Autotests

Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive

Lang heeft Mercedes-Benz de kat uit de boom gekeken, maar na jaren van testen en onderzoeken mogen we eindelijk rijden met haar eerste elektrische productieauto; de B-klasse Electric Drive. Zorgt het model voor een nieuwe impuls van de markt of is het de zoveelste goedbedoelde boomknuffelaar? Wij zochten het uit.

Naast de onlangs gereden reguliere B-klasse biedt Mercedes ook twee alternatief aangedreven varianten aan. Een versie op aardgas en deze volledig elektrisch versie. Deze B-klasse Electric Drive is uitgerust met een 132 kW (180 pk) sterke elektromotor en beschikt over een actieradius van 200 kilometer. Direct na het wegrijden valt, in vergelijk met de reguliere B-klasse, het hogere gewicht van de Electric Drive op. De toegevoegde 330 kilogram ten opzichte van de B 180 ondermijnt het comfortabele karakter enigszins waardoor hij wat stoteriger aanvoelt. Overigens presteert de fluisterstille B-klasse verder grotendeels gelijkwaardig met de reguliere modellen. Zo is de bagageruimte met een inhoud van 501 liter zelfs identiek.

Geen lichtgewicht dus, maar 180 pk moet genoeg zijn lijkt me
Het relatief hoge leeggewicht van 1.725 kilogram heeft inderdaad geen effect op de prestaties. De B-klasse Electric Drive is ronduit kwiek en zoemt in slechts 7,9 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h. Ook onderweg verrast de geladen Benz voor spanning dankzij zijn levendige rijgedrag. Sturen we even iets te enthousiast in, dan zorgt de lichte bilpartij zelfs voor attractief overstuur. Elektrisch rijden is helemaal niet zo gek!

“Sturen we even iets te enthousiast in, dan zorgt de lichte bilpartij zelfs voor attractief overstuur.”

Voor de rest een doodnormale EV?
Afgezien van de beperkte actieradius zijn de voordelen van het rijden op elektriciteit legio. We noemen de lage (verbruiks)kosten, het milieuvriendelijke karakter en de geruisloos opererende elektromotor. Maar Mercedes-Benz voegt hier nog een innovatief voordeel aan doe, namelijk de automatische recuperatie van remenergie. Dit systeem werkt samen met een radar en 'remt' automatisch af op de motor bij het liften van het gaspedaal. Dat klinkt niet bijzonder, maar als we je vertellen dat de B-klasse dat doet door vooruit te kijken dan is het dat ineens wel. We merken het heel duidelijk als we op een rotonde afrijden. De auto 'ziet' onze voorligger en laat de snelheid door de energie-terugwinning geleidelijk afzwakken. Pakt de voorligger eenmaal weer snelheid op dan vervalt de recuperatie volledig en rolt de 'B' zover als het kan uit totdat wij het gaspedaal weer beroeren. Een slimme uitvinding die je helpt met het terugwinnen van energie zonder dat je daarvoor zelf elke keer een andere stand hoeft te kiezen.

“Een slimme uitvinding die je helpt met het terugwinnen van energie.”

Kortom, van toevoegde waarde?
Niet geheel, want hoewel de B-klasse Electric Drive absoluut een zeer doordacht product is zal het model in Nederland weinig potten breken. Zowel de beperkte actieradius – optioneel overigens te verhogen naar 230 kilometer - als de relatief hoge vanafprijs van net geen veertig mille zal weinig harten doen smelten. Daarnaast zal ook de BMW i3, tevens een elektrische MPV, alhoewel minder ruim als de B-klasse, een belangrijke bottlenek zijn. Dit model is namelijk niet alleen financieel aantrekkelijker, maar heeft dankzij een range-extender tevens veel minder last van een beperkte actieradius. Voor zelfs de meest doorgewinterde Eco-liefhebber een keihard argument om de Benz links te laten liggen. De technologie en visie achter de B-klasse Electric Drive doet ons echter wel verlangen naar meer. Iets waar de ingenieurs van Mercedes-Benz ongetwijfeld al hard aan werken.

Gerelateerde artikelen

´Elektrische Mercedes B-klasse beter dan BMW i3´

Autonieuws
´Elektrische Mercedes B-klasse beter dan BMW i3´
> Artikel lezen

Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan

Spyshots
Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan
> Artikel lezen

Mercedes-Benz hangt vanafprijs aan elektrische B-klasse

Autonieuws
Mercedes-Benz hangt vanafprijs aan elektrische B-klasse
> Artikel lezen

Elektrische BMW i3 vanaf € 35.500,-

Autonieuws
Elektrische BMW i3 vanaf € 35.500,-
> Artikel lezen

Autotest | Vernieuwde Mercedes-Benz B-klasse

Autotests
Mercedes B-klasse
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.