Autotests

BMW 3-serie

Rijdersauto pur sang: BMW 320i

BMW is de afgelopen jaren een veelbesproken merk. De vormgeving heeft daar alles mee te maken. De nieuwe 3-serie is minder extreem van vorm maar toch een BMW pur sang. Rij-eigenschappen staan voorop!

Rijdersauto pur sang: BMW 320i
De introductie van de 7-serie maakte bij BMW-liefhebbers veel los. Het ontwerp klopte volgens velen van geen kant en het was geen BMW meer. Toch durfde BMW, onder leiding van ontwerper Chris Bangle, het design door te zetten. Er kwamen de Z4, X3, 5-serie en 1-serie met allemaal de typische nieuwe stijl van BMW. De nieuwe Dreier rond deze designrichting af. BMW zal namelijk een nieuwe weg inslaan. Wel is het ontwerp van de 3-serie al vele malen acceptabeler dan dat van de 7-serie op het eerste gezicht was. Maar liefst 40 procent van de verkochte BMW’s is een 3-serie en daar schuilde voor BMW het gevaar. Als de auto erg tegen zou vallen zouden ze weleens klanten kunnen gaan verliezen. Ondanks het feit dat de nieuwe 3-serie minder opvallend is vormgegeven dan de andere BMW’s staat ook bij dit model de term ‘BMW maakt rijden geweldig’ hoog in het vaandel.
 
Startknop
Wij reden de 320i met onder de motorkap een 2.0 liter viercilinder met een vermogen van 150 pk. BMW claimt dat de 320i in 9,0 seconden naar 100 km/h sprint en een topsnelheid kan halen van 220 km/h. Om de motor te starten moet de afstandsbediening in een sleuf in het dashboard worden gedrukt, waarna met een druk op de knop de motor begint te ontwaken. De motor kenmerkt zich door een soepele en stille loop. De versnellingsbak legt lekker in en de koppeling grijpt heel voorspelbaar aan. Er kan heel soepel gereden worden en in elke versnelling pakt ´ie schitterend op. Een rotonde in z’n drie is geen probleem en wanneer je in z’n vijf blijft rijden protesteert de motor nauwelijks. Hij heeft veel kracht onderin en zou haast voor een gemiddelde diesel kunnen worden aangezien. Wanneer je meer vraagt van de motor begint deze pas echt wakker te worden. De viercilinder begint te grommen en je kunt lekker lang doorhalen in de versnellingen. Hij blijft trekken.
 
Genieten
Snel bochtenwerk is pas echt genieten. De besturing is direct en nauwkeurig. Je voelt in het stuur waar je wielen naartoe gaan. Slingers in de weg, die dienen om het verkeer te laten afremmen, kunnen met de 3-serie met hoge snelheid worden genomen. Sterker nog; je wilt elke keer sneller! Met een minimale stuuruitslag stuur je moeiteloos de bochten door. Overhellen kent de 3-serie niet. Echt leuk wordt het wanneer de DTC wordt uitgeschakeld. Het is mogelijk om de kont even om te gooien zonder dat je daarbij het gevoel krijgt dat de auto de controle over neemt. Hij is prima weer in het spoor te brengen, de controle is fantastisch. Sportieve rij-eigenschappen als deze tasten vaak het comfort van de auto aan. Dat is hier niet het geval. Drempels en slechte klinkerwegen worden zonder moeite genomen.
 
Stilte
Binnenin de 3-serie gaat het er allemaal even comfortabel aan toe. De stoelen zijn prima verstelbaar en het zitvlak is te verlengen waardoor je een goede steun onder je benen hebt. In sneller genomen bochten houden de stoelen je prima op je plaats. De zijdelingse steun is in te stellen met een opblaasbaar kussentje. Met een druk op de knop wordt dit opgeblazen. Het geluidsniveau op snelheid is prima. Je hoort de motor nauwelijks (wat ook te danken is aan de 6-bak). Op de snelweg komt een beetje windgeruis het verder stille interieur van de 3-serie verstoren.
 
Tegenvallende ruimte
Erg ruim is het niet aan boord van de 3-serie. Je krijgt ook niet het gevoel in een grote auto te rijden. Het dashboard is heel ondiep en de raamstijlen staan dicht bij de bestuurder en passagier. Voorin kunnen zowel bestuurder als passagier goed zitten, maar de hoofdruimte houdt niet over. Datzelfde geld voor de ruimte op de achterbank. De kofferruimte is erg ondiep wat als nadeel van de achterwielaandrijving kan worden gezien. Wel zijn er nog wat kleine vakjes gemaakt en is de afwerking van een hoog niveau. Het materiaal ziet er echter wat goedkoop uit. In de rest van het interieur zijn mooie, zachte materialen gebruikt. Het geheel is strak om te zien, daar moet je wel van houden. Het straalt in ieder geval Duitse degelijkheid uit en komt de ergonomie zeker ten goede. Alles zit op de juiste plaats, is snel gevonden en binnen handbereik. Onhandig is de plaatsing van de raambediening voor de passagier. Deze zit verstopt achter de deurgreep.
 
Standaarduitrusting en prijzen
Standaard beschikt de 3-serie over een behoorlijke uitrusting. Zaken als centrale vergrendeling op afstand, handbediende airco, in hoogte verstelbare stoelen en stuurwiel, elektrisch verstelbare spiegels, elektrische ramen vóór en achter, cruise control, middenarmsteun, radio/CD-speler met zes speakers, boordcomputer en een multifunctioneel stuurwiel.Op veiligheidsgebied kun je in elke 3-serie vertrouwen op ABS met Cornering Brake Control, DSC II (ook wel ESP genoemd), bandenspanningswaarschuwingssysteem, run-flat banden en 6 airbags. Daartegenover staat een stevige vanafprijs van € 35.850,- voor de 320i. Vanaf september zal de 318i leverbaar zijn. Deze beschikt over dezelfde uitrusting maar is ruim € 2.500,- goedkoper. Naast de 318i en 320i levert BMW de 325i (218 pk), de 330i (258 pk) en als enige diesel de 320d (163 pk). Prijstechnisch zit BMW met de 320i precies tussen Audi en Mercedes in. De A4 2.0 (130 pk) en de C180 Kompressor (143 pk) kosten respectievelijk € 34.090,- en € 37.400,-.
 
Conclusie: Rijdersauto
BMW is er met de nieuwe 3-serie wederom in geslaagd een ijzersterke auto neer te zetten. De 3-serie biedt geweldige rij-eigenschappen; stuurt direct, helt niet over en heeft een fantastische wegligging. Daarnaast biedt de auto veel comfort, iets dat vaak niet samen gaat met sportieve rij-eigenschappen. Een Audi is veel stugger en een Mercedes heeft minder goede rij-eigenschappen. BMW combineert die twee zaken. ‘BMW maakt rijden geweldig’ lijkt een arrogante uitspraak maar wordt wederom bevestigd.
Redactie
Door Redactie
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i
Rijdersauto pur sang: BMW 320i

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers