Autotests

BMW X5

BMW X5

Van ongekend geliefd vanwege zeer uiteenlopende eigenschappen naar een modeltype dat steeds vaker met de nek wordt aangekeken om – gekscherend – diezelfde kenmerken. Invloeden van buiten-, of beter gezegd bovenaf hadden minder dan een decennia nodig om de Sports Activity Vehicle, oftewel SUV, in een betrekkelijk kwaad daglicht te plaatsen. Hoe ging BMW daarmee om bij de derde generatie van de X5, de auto die in 2000 nota bene aan het begin stond van het moderne SUV-tijdperk; is de nieuwe evenzo machtig als de eerste generatie die de neus van consumenten wereldwijd in de richting van de full size SUV wist te krijgen?

Autotest: BMW X5
Dat het tij kan keren, daar kijkt de autofabrikant die niet van gisteren is al lang niet meer raar van op. Normaliter voltrekt dat fenomeen zich geleidelijk en is er voldoende tijd om te anticiperen. Maar rond geen enkel autoconcept veranderde de consumentenperceptie in korte tijd zo sterk als rond dat van de SUV. Veel sneller dan lief is werd de SUV de gebeten hond omdat het een product betrof dat het milieu alsook de portemonnee hard raakte. Onnodig.
De SUV kreeg vanuit meerdere hoeken de stempel een nutteloze, overbodige auto te zijn. Alhoewel niet op alle markten, en dan met name de florerende waar mensen – door aangereikte kansen – al meer inkomsten vergaarden en zich de voordelen van een (grote) SUV juist eindelijk kunnen veroorloven. En het is vanwege deze toenemende animo elders, maar ook het op een andere wijze invullen van de consumentenbehoefte wereldwijd (de compacte crossover) dat autofabrikanten bij elke nieuwbakken full size SUV gerust trouw durven te blijven aan het originele concept. Sterker nog, zonder enige schaamte dikken ze dat nog eventjes aan. Maar niet zonder daar slimmer mee om te springen.

“Rond geen enkel autoconcept veranderde de consumentenperceptie in korte tijd zo sterk als rond dat van de SUV”


(Iets te) rooskleurig

Ook BMW beweert graag dat ze X5 weer ietsje groter hebben gemaakt – en voedt daarmee het negatieve beeld dat rond de SUV is ontstaan. Daar valt feitelijk geen speld tussen te krijgen, al is de groeispurt ten opzichte van zijn voorganger eigenlijk te verwaarlozen. Ook binnenin ervaar je vrijwel niet dat er meer been- en hoofdruimte is. De uit de vloer te trekken derde zitrij is zodoende al evenzo eerder een propagandamiddel richting het koperspubliek dat daarvoor gevoelig is dan een bewezen meerwaarde. Op de twee extra stoeltjes kunnen enkel kinderen zitten (wat BMW ook toegeeft) en daar bovenop komt dat het creëren van de maximaal zeven zitplaatsen zich niet in een vlotte handomdraai voltrekt zoals dat bij menig MPV wel lukt. Wie dus regelmatig meer dan vijf personen wil vervoeren is nog altijd beter af met dat type auto.
Voor de meesten was de oude X5 bovendien al voldoende ruim. En luxueus. Maar dat is iets waar velen geen genoeg van kunnen krijgen. BMW greep dat gegeven natuurlijk aan om de X5 van nog meer prullaria te voorzien, verpakt in meer, mooier en zachter leder dan ooit tevoren. Om het aangename gevoel van vrije keuze en daarmee exclusiviteit nog verder te verhogen werden de meest romantische pakketnamen bedacht, zoals Design Pure Experience en Design Pure Excellence. Optioneel uiteraard, maar elk met hun specifieke stijlkenmerken om de X5 af te stemmen op je persoonlijke karakter. BMW liet niets aan het toeval over en heeft ervoor gezorgd dat ongeacht het vinkgedrag van de koper de wereld van de X5 er altijd rooskleurig uitziet.

Droom(breed)beeld

Spil in het geheel van al die weelde is het centrale iDrive-display. Dat is bij de nieuwe X5 gegroeid naar een doorsnede van 10,25 inch, omgerekend een serieuze 26 centimeter. Hoewel de helft smaller, was je als student nog niet eens zo heel lang geleden maar wat blij met zo’n formaat als televisie. Tijden veranderen, maar merkbaar niet de wow-factor van zo’n breedbeeld. Het scherm, ook omdat het grafisch verbluffend is, doet ook ontzettend chic en tegelijkertijd decadent aan maar heeft in een auto ook een belangrijke functie te vervullen. Ondanks de toename van het aantal (rij)features kon BMW erdoor het aantal fysieke knoppen verminderen, zodat het dashboard meer rust uitstraalt en de ergonomie erop vooruit kon gaan.
En het moet gezegd: BMW mag zich op het gebied van dat laatste nog steeds de ongekroonde koning van het intuïtieve bedieningsgemak noemen. Alles zit precies op de plek waar je het blindelings zou verwachten. Evenzo (diep) in de menustructuur van BMW’s ooit zo bekritiseerde iDrive. Het spelen met de voortaan verschillende kleurencombinaties van de interieurverlichting, het hardop laten lezen van actuele nieuwsberichten via BMW Online alsook het in- of uitschakelen van de keur aan nieuwe rijassistentiesystemen, het gaat ons allemaal even gemakkelijk af. Door slim bij aartsrivaal Audi af te kijken (dat de primeur had) is het voor het eerst ook mogelijk navigatieadressen en telefoonnummers in te geven aan de hand van spraakcommando’s of door ze uit te schrijven op de in de grote centrale hoofdknop geïntegreerde touchpad. De touchpad kan tevens geraadpleegd worden voor het inzoomen of verschuiven van de navigatiekaart. Allemaal acties om het aantal te verrichten handelingen te verminderen.

