Autotests

Maserati Ghibli

Maserati Ghibli

Zullen we alle clichés maar meteen op tafel gooien? Dan hebben we die vast gehad. Inderdaad, Maserati’s nieuwste lijkt evenveel op de Ghibli uit de jaren ’90 als dat die leek op het origineel uit de jaren ’60. Niets dus. En nee, een dieselmotor hoort niet thuis in een Italiaanse exoot. Zo, dat is eruit. Dan kunnen we ‘t nu op ons gemak hebben over het hoe en waarom. Of belangrijker nog, naar hoe de nieuwe Ghibli in de praktijk bevalt. Dat ervoeren we nota bene in de dieselvariant en bleven achter met een bijzonder gevoel. Bijzonder dubbel vooral.

Maserati Ghibli
Maserati, of eigenlijk moeder Fiat heeft grote groeidoelstellingen voor ogen. In 2015 moeten er op jaarbasis 50.000 Maserati’s van de band rollen. Vergelijk dat met de jaarproductie van 2012 dan betekent dat een van de meest indrukwekkende groeiplannen die we ooit in de auto-industrie hebben voorbij zien komen. Eentje met ook meteen een kanttekening. Want met modellen als de Gran Turismo en Quattroporte, alsook een focus op pure sportiviteit en exclusiviteit wordt dat niet gehaald. En zodoende moet Maserati zich dan ook op andere segmenten gaan storten. Een aantal klassen lager gaan opereren met name. En dat zal de trouwe aanhanger van het merk met de vlijmscherpe drietand als boegbeeld pijn doen. Begrijpelijk. Want kijk de ware autoliefhebber diep in de ogen, kan die de gemaakte keuzes van Maserati’s concullega Porsche dan wel vereenzelvigen? En wat hebben een Countryman en Roadster nog te maken met het MINI van weleer? Het zijn beslissingen die op het hoogste managementniveau worden genomen. Enerzijds om de toekomst van het bedrijf annex merk te kunnen garanderen, anderzijds om de zakken van de aandeelhouders te vullen. Goed, het gaat te ver om hier een volledig betoog te houden, maar bij Maserati staat hetzelfde te gebeuren. Want na deze Ghibli volgt er nog een SUV, genaamd Levante, en wie weet wat de Italianen nog meer voor ogen hebben. Eén ding is zeker, het race-DNA dat de zes broers die Maserati begin 20ste eeuw oprichtten en jaar in jaar uit hebben geïnjecteerd zal langzaam maar zeker vervagen. Niet verdwijnen, maar de focus wordt duidelijk verlegd.

Aangeboren charisma

Dat neemt niet weg dat de Maserati Ghibli een sexy Italiaanse is zoals we dat ook alleen van de Italianen kennen. Als we oog in oog staan met de in Bronzo Siena gespoten koets laten we onze gedachten afdwalen terwijl onze blik langs de langgerekte motorkap met de prachtige welvingen, de indringend vormgegeven koplampen en de brede heupen glijdt. Dit kan toch niemand koud laten? Parkeer de Ghibli op een willekeurige parkeerplaats en de aandacht is onmiddellijk getrokken. Keer in keer uit als je de Ghibli nadert gaat het hart sneller kloppen. Je gaat mij niet vertellen dat je bij een Duitser, hoe verbluffend die vaak ook kunnen worden aangekleed, diezelfde emotie kunt verkrijgen. Dit is Italiaanse passie in optima forma; vanuit het hart, niet het verstand.

Halfbloed

In het interieur komt Maserati’s modieuze kant tot uiting. Waar Ferrari gaat voor authentieke performance en vorm in de schaduw zet van functie, daar licht zustermerk Maserati al sinds jaar en dag alle facetten van een interieur zoveel mogelijk uit. Prachtig geprofileerd hout sieren het dashboard en de middentunnel en hele lappen leer inclusief de diverse chromen elementen doen het binnenste aanvoelen als een warm onthaal. Het karakteristieke analoge klokje, met een geheel eigen chic onderkomen, valt al evenmin te missen. Zo zien we het graag! Des te jammer is dan ook het enorme touch-screen dat in het dashboard werd opgenomen. Het komt rechtstreeks uit de schappen van het Amerikaanse Chrysler – dat inmiddels een 100%-dochter van Fiat is. Behalve enkele kleuraanpassingen is er weinig Maserati-DNA, zoals we daarmee zijn opgegroeid, aan toegevoegd. Ook stoort de vierkante vorm enigszins, waar breedbeeld tegenwoordig de trend en de norm is. We zijn geen designers, maar ‘kijken naar de toekomst begint vandaag’ is een credo dat bewezen heeft geen windeieren te leggen.
Reken bovendien ook niet op een afwerkingsniveau en kwaliteitsbeleving zoals we dat van de gevestigde orde kennen en waarmee de Duitsers de lat zo hoog hebben gelegd. Maserati mag met de Ghibli haar peilen weliswaar richten op de 5-serie, 6-serie Gran Coupé, de A6 en A7 Sportback alsook de Mercedes E- en CLS-klasse, op dit soort vlakken is het lastig winnen. Maar het kan zeker, als Maserati het maar wil. Dat is een ongeschreven wet, nietwaar? Dat de knopjes niet allemaal dezelfde klik laten horen, de ergonomie matig is en een rammeltje of kraakje af en toe doordringt, dat moeten we maar als typisch Maserati beschrijven. Ligt je voorkeur bij iets uit Duitsland of Engeland dan zal je dit niet kunnen verkroppen. Maar volg puur je autohart, weet dan dat het zeer moeilijk nee-zeggen is tegen de charmes van Italië.

Auditief dieselvermaak

Rijden dan maar! Want daar ben je ongetwijfeld net zo nieuwsgierig naar als wij. We kunnen er niet omheen dat na een druk op de startknop de zintuigen eventjes op scherp staan. Geen bulderende V8, maar een tikkende dieselmotor ontwaakt onder de motorkap. Het blok is afkomstig van het eveneens Italiaanse VM Motori en meet 2.987 cc. Daaruit is voor Maserati 275 pk en 600 Nm gehaald. Geen aanvoerend vermogen in deze klasse, maar de push is er niet minder om. In iets meer dan zes seconden accelereert de Ghibli Diesel naar 100 km/h en op de tussensprints is het machtige koppel, dat je vanaf 2.000 tpm volledig tot je beschikking hebt, in staat je vliegensvlug te doen versnellen. Dankzij kunstmatige ingrepen klinkt er daarbij een rauwe, maar smakelijke brom die door de vier uitlaatpijpen naar buiten ontsnapt. Aan boord van de Ghibli klinkt dat niet eens zo indrukwekkend, maar omstanders zullen zich kunnen vermaken. Want het vooroordeel dat een diesel niet voor auditief genot kan zorgen, daarmee hebben zoal de Audi SQ5 en BMW M550d al afgerekend. Grootste verschil met die auto’s is dat het dieselblok, dat ook is terug te vinden in de Quattroporte, zich bij stationair toerental wel nadrukkelijk laat horen. Wie net een paar heerlijke bochten heeft verschalkt en daarna voor het verkeerslicht op adem staat te komen hoort ineens een hoorbare tik onder de motorkap vandaan komen. Op zulke momenten word je er soms iets te nadrukkelijk aan herinnert dat je met een Maserati-diesel op pad bent.
Eenmaal onderweg moet je niet vergeten dat de Ghibli bijna 1.900 kg weegt. En dat door zijn comfortabele karakter de snelheidsbeleving maar minimaal is. Want duik je eenmaal vol een bocht in dan kan dat gebrek aan stuurmanschap zomaar tot een schrikreactie leiden. De Ghibli kan veel hebben, maar de wetten der natuur spelen ook een rol. De directe, maar te lichte besturing (voor een sportsedan) draagt daaraan ook een steentje bij. En bovendien moeten we eveneens niet vergeten dat onze test-Ghibli zijn kleefkracht uit een set winterbanden moest halen. Ook dat spreekt niet in zijn voordeel.

Knop om en genieten!

Je voelt ‘em ongetwijfeld al aankomen: we gunnen de Ghibli het voordeel van de twijfel, maar sterk overtuigd zijn we niet. Het is een Maserati en die kent op voorhand een ander verwachtingspatroon. Een gevoel waarbij de lat qua sportiviteit bijzonder hoog ligt. Elke Maserati moet hierin uitblinken. Meer presteren dan zijn Duitse concurrenten. En hij kan er heel goed in meekomen, begrijp ons niet verkeerd, maar eruit springen? Nee, dat doet de Ghibli – als diesel – niet. Hij weet met zijn design je te verleiden als geen enkele andere auto in deze klasse dat kan, maar is dat voldoende? Als je verliefd bent geworden dan kunnen wij dat heel goed begrijpen, dan zet je al je rationaliteit opzij. Je toont dan lef om gewoon de Ghibli te bestellen in plaats van die zoveelste voor de hand liggende zakensedan of voor Duitse begrippen spannende vierdeurs coupé. Met een Maserati haal je iets aparts in huis. Magie. Iets waar je urenlang over kunt praten, discussiëren en keer op keer dat je naar je auto toeloopt kunt genieten van het lijnenspel zonder daarbij één keer na te denken over de missers. Een Ghibli is emotie. En dat is iets waarvan wij liefhebbers het al warm genoeg krijgen.
Hans Winter
Door Hans Winter
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli
Maserati Ghibli

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers