Autotests

Jaguar F-type Coupé (R)

Autotest | Jaguar F-type Coupé (R)

Jaguar wil ons doen geloven dat de F-type Coupé een reïncarnatie is van de E-type is. Sommigen kunnen die indoctrinatie niet weerstaan en gaan daarin maar al te graag mee. Ons gaat dat echt te ver. De nieuwe Brit is evenwel een verdraaid lekkere pretmachine geworden. En alles aan de F-type Coupé ademt dat daarvoor echt niet per se een monsterlijke V8 nodig is.

Jaguar F-type
Het valt niet kwalijk te nemen. Jaguar heeft het er namelijk zo ongelofelijk dik bovenop gelegd. Van het scherpe, gestroomlijnde front met retro-koplampen tot aan de historisch verantwoorde dubbele eindpijpen (bij de V6-modellen) zijn er tal van gelijkenissen te trekken. Beeldschoon is de F-type. Geen lijn is overbodig en elke lijn is raak. Bij de Coupé nog meer dan de al zeer begeerlijke Roadster. Het zou niet overdreven zijn als dit de fraaiste Jaguar is in 40 jaar. Echter dat maakt de F-type nog geen moderne E-type, menen wij. De F-type wakkert geen revolutie aan, evenzo dat het lijnenspel iemand met kennis van dergelijke zaken compleet versteld doet staan. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Want de F-type heeft reeds – met de Roadster – bewezen dat het helemaal geen (historisch) duwtje in de rug nodig heeft om in het heden de gevestigde orde de handschoen toe te werpen.

“Tjonge jonge, wat een helleveeg is de Coupé R. In ongetrainde handen een Lord Voldemort met duivelse krachten.”


Helder, en nu?
Genieten! Een Jaguar als deze is er in decennia niet geweest en laten we hopen dat het niet opnieuw zo lang duurt. Daar gaan we niet vanuit natuurlijk. Nu willen we niet al te ver op de zaken vooruitlopen, maar mocht er een direct vervolg verschijnen, laat Jaguar dan beter haar best hebben gedaan op het interieur. Het design is geweldig, maar enkele kunststoffen, het leder en ook het infotainment zouden zowaar een stuiptrekking uit het erbarmelijke tijdperk kunnen zijn toen Jaguar Ford nog met ‘moeder’ aansprak. Zouden we de F-type om deze reden laten staan? We peinzen er geen moment over. Maar in relatie tot de kostprijs van al gauw een ton (en zelfs de helft meer in het geval van deze Coupé R) mag je gewoon beter verwachten. Overigens is het heus niet zo dat er weinig opbeurends valt te bespeuren vanachter het stuurwiel. Er is genoeg te genieten. De mooie tellers en het high-tech pookje bijvoorbeeld. Neem ook de sportzetels. Niet alleen fraai om te zien, ze zitten ook als gegoten. Stevig en lekker diep in de koets waardoor de zithouding prettig actief is en het heel mooi over de bijna eindeloze motorkap kijken is. Overzichtelijker wordt de F-type er niet van, maar een kniesoor die zich hierover druk gaat zitten maken.

Meer sportauto dan GT dus?
Nou, het beste van beide werelden eigenlijk. Wie de Quickshift-automaat in D plaatst en met rust laat, merkt niets van de activiteiten in de versnellingsbak, terwijl daar toch echt heel veel gaande is. Namelijk twee koppelingen en evenveel schakelstangen staan daarin garant voor bliksemsnelle wisselingen. Alleen het hoogste verzet van de achttraps ZF-transmissie is zo gespatieerd dat deze het toerental van de motor bewust laag houdt. Een ontspannen rit naar Zuid-Frankrijk is daardoor ook prima te doen. Bovendien zorgt deze tevens voor het niet telkens stil hoeven staan bij iedere pomp. Er is zelfs een aardige bagageruimte van 407 liter aanwezig die Jaguar desgewenst tot de centimeter helpt vullen met speciale tassensets.

En die duistere kant?
Die ontpopt zich met name nadat de tuimelschakelaar op de middentunnel richting de finishvlag wordt geduwd. De techniek wordt hiermee op scherp gezet en dat is meteen te merken in het stuurwiel, het gaspedaal en het onderstel. Al deze drie zijn ineens een stuk nerveuzer. In de meest positieve zin van het woord. Van een relatief ontspannen cruiser naar een helleveeg van jewelste. Tjonge jonge, in ongetrainde handen is de Coupé R net Lord Voldemort met duivelse krachten. De achterzijde wil niets liever dan haar eigen weg gaan, op zoek naar wilde avonturen. Gelukkig is de mechanische grip hoog, maar zelfs de fabuleuze ophanging en het brede rubber kunnen soms niet voorkomen dat de R iets te enthousiast reageert. Op nat wegdek is het echt opletten geblazen en dat maakt de auto heerlijk speels. Ook onveilig? Nee, dat niet. Jaguar is wel zo verstandig geweest het ESP zodanig te kalibreren dat deze adrenalinestoot, want dat is de R, niet onmiddellijk eindigt tegen een boom of in een greppel. Bovendien is de auto gezegend met remmen met een ongelofelijke stopkracht. De slag van het rempedaal had evenwel iets langer gemogen en een tikkeltje minder bijterig voor alledaags gebruik, maar misschien is het ook wel juist zo. De F-type is immers minstens zo veel sportauto als GT.

“Het zou niet overdreven zijn als dit de fraaiste Jaguar is in 40 jaar. Echter dat maakt de F-type nog geen moderne E-type.”


Kan het desondanks ook minder heftig?
Jazeker. Maar eerst nog eventjes over het hart van de Coupé R. De 5.0 liter V8-Supercharged die de sensationele ervaring bij dit topmodel teweegbrengt behoort tot onze topfavorieten. Inmiddels goed voor een maximum van 550 pk en 680 Nm. Voor het eerst ingezet in de jaren ’90 van de vorige eeuw en hopelijk nog tot in de lengte der dagen. Let op de volgende woorden: deze achtcilindermachine zal de geschiedenis ingaan als een van de allerbeste ooit gebouwd. En luidste! Met kleppen in het uitlaattraject wordt er ietwat vals gespeeld, maar wat geeft dat als er zo’n furieuze brul ten gehore wordt gebracht. Tegelijk valt hiermee een brug te slaan naar de minder bedeelde motoriseringen. De V8 klinkt werelds, maar met de kanttekening dat ‘ie niet zo’n veelzijdig stemgeluid heeft als bijvoorbeeld de 4.2 van Audi Quattro. Die zingt, huilt, schreeuwt en verrast telkens weer met andere muzikale details. Op de lange baan prikkelt dat de emoties vaak langer dan het donder en geweld van eentonig spervuur. En laat de V6-modellen nu net zo’n soundtrack in huis hebben, tegen bijna de helft van de kosten. Want daar begint de Coupé R bij ons op twee gedachten te hinken.

Wat willen jullie naartoe?

Nou… enerzijds is er in tijden geen sportauto geweest die ons zo weet te raken (samen met de Toyota GT86 en Subaru BRZ). De Jaguar F-type Coupé R werkt als een rode lap op de emoties. Op ditzelfde moment trekt de wel erg hoge vraagprijs à € 148.700,- stevig aan de andere kant van ons waardeoordeel. En ja, we hebben onze huiswerk gedaan; de wijsheid dat een vergelijkbaar prestatieniveau elders nog veel meer geld vereist is in pacht. Echter een deel van dat prijsverschil wordt gecompenseerd met kwaliteiten die de Jaguar F-type Coupé R ontbeert, zoals het rode loper-gevoel. De ervaring leert namelijk dat de V6 en V6 S, op de zintuigen-verpulverde acceleraties na, strikt genomen niet onder doen voor de fantastische karakterkwaliteiten van de V8. Maar dat tegen een besparing van ruim 60 mille (in het geval van de F-type V6). Denk daar eens serieus over na als je in de race bent voor een exemplaar. Hoe geweldig de Coupé R ook is, voor ons is dat genoeg om de zescilinder-versies, in het bijzonder de V6 S, tot de ultieme F-type uit te roepen. Je haalt er hoe dan ook een meesterlijke 'Jag' mee in huis. En laten we wel wezen (mocht je hier toch erg zwaar aan tillen): een Jaguar F-type met zescilinder is een combinatie die de illustere E-type dichter benadert dan de vijfliter ooit zal doen.

Redactie
Door Redactie
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type
Jaguar F-type

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers