centimeter grotere wielbasis) de i20 erg goed gedaan. De grotere carrosserie betekent niet alleen meer ruimte voor de passagiers, maar ook voor de boodschappen. Met standaard 320 liter heeft de i20 op de Fabia na de grootste bagageruimte van alle B-segmenters.

Turbobenzine in aantocht

Wanneer het zichtbare gedeelte overal zo grondig is gemoderniseerd, ga je er enigszins automatisch van uit dat er onderhuids ook serieuze stappen zijn gemaakt. Maar daarin stelt de nieuwe Hyundai i20 helaas ietwat teleur door onder de kap voort te borduren op zijn voorganger. Let wel, 1.2 liter viercilinder-benzinemotor, die heel stil een maximale 84 pk afgeeft, doet wat ervan verwacht wordt, maar daarmee is eigenlijk alles wel gezegd. Om de vaart erin te houden is het noodzaak veelvuldig naar de versnellingspook te grijpen. Onderin toeren gebeurt er vrij weinig en dat zijn we niet meer gewend sinds het gemeengoed worden van de turbo. Ook in het betaalbare B-segment zijn de instapmodellen hiermee veelal voorzien, maar niet de i20. Het is dan ook afwachten op de al wel aangekondigde turbomotor. Deze komt in de loop van de zomer, belooft Hyundai. Tot dat moment is de motor echt de zwakste schakel van de i20.

“Het is dan ook afwachten op de turbomotor. Deze komt in de loop van de zomer.”

over de Hyundai I20

Het rijden zit dus wel snor?

Ja. Een nieuw testcentrum langs de Nurbürgring en de niet onverdienstelijk prestaties in het World Rally Championship werden daarvoor nog even aangehaald, maar dat was niet nodig geweest. Daardoor meenden we zelfs eventjes dat de i20 een sportief rijdende auto zou zijn geworden. We zaten verkeerd en een dergelijk rijgedrag is ook helemaal niet in overeenstemming met de verpakking. Evenwel is het onderstel bovengemiddeld stevig, net als de stoelen. Van ons hadden de dempers iets minder straf en meer in balans met de (soepelere) vering gemogen, maar oncomfortabel is hij ook weer niet. Door de gekozen afstemming laat de i20 zich in elk geval heel gewillig sturen, met het nemen van drempels als favoriete bezigheid. Geen hobbel brengt 'm van zijn stuk en op de lange baan blijkt het onderstel tevens alle onrust van de rij- en weersomstandigheden keurig buiten het interieur te houden.

Conclusie

Dat de nieuwe i20 een stap, zo niet twee, vooruit is ten opzichte van zijn voorganger komt niet als een verrassing. We hadden de verbetering al een klein beetje zien aankomen na een positieve kennismaking met de Hyundai i10 en de i20 zet deze lijn stevig door. De Zuid-Koreanen stijgen bijna boven zichzelf uit, waardoor de hogere vraagprijzen meteen te rechtvaardigen zijn. De lome atmosferische benzinemotor is eigenlijk de enige kritische noot, maar daarin komt mogelijk verandering in het derde kwartaal van dit jaar, wanneer er een turboversie wordt gelanceerd. De concurrentie mag desondanks de borst nu alvast natmaken. De Hyundai i20 is niet langer het muurbloempje onder de B-segmenters, maar een serieuze speler.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Hyundai-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20
Autotest | Hyundai i20

Zoeken

Merk- & modeldossiers