Autotests

Volkswagen Golf GTI

Volkswagen Golf GTI

Het jaar 1976 staat in de geschiedenisboeken van de autoliefhebber bekend als het jaar waarin Volkswagen de eerste generatie Golf GTI lanceerde. Een bommetje met een 1.6 liter benzinemotor met 110 pk. Nu, bijna veertig jaar later, staat de zevende generatie van het fenomeen klaar. Met het dubbele aantal (220) en optioneel zelfs 230 pk. En terwijl de missie van weleer - prestaties en onvervalst rijplezier - duidelijk was, hinkt de fabrikant al een tijdje op twee gedachten. Want de Golf GTI moet ‘toegankelijk´ zijn. Maar dan wel zonder dat het rijplezier verloren gaat. Dat klinkt als een concessie. En een concessie vertaalt zich vaak in een teleurstelling. Maar dat zou bij deze jongste generatie weleens anders kunnen zijn.

Volkswagen Golf GTI
De Golf GTI heeft zich door de jaren heen wellicht met zijn ijzersterke imago kunnen redden, maar of de daadwerkelijke prestaties wel pasten bij dat imago is maar zeer de vraag. Hij zwakte langzaam maar zeker verder af en werd op een gegeven moment enkel nog een Golf ‘Sport’. Maar hot-hatch, dat was te veel eer. En dat terwijl Renault met de Mégane RS en Ford met de Focus ST van die heerlijke scheurijzers op de weg wisten te zetten bleef de koning van het hot-hatch-segment achter. Eerlijk is eerlijk, de vorige generatie van de GTI (op basis van de Golf VI) kwam al meer in de richting van dat hot-hatch gevoel, maar de concurrentie heeft de lat nu wel heel hoog gelegd. En dat is ze in Wolfsburg niet onopgemerkt gebleven, zo blijkt als wij met de zevende generatie van de Golf GTI op pad gaan.

Uitbundiger
Met zijn uiterlijke vertoon zit het in ieder geval wel goed. Nee, zo opzichtig als een Mégane RS wordt het niet, maar dat is ook niet Volkswagen’s stijl. En toch pakken ze uitbundiger uit dan voorheen. De letters GTI pronken in de grille, op de achterklep, de remklauwen en tegenwoordig ook op de voorschermen. Zo, daar kun je in ieder geval niet omheen. Leuk nieuw designdetail is de rode accentlijn welke voortaan vanuit de grille doorloopt in de koplampunits. Samen met de kieuwen in de voorbumper maakt dat het front lekker breed. Nader je de Golf GTI van achteren dan zullen de diffuser-achtige bumper alsook de twee verchroomde uitlaatpijpen het GTI-gevoel dubbel en dwars moeten onderstrepen. En die 19 inch wielen? De meningen zijn erover verdeeld, maar wij vinden ze absolute smaakmakers.

Jacky
Als de GTI-stemming er bij het naderen van de auto nog niet inzat dan betekent instappen ondervermijdelijk ondergedompeld worden in GTI-sferen. Het typische ruitjespatroon op de stoelen – Jacky genaamd - is hét symbool van de GTI. En of je het bij deze tijd vindt passen of niet, waag het niet om leer te bestellen! Kies je voor een Golf GTI, dan kies je onvermijdelijk voor Jacky. Niet in de laatste