Autotests

Seat Leon ST

Seat Leon ST

Nooit eerder was de Seat Leon er als stationwagon. De Spanjaarden maken er zodoende een entree mee. En een goede. De Leon ST weet ons namelijk vanaf het eerste moment voor zich te winnen. Hij behoort tot de ruimste in zijn klasse, het design licht prettig op het netvlies en dankzij de doordachte en moderne techniek uit de Volkswagen-stal doet hij niets onder voor zijn familie uit Wolfsburg. Wij reden vlakbij zijn geboortegrond de eerste kilometers en kunnen niet anders concluderen dan dat Seat hier succes mee zal behalen.

Seat Leon ST
We zagen de Golf Variant en Octavia Combi al eerder verschijnen en deze Leon ST heeft hetzelfde ijzersterke recept te pakken: veel ruimte, hypermoderne techniek, een goede prijsstelling en als klap op de vuurpijl: 14% bijtelling (in 2014). Alle factoren voor succes in Nederland zijn er. Tel daarbij op dat gemiddeld 40% van de auto’s in zijn segment een stationwagon is en bij Seat-importeur Pon kan de vlag alvast uit. Iets waar ze in Martorell natuurlijk evengoed op hopen. Met voor het eerst een echte Leon-familie (SC, vijfdeurs en ST) hoopt Seat een goede stap te zetten om een langdurig moeilijke periode definitief achter zich te laten.

Moderne techniek
Moeder Volkswagen helpt daar (eindelijk) een aardig handje bij. De tijd dat Seat het moest stellen met minder moderne techniek dan de Duitsers is voorbij. De Leon is gebouwd middels de MQB-bouwstenen waaruit ook de Golf, Octavia en zelfs de A3 zijn opgebouwd. Dat garandeert een doordachte technische basis maar vooral ook de meest moderne systemen. Het audio-/navigatiesysteem is een van de meest moderne in zijn soort, het audiosysteem dik in orde en als je op de prijslijst kijkt zie je zaken als Adaptive Cruise Control, lane keeping assist en grootlichtassistent maar ook Front Assist met city emergency braking, vermoeidheidsdetectie en zelfs volledige LED-koplampen.

Seat DNA vereist
In die technisch nagenoeg identieke basis van zowel de Golf, de Octavia en de Leon schuilt ook een gevaar. Want voor welke je ook kiest, de keuze komt puur op gevoel aan. Met 587 liter (1.470 liter met de bank plat) mag de Leon dan net een paar liter (15-20 om precies te zijn) minder ruim bemeten zijn dan zijn Duitse en Tsjechische neven, hij is wel groter bemeten dan alle andere concurrenten. Op het gebied van uitrusting hoef je eveneens amper te gaan vergelijken want ook daar ontlopen ze elkaar nauwelijks. En prijstechnisch? Hetzelfde verhaal. De een is vanaf de basis wat goedkoper, de ander standaard wat beter uitgerust en de volgende gaat uit de pas lopen als je meer luxe wenst. ‘Lood om oud ijzer’ was de uitspraak toch? Zodoende was het vooral aan Alejandro Mesonera-Romanos en zijn team om het typische Seat design-DNA in deze Leon ST te verpakken.

Bijtelling
Wat ons betreft zijn Seat’s hoofddesigner en zijn team erin geslaagd de Leon ST tot een strak maar tegelijk ook spannend gelijnde stationwagon te boetseren. De scherpe vouw die we zowel in de portieren alsook de heupen zien onderscheidt hem van de massa. En ondanks dat de 27 extra centimeters ten opzichte van de vijfdeurs volledig ten goede zijn gekomen aan de achterzijde oogt deze niet zwaarlijvig. Zeker in FR-trim kan gerust van een met Spaanse peper op smaak gebrachte auto worden gesproken. Kijk, en dat is nu juist waar de Leon ST zich onderscheidt van de veel meer traditionele Golf en Octavia. Om nog maar te zwijgen over de kloeke achterzijde van een Auris Touring Sports. Waarom we die erbij halen? Omdat dat voor de zakelijke rijder volgend jaar samen met zijn neven de enige echte concurrentie zal vormen op de Nederlandse (zakelijke) markt. Deze vier zijn namelijk de enige nog overgeblevenen met 14% bijtelling. Het succes van de Mégane is nu echt voorbij en ook de Focus moet het 14%-label gaan missen. In een markt die sterk bijtellinggedreven is zal de shortlist daardoor snel zijn bepaald en de Leon ST mag zich de gelukkige prijzen om daarbij te horen.

Ecomotive
In aanmerking komend voor die 14% bijtelling is de Leon ST Ecomotive met onder de kap een nieuwe 1.6 TDI gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De variant stond helaas niet tot onze beschikking in Barcelona, maar met een 1.4 TSI (140 pk) in FR-trim en een 2.0 TDI (140 pk) in Style-uitrusting was er testmateriaal genoeg om een goede indruk van de Leon ST op te doen en meteen ook de voor de particuliere rijders onder ons interessante benzinemotor te rijden.

Rijden
Wij begonnen onze eerste etappe met de 140 pk sterke 2.0 TDI gekoppeld aan een DSG-automaat. Een heerlijke combinatie die garant staat voor vele honderden kilometers onvermoeid rijgenot. Maar spannend? Nee. De Style-uitvoering voldoet in de meest ‘noodzakelijke’ luxe, maar had net zo goed een Golf of Octavia kunnen zijn. Het onderscheidende karakter van een Seat wordt ons pas duidelijk wanneer we in de FR-uitgevoerde 1.4 TSI stappen. Wanneer de auto ons wordt voorgereden komt er al direct meer emotie los. Een paar smakelijke wielen, uitgedoster bumperwerk en een dubbele uitlaatpijp wekken het oude ‘Auto Emocion’ weer op. Een gevoel dat zich binnenin verder doorvertaalt middels speciale sierstrips, prettige sportstoelen en een FR-logo op het stuurwiel. De 140 pk sterke TSI is in dit geval gekoppeld aan een met korte slagen en strak te bedienen zesbak. De compacte turbomotor is hitsig en met een 0-100 km/h acceleratie in 8,4 seconden heb je feitelijk weinig te wensen over. Natuurlijk, het kan (en mag) altijd sterker en sneller, maar dit is een prima combinatie. Dankzij het FR-onderstel voelt de gehele auto meteen een stuk sportiever aan. Je hebt meer gevoel met het asfalt, de besturing is directer en wanneer je via het Driving Profile kiest voor ‘Sport’ is ook de reactie op het gaspedaal net even wat feller. De op onze testuitvoering gemonteerde adaptieve dempers (DCC) maken het mogelijk om voor een comfortabele en sportieve setting te kiezen en bieden daarmee feitelijk het comfort van een standaard onderstel alsook de sportiviteit van een FR-uitvoering met een druk op de knop. Heel prettig als je op een slechte ondergrond wat meer comfort wenst, maar juist in een sportieve bui graag voor de maximaal haalbare sportiviteit wenst te gaan. De Leon ST betreedt hiermee duidelijk het territorium van de Focus Wagon die nog altijd als de maatstaf in zijn segment wordt gezien.

FR
Seat weet zich gelukkig toch te onderscheiden. Meer dan ooit kunnen we spreken van een Spaanse Volkswagen, iets dat Seat zelf ook maar al te graag uitdraagt. “Wij zijn Spaans. En Duits. Wij zijn gepassioneerde perfectionisten.”. Pure marketingpraat natuurlijk, maar een deel van het gevoel kunnen we zeker beamen. Duitse engineering en dito degelijkheid wordt in de Leon vermengd met wat Spaanse peper. En dat is nu juist waar Seat zich weet los te weken van Volkswagen en Skoda, maar ook de meeste andere concurrenten. En dat maakt de keuze vooral een gevoelskwestie. Zoals zo vaak bij een auto het geval is. Gaat je hart, en daarmee je gevoel, uit naar de Leon ST? Wij houden je niet tegen. Maar kies dan alsjeblieft wel voor een FR, want dat maakt pas echt Seat-DNA los.
Hans Winter
Door Hans Winter
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST
Seat Leon ST

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers