Autotests

Peugeot RCZ R

Het geschiedenisboek nadert voor de Peugeot RCZ. Dat weet je als autokenner. Maar je voelt het niet. Niet achter het stuurwiel van de RCZ R, het laatste hoofdstuk van deze nu al illustere Franse sportcoupé. Wat een apotheose!

Dat stuurwiel. Stilletjes kunnen we erom lachen, maar eigenlijk kan het niet meer. Anno 2014 willen we anders. Iets minimalistisch. Nog meer aan de grafische kwaliteiten van de verschillende displays en de aparte armaturen voor de cruise control en de audiobediening is te merken dat de RCZ een Peugeot is van de voorlaatste generatie. Het nog altijd bijzonder luxe aandoende lederlaagje over het ganse dashboard ten spijt. Maar het is allemaal binnenskamers. Wie actief aan de haal gaat met de RCZ R is dat al gauw vergeten. Ontzettend snel. Binnen de 5,9 seconden die er slechts nodig zijn om 100 km/h te rijden.

“Wie actief aan de haal gaat met de RCZ R is dat al gauw vergeten.”

Prijzige pretenties
De RCZ R kan eigenlijk bij voorbaat niet teleurstellen. Wie zelf ooit actief achter het stuurwiel van de eerdere 156 of 200 pk sterke RCZ heeft mogen kruipen zal dat beamen. Tegelijkertijd brengt het toevoegen van de letter R enige risico’s met zich mee. Pretenties die zijn gevormd en worden gevoed door merken als bijvoorbeeld Porsche, Jaguar en Audi – die soms er de persoonlijke voorkeur aan geven een S eraan vast te plakken, als in RS of R-S. Zodra een van deze twee letters of als innig duo door een automerk worden opgeplakt stijgt het verwachtingspatroon rond die auto. Althans, bij ons. Het extra aan bloed, zweet en tranen dat er kennelijk nodig is geweest om die R (niet bij toeval van Race) te rechtvaardigen moet niet enkel tot uiting komen in de vaak veel hogere vraagprijs. En dat brengt ons bij de meerprijs van exact tien mille die Peugeot voor de RCZ R vraagt ten opzichte van de 200 pk sterke variant. Het is € 47.800,- versus € 37.800,-. Een groot gat, dat al gauw nog groter kan aanvoelen door met die laatste een bezoek aan de tuner om de hoek te brengen. Tegen een tarief van slechts enkele honderden euro's weet die wel raad met een turbomotor. Rond de 250 pk is zo gepiept en zoveel krijgshaftiger oogt de R daarnaast nu ook weer niet (wat ook welhaast onmogelijk is met zulke aangeboren charmes). ‘Dus waarom voor de RCZ R kiezen?!’ Goede vraag.

Meer dan een chip
Waarschijnlijk heeft Peugeot die vraag zichzelf ook gesteld, want de RCZ R kreeg zoveel meer dan alleen een slimmere computerchip tussen de oren. Enkele voormalige Le Mans-technici van Peugeot Sport werden erbij gehaald om de motor grondig onder handen te nemen. Peugeot zou wel gek zijn de 200 pk sterke motorisering niet gewoon als basis te nemen en toch is het verschil zodanig groot dat de krachtbron van de R intern een andere motorcode kreeg. Het gehele onderblok, de zuigers en drijfstangen alsook de intercooler zijn bestand tegen grotere krachten. Om niet al te diep in de technische materie te duiken is het tot slot misschien nog interessant om te weten dat er een grotere turbo wordt toegepast. Al met al ingrepen die gebeuren moesten om de RCZ R met vertrouwen de krachtigste en snelste straatlegale Peugeot ooit te maken. Want wat je hebt, wil en ga je natuurlijk ook gebruiken. En benutten dat wil je die 270 pk dat het blok kan opwekken maar al te graag, vooral omdat we aangemoedigd worden door de 'herrie' die de sportuitlaat ten gehore brengt. We houden van uitlaatgeluid, maar op sommige momenten is het net iets te overenthousiast aanwezig. Tijdens verplichte, lange snelwegritten over de Autobahn bijvoorbeeld – we moesten de beloofde 250 km/h immers één keer uitproberen – hadden we de nogal monotoon klinkende stortkokers graag het zwijgen willen opleggen middels een daarvoor in te drukken knopje. Vermoeiend kan de diepe, kunstmatige soundtrack soms zijn. Maar ach, je kunt niet alles hebben nietwaar.

“Om tot die ontdekking te komen moet je de R wel vrij bruusk hanteren.”

Hangen in de bocht
Laten we ons vastklampen aan de dingen die er meer toedoen. Zoals de manier waarop de nog altijd louter voorwiel-aangedreven RCZ R zijn recordvermogen (voor een 1.6) uiterst knap weet weg te zetten. Dat was penibel geweest als de voortrein was ontzien, maar daar zit bij de R een differentieel tussen. Geen elektronische oplossing, maar een mechanisch sper volgens het Torsen-principe. Hoewel tien mille veel geld blijft, blijkt het dus zeker geen goedkope geldklopperij van Peugeot.
Het differentieel is een geschenk uit de hemel. Om tot die ontdekking te komen moet je de R trouwens wel vrij bruusk hanteren. De RCZ, die zijn wielen op de uiterste hoeken heeft, is van origine namelijk nogal getalenteerd met zoveel grip en tractie dat de natuurlijke grenzen enorm ver weg liggen. Speciaal voor de snelle R werd de spoorbreedte zelfs nog ietsje opgerekt en een toefje meer camber (de hoekstand van de wielen ten opzichte van de verticale lijn door het wiel) toegepast. Pas als je in een bocht vol op het gas gaat voel je het effect van het mechaniek tussen de voorwielen. Een voorwielaandrijver zonder sper zou resoluut rechtdoor glijden, maar niet de RCZ R. Dankzij het ‘diff’ vindt die tegendruk van het krachtiger aangedreven buitenste wiel en sleurt de auto zichzelf echt door de bocht. Het voelt machtig zoals er met de RCZ R valt te ‘hoeken’.

Onderbuikgevoel
En toch kampen we met een emmerend onderbuikgevoel. Is het de te lichte besturing voor een straatracer of zijn het de net iets te lange, stroperige slagen van de handbak? Kan, of anders mede-factoren. Keer op keer bekroop ons in elk geval het tegenstrijdige gevoel van 'doken we die bocht nu echt met een hoogst illegaal vaartje van 130 km/h in?!' Het verloopt allemaal zo makkelijk met de RZC R. Misschien wel té.
Om opwindende kunsten uit te kunnen halen stelde Peugeot Sport de demping een stuk harder af, terwijl het de veren juist verslapte. Hierdoor zou de kont van de auto wat losser zijn geworden. Echter blijkbaar moet daaraan minstens een regenbui of twee vooraf zijn gegaan, want tijdens de gortdroge omstandigheden waarin wij testten hebben wij die hint niet meegekregen. Wel dat het onderstel voor woon-werkverkeer net niet tegen het oncomfortabele aanleunt. Maar goed, we zijn onszelf nu aan ’t tegenspraken. Het gaat hier immers over een R.

Bijna briljant
Gesmeekt hebben we. We doen dat vaker, maar zelden zo vasthoudend als in september 2007 toen Peugeot de 308 RC Z Concept van zijn doek ontdeed op de IAA van Frankfurt. Het zou goed kunnen dat we ons een tikkeltje misdragen hebben destijds door onze stembanden iets te fel aan te zetten. Gelukkig waren we hierin niet alleen schuldig. En kijk waar het ons heeft gebracht?! We konden erover schrijven in 2010, om een jaar later nogmaals in die gelegenheid te worden gesteld. Met nog meer plezier en overtuiging, stilletjes wetende dat er mogelijk nog een knallend slotstuk zou komen. En die is er gekomen, met de Peugeot RCZ R. Weliswaar niet op alle fronten een ingeloste belofte rond die pretentieuze R, maar absoluut een betaalbare sportcoupé tegen het briljante aan.

Gerelateerde artikelen

Traagste Peugeot 205 GTi ooit is ook de coolste

Autonieuws
> Artikel lezen

Peugeot RCZ R even pittig als z’n prijs

Autonieuws
Peugeot RZC R even pittig als z’n prijs
> Artikel lezen

Peugeot RCZ R Bimota knalt door de 300 pk

Autonieuws
Peugeot RCZ R Bimota
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.