“Nu moet dit geen pleidooi voor de SUV worden, maar zo'n verbruik is toch op zijn minst acceptabel.”


Laagste Cw-waarde

Tot zover dat wat we van een moderne topklasse SUV mogen verwachten. Maar wat heeft BMW bij de nieuwe X5 gedaan om het gewijzigde globale consumentenbeeld rond de SUV recht te trekken? Veel, te beginnen met het drukken van het wagengewicht en hem bovenal gestroomlijnder te maken. Door zogenaamde Aero Blades vóór, achter en aan de zijkant toe te passen noteert de nieuwe X5 een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,31 Cw, het laagste voor een SUV ooit. Echter dat is een gegeven waarvan de ontstane tegenhangers niet ineens anders over de SUV gaat denken. Dat brengt allereerst het design teweeg. De ietwat arrogante houding van de vorige X5 is er daardoor uitgehaald door de opgetrokken neushoeken en heupen af te vlakken en de ‘nieren’ al vanaf de flanken naar binnen te trekken. De X5 heeft hierdoor best aan karakter moeten inboeten, maar het doel heiligt de middelen moet BMW gedacht hebben. De herkenbaarheid is gelukkig niet verdwenen.

Smeuïge dieselbrom

Afhankelijk van de motorisering werd er 90 kilogram bespaard. Dat klinkt bij een totaalgewicht van alsnog twee ton als een druppel op een gloeiende plaat, het resulteerde in combinatie met verder verfijnde motoren evenwel in verbruikscijfers die zich (in theorie) kunnen meten met de 3-serie. Vooral met de verkrijgbaarheid van een viercilinderdiesel wordt het beeld gecompenseerd dat de moderne SUV onterecht gebukt gaat onder het scheldwoord “milieuvervuiler”. Deze sDrive25d (met louter achterwielaandrijving) noteert namelijk een bescheiden verbruik en uitstoot van 5,6 l/100 km en 149 g/km. En ondanks permanente xDrive-vierwielaandrijving kreeg BMW de overige motoren ook een stuk zuiniger en schoner. Zo scoort de door ons gereden 3.0 liter zescilinderdiesel een nog altijd zeer nette 6,2 l/100 km in theorie, wat in de praktijk neerkomt op een litertje meer. Nu moet dit geen pleidooi voor de SUV worden, maar dat is toch op zijn minst acceptabel.
Aan vermogen ontwikkelt de xDrive30d een totaal van 258 pk en 560 Nm en het hoeft geen betoog dat het hiermee nooit behelpen is. We betrappen ons erop dat we het volle potentieel zelfs na dagen nog niet hebben aangesproken ook al wil de modi Sport en Sport+ ons graag uit die tent lokken. Jazeker, de X5 is een BMW, maar we voelen absoluut niet de behoefte het onderste uit BMW’s lijfspreuk Freude am Fahren te halen. De nieuwe X5 is van nature comfortabel-sportief genoeg zoals we dat maar even noemen en we voelen ons daarin gesteund door de 8-traps automaat van ZF. Die vindt het (in standje Normal) namelijk al ruim voor 3.000 tpm welletjes en schakelt over. Boterzacht en onthaastend wisselt hij van verzet naar verzet. Wat een verrukkelijke transmissie is het toch.

Zware bewijslast

'De nieuwe BMW X5 borduurt voort op succesvolume’. Met deze kop openden we ons artikel over de destijds officieel gepresenteerde derde generatie. Nu we met de nieuwe X5 hebben gereden vinden we deze zelf nog altijd bijzonder pakkend, maar aan de milde kant. ‘De nieuwe BMW X5 gaat slimmer om met succesvolume’ was allicht een betere geweest. Want de nieuwe BMW X5 is niet alleen een dijk van een auto geworden, hij drukt tevens de kop in van al die criticasters die (zijn gaan) menen dat de SUV een inferieur autoconcept is. Op markten als China, Rusland en mogelijk ook India zal dat consumentenbeeld misschien niet zo heersen, de nieuwe X5 is (na de Mercedes M-klasse en Range Rover Sport) het zoveelste bewijs dat dit aangesmeerde imago geheel onterecht is, waar ook ter wereld. Wij zijn daarvan (al lang) overtuigd. Nu 'zij' nog.
Redactie
Door Redactie
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5
Autotest: BMW X5

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers