Autotests

Volvo V60

Autotest: Volvo V60

Na thuisland Zweden heeft Volvo nergens zo’n hoog marktaandeel als op de Nederlandse markt. De populairste producten uit Götenborg zijn de V40 en de V60, waarvan de laatstgenoemde onlangs een verjongingskuur onderging om zijn begeerte op peil te houden. Maar hij heeft meer troeven dan enkel die visuele oppepper, zo ontdekten wij tijdens een uitgebreide test.

Autotest: Volvo V60
In 2013 schoten de verkopen van Volvo in ons land door het plafond. Het merk klom van ongeveer 17.000 verkochte exemplaren in 2012 naar bijna 24.500 stuks in 2013, het beste verkoopjaar sinds 1990. Het was niet alleen te danken aan de zeer succesvolle V40, de premium segmentgenoot van bijvoorbeeld de Volkswagen Golf, maar tevens aan de V60. Dit model, dat in 2011 en 2012 goed was voor een afzet van respectievelijk 2.792 en 2.388 stuks, bezorgde Volvo in 2013 ineens 7.866 getekende offertes. Een ietwat vertekend beeld overigens, want de bijtellingsvrije Plug-in Hybrid is hier de hoofdoorzaak van. Per 2014 zal die vlieger niet meer opgaan: de V60 Hybrid viel van 0% terug naar 7% bijtelling. Om de verkopen echter in de hogere sferen te houden introduceert Volvo de gefacelifte V60. En die komt er met een gloednieuwe D4, een zuinige dieselmotor met 20% bijtelling. Daarmee opent Volvo vanuit een andere hoek wederom de aanval.

“Eindelijk geen recht-toe-recht-aan wagon gefocust op een degelijk en ruimte-behoevend publiek, maar een ‘Sport Estate’.”

over de gefacelifte Volvo V60

Ikea links laten

We blikken even terug op de levensloop van de V60. In oktober 2010 verraste Volvo ons door tijdens de Autosalon van Parijs een lifestyle stationwagen onder deze naam te presenteren. Eindelijk geen recht-toe-recht-aan wagon gefocust op een degelijk en ruimte-behoevend publiek, maar een ‘Sport Estate’ die de zintuigen op een sportieve manier moest prikkelen. Leefruimte werd hierbij ondergeschikt, zo bleek al uit onze eerdere test met de V60.

Jeugdiger front

Oké, de binnenruimte valt dus niet te vergelijken met modellen als de Skoda Superb Combi of Volkswagen Passat Variant, de echte premium-concurrenten van de Volvo bieden deze mate van bewegingsvrijheid eveneens niet. Maar Volvo vaart er een heel andere koers mee en wil zich juist attractiever opstellen. En dat is gelukt. Hoewel de doorgevoerde botox-behandeling de V60 van nu wat minder eigenzinnig en daardoor anoniemer heeft gemaakt, oogt de Zweed dynamischer en vooral jeugdiger dan voorheen. Het is hoofdzakelijk te danken aan de samengevoegde koplampen, hertekende voorbumper en dito grille. Aan de achterzijde geen ingrijpende modificaties, maar deze was door zijn aflopende daklijn altijd al een smaakvolle afronding.

Volvo Sensus

In tegenstelling tot de afgeladen agenda van de exterieurdesigners hadden hun interieurcollega’s voldoende aan een geringe hoeveelheid meetings. Louter het instrumentarium van de Zweed ging op de schop. De traditionele dubbele teller maakte plaats voor ‘Volvo Sensus’, een adaptief TFT paneel waarop alle gewenste informatie overzichtelijk terug te vinden is. Mocht je de instellingen althans op Elegance hebben staan, kies je voor Eco of Sport dan krijg je desgewenst alternatieve parameters centraal waarbij de Sport-instelling de tellers rood laat oplichten en de snelheidsmeter pal in beeld komt. Vermakelijk voor gadgetliefhebbers, maar de ervaring leert dat het eenmaal instellen is en je er vervolgens nooit meer aankomt. Het is dan ook maar goed dat de standaardinstelling alle informatie al prachtig weergeeft. Maar feit is wel dat het ooit zo conservatieve Volvo duidelijk een andere koers ingeslagen is.

“Tegenwoordig smijt de fabrikant met woorden als dynamisch en sportief alsof het in München gevestigd is.”

over de gefacelifte Volvo V60

München

Over conservatief gesproken, waar zijn de tijden gebleven dat Volvo een lage prioriteit meegaf aan levendig rijgedrag? Tegenwoordig smijt de fabrikant met woorden als dynamisch en sportief alsof het in München gevestigd is. Toch weet de V60 zijn roots niet geheel te camoufleren. De insteek van de middenklasser mag weliswaar minder op comfort liggen, de sportieve ambities overheersen geenszins. Het stuurgedrag van de V60 is rond de middenstand nog steeds relatief gevoelloos, iets wat ook te wijten is aan de nieuwe elektrische stuurbekrachtiging. Ideaal voor vele snelwegkilometers, maar om de concurrentie uit Zuid-Duitsland naar de kroon te steken is meer nodig. Anderzijds heeft Volvo de voorheen typische wollige besturing wel afgezworen. Eindelijk! Toegegeven, de besturing is niet bijzonder gevoelig, hij is wel accuraat en zorgt samen met het gebalanceerde onderstel voor een plezierig weggedrag. Het geeft een goede mix tussen dynamiek en comfort, waarbij de vering en demping gebalanceerd afgesteld zijn op de geoogde doelgroep van de V60, de leaserijder. In het kort, ideaal om veel comfortabele snelwegkilometers mee te maken.

Muziek in de oren

En laat Volvo exact voor die doelgroep een gloednieuwe aandrijflijn ontwikkeld hebben, de nieuwe D4-dieselmotor. Een kleine twee liter groot, bestaande uit vier cilinders en geholpen door een dubbele luchtaanjager. Optimaal samenwerkend ontwikkelt dit 181 pk en, nóg belangrijker, liefst 400 Nm vanaf 1.750 tpm. Het resulteert onderweg in een heerlijke smeuïge krachtbron dat altijd genoeg kracht beschikbaar heeft. Sprintcijfers van nul naar honderd van 7,6 seconden waren eertijds getalen die we koppelden aan snelle GTI’s in plaats van een E-Drive Volvo. Want ja, dit is Volvo’s energiezuinige E-Drive die dergelijke prestaties koppelt aan een gemiddeld verbruik van slechts 3,8 l/100 km en een CO2-uitstoot van 99 g/km. Waardes die voor de leaserijders als muziek in de oren moeten klinken, want het betekent de gewilde 20% bijtelling bij zakelijk gebruik. Wie zei dat bijtellingsvriendelijk rijden altijd een middenweg moest zijn?

Resumé

Compromissen. Het is als een tweede natuur voor Volvo. De auto’s van de Zweedse fabrikant combineerden zaken als veiligheid, ruimte en degelijkheid tot de ultieme gezinsauto. Met de V60 is dat niet anders. Hoewel het ruimte-aanbod wellicht een lagere prioriteit heeft gekregen, zijn veiligheid en degelijkheid nog altijd belangrijke kernwaarden bij de Zweedse stationwagon. Maar de Volvo V60 biedt meer. Een dynamische uitstraling, een prettig rijgedrag met een vleugje dynamiek alsmede een zeer efficiënte aandrijflijn die de prestaties van een GTI koppelt aan de zuinigheid van hybride. Het is niet gek dat Nederland warm loopt voor deze Zweed. We begrijpen wel waarom.
Kim Koning
Door Kim Koning
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60
Autotest: Volvo V60

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers