Autotests

Nissan X-trail

Nissan X-trail

Met nog geen kwart van de verkopen heeft de optioneel als 7-zitter te verkrijgen Qashqai+2 niet dat gebracht wat Nissan ervan had gehoopt. Dat gold niet voor de X-trail, maar dat model kampte inmiddels met andere problemen. Zijn overdreven hoekige design was uit de mode geraakt. Toch peinsde Nissan er niet over beide auto’s te schrappen. In plaats daarvan besloot het hun krachten te bundelen in één nieuw model met een vertrouwde naam.

Rijtest | Nissan X-trail
Dood is de Nissan Qashqai+2, leve de nieuwe X-trail! Je zou denken dat het andersom had moeten zijn. Want parkeer de vroegere X-trail naast de nieuwe, met aan de andere zijde de Qashqai, en het valt niet spontaan te begrijpen waarom Nissan juist de X-trail-naam niet een stille dood heeft laten sterven. In alles is de nieuwe X-trail een Qashqai en niets een X-trail. Oké, er zijn wel degelijk enkele zichtbare designverschillen, zoals de bleke achterlichten (waarmee Nissan een oude trend lijkt te willen aanwakkeren), maar verder is het goed zoeken. Bezwaarlijk is dat niet. Met een evolutie op het voormalige, zeer hoekige en bonkige design had Nissan waarschijnlijk op heel wat minder enthousiaste reacties kunnen rekenen. SUV-achtige types zijn nu eenmaal minder geliefd vandaag de dag en crossovers superhip. Bovendien, als de Qashqai wordt gezien als een heel aardig getekende Nissan, dan is het nogal wiedes dat de nieuwe X-trail op eenzelfde oordeel kan rekenen.

“Snelle beslissers kunnen hiermee een gemoedelijke X-trial tegemoet zien. Een beetje saai zelfs.”


Modern interieur
In het interieur zijn de gelijkenissen tussen de beide Nissans zowaar nog groter. De originaliteitsprijs is hiermee definitief verkeken, maar opnieuw geldt dat het – vertaald naar de 21ste eeuw – een hele verbetering is op dat wat het was. De nieuwe X-trail is het zoveelste bewijs dat Nissan uitstekend op weg is om goed doortimmerde producten te maken. Dat was voorheen wel anders, laten we wel wezen. Op hier en daar een ietwat goedkoop ogend paneeltje na zijn er keurige materialen toegepast. Maar dat is niet waarop de nieuwe X-trail uitblinkt. Neen, dat is de mogelijkheid om de auto helemaal tjokvol te stoppen met elektronische technologieën die het rijgemak vergroten of de veiligheid van de inzittenden, en soms ook dat van de medeweggebruikers, verhogen.
Onder de verzamelnaam Nissan Safety Connect wordt zoal uitgepakt met Forward Emergency Braking, een radarsysteem dat de weg voor de auto scant op mogelijke gevaren en de bestuurder daar indien nodig van bewust maakt of de auto laat ingrijpen als deze de waarschuwingssignalen negeert. Verder is er een vermoeidheidsherkenningssysteem, een functie dat verkeersborden kan lezen, dodehoekwaarschuwing, grootlichtassistent en rijstrooksignalering, dat – nogal irritant – al afgaat zodra het een streep op het wegdek ruikt. Hoe dan ook, Nissan heeft het voorkomen (of het veroorzaken) van een ongeluk bijna tot een kunst verheven – wat uiteraard niet wil zeggen dat je als bestuurder niet meer hoeft op te letten. Het palet aan rijtechnologieën is meer om aan te geven dat Nissan graag gezien wil worden als een moderne autofabrikant.

Theatrale zitrijen

Als een van de pioniers op het gebied van schadevrij inparkeren is Nissan’s vertrouwde 360-graden camera nu verkrijgbaar inclusief Intelligent Park Assist. Inparkeren, zowel haaks in een vak als fileparkeren, wordt met deze twee paar extra ogen een fluitje van een cent. De omgeving rond de auto wordt keurig in hoge resolutie inzichtelijk gemaakt via het centrale scherm in de middenconsole. Geen overbodige luxe, want de nieuwe X-trail is een grote auto, met vanaf de bestuurderspost bekeken niet overal even goed zicht op de buitenwereld. Vooral de brede D-stijl wil weleens het zicht wegnemen en door de sterk aflopende motorkap is het begin van de neuspartij ook ietwat lastig in te schatten. De voornaamste zitpositie zelf is prima. Prettig hoog en met voldoende ruimte om vrij te kunnen bewegen. De diepteverstelling van het stuurwiel is daarentegen te beperkt, zodat sommigen de stoel verder naar voren moeten schuiven dan hun lief is. Nadeel daar weer van is dat de pedalen ineens onder een wel erg grote hoek ten opzichte van de voeten en benen komen te staan, wat nog meer van een natuurlijke zitpositie wegneemt. Voor elke andere bestuurder en postuur zal dat weer anders zijn, dus ga vooral proefzitten en -rijden in de nieuwe X-trail om te oordelen of dit voor jou ook geldt.
Op de overige gebruikelijke zitplaatsen hoeft niemand om dat soort en/en- danwel of/of-zaken zorgen te maken. Dankzij een over een afstand van 26 centimeter te verschuiven en meervoudig te verstellen achterbank is er achterin maximale bagageruimte of beenruimte te creëren. Met die laatste zullen zelfs langere personen in hun sas zijn, zo riant kan het op de tweede zitrij zijn. De hoofdruimte is overal even goed. Hier laat de grotere X-trail zijn meerwaarde ten opzichte van de Qashqai gelden. Maar hoe zit dat ten opzichte van de Qashqai+2, waarvan de nieuwe X-trail immers – voor de helft – de plaatsvervanger is? Nou, het antwoord daarop is tweeledig: voor degene die bekend is met de Qashqai+2 verandert er niets, maar voor wie in de nieuwe X-trail een interessante 7-zitter ziet, komt van een koude kermis thuis.
Als je de derde zitrij van een positieve kant zou bekijken, dan is het formaat van de twee uit de laadvloer te trekken stoeltjes voor kleine kinderen misschien nog toereikend, maar de overgebleven beenruimte allesbehalve. Zelfs met de achterbank in de voorste positie (waarmee de beenruimte op de tweede zitrij weliswaar nihil wordt) is het helemaal achterin met opgetrokken knieën zitten. De slim toegepaste theateropstelling, waarbij elk zitrij iets hoger (of lager) staat dan de rij ervoor, heeft daarin geen verbetering gebracht.

“De nieuwe X-trail is het zoveelste bewijs dat Nissan uitstekend op weg om goed doortimmerde producten te maken.”


Tikkeltje saai

?

In tegenstelling tot de uitgebreide accessoirelijst is het motorpalet zeer bescheiden. In de loop van 2015 kan er gekozen worden tussen een 1.6 liter DIG-T, een viercilinder-turbobenzine met 163 pk, of een 1.6 dCi-diesel met 130 pk en 320 Nm. Tot die tijd staat de diesel er helemaal alleen voor, al dan niet in combinatie met 2WD- of 4WD-aandrijving – dat we op een voor iedere auto heel goed begaanbaar zandpad hebben kunnen uittesten en daaruit daarom geen serieuze conclusies kunnen trekken. Een manuele 6-bak is standaard, een automatische CVT optioneel op de tweewielaangedreven uitvoeringen.
Terug naar de gereden diesel. Snelle beslissers kunnen hiermee een gemoedelijke X-trail tegemoet zien. Een beetje saai zelfs. De besturing is licht en een tikkeltje afstandelijk. Met name rond de middenstand had er meer gevoel in mogen zitten. Ook de in samenwerking met industrie-partner Renault ontwikkelde aandrijflijn is er geen die je het liefst bij het rijden betrekt. De handbak doet wat moet, maar ook niet meer dan dat, en de viercilinder-diesel, die toch een behoorlijk aantal Newtonmeters kan opwekken om 2.000 kilogram voort te kunnen trekken, brengt deze heel geleidelijk naar de aangedreven wielen. Hoewel inhaalacties vlotjes verlopen, betrapten we onszelf een paar keer op een innerlijke ‘Oei, gaan we dat wel halen?’.
Het voorzichtig loskomende diesel-vermogen past dan wel weer helemaal bij de afstemming van het onderstel. Ook die heeft nadrukkelijk een softe kant. Heerlijk comfortabel gedurende de meeste ritten. Alleen als de korte oneffenheden elkaar snel opvolgen (dat in de geteste omgeving rondom Lissabon aan de orde van de dag is) kan de demping de vering niet meer bijbenen en ontstaat er enige onrust in de koets. Een iets betere harmonie tussen vering en demping had de X-trail allicht minder bewegelijk op slecht wegdek gemaakt, de rij-feature Active Ride Control, dat zachtere landingen en meer controle over de koetsbewegingen garandeert door telkens eventjes heel kort de remmen aan te tikken, ten spijt.

Meerdere invalshoeken
Nissan is voornemens een half miljoen exemplaren per jaar van de nieuwe X-trail te verkopen, verdeeld over 190 landen. Een flink aantal, maar als het 1,7 miljoen stuks van de eerdere X-trail’s heeft weten te verkopen lijkt die doelstelling ineens niet zo ambitieus meer. De nieuwe X-trail scoort op bijna alle belangrijke punten beter dan zijn voorganger. Behalve in het terrein waarschijnlijk, maar hoeveel procent van de kopers is daar nu daadwerkelijk rouwig om.
In vergelijk met die andere Nissan die hij vervangt is de vooruitgang minder sterk. Zowel ten opzichte van de ‘+2’ en nog meer in vergelijk met de begin dit jaar zeer goed ontvangen Qashqai is de meerwaarde in onze ogen nogal lauw. Ja, de nieuwe X-trail is ruimer en kan meer gewicht trekken, maar niet moderner en stiller en wel fors duurder. Een potentiële achilleshiel van maar liefst 11 mille als je de basisprijzen tegenover elkaar zet en nog altijd 7 mille als je appels met appels vergelijkt (1.6 dCi). En dat is wel heel veel geld voor extra been- en bagageruimte als die niet per se noodzakelijk zijn.
Van de andere kant bekeken is de nieuwe X-trail met een vanafprijs van € 36.990,- betaalbaarder dan zijn voorganger, die op het laatste moment pas bij € 44.220,- van eigenaar wisselde. Ook tegenover vergelijkbare crossovers van andere merken, zoals de Kia Sorento en Hyundai Sante Fe, is de prijsstelling best scherp te noemen. Toch, ondanks al deze invalshoeken, blijft er iets knagen. Hoewel een rechtstreeks vergelijk daarover uitsluitsel moet geven, kunnen we de indruk dat de compactere Qashqai zich enthousiaster en fijner laat sturen maar niet uit ons hoofd zetten.
Redactie
Door Redactie
Autotest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail
Autotest | Nissan X-trail
Rijtest | Nissan X-trail

Mis geen belangrijk Nissan-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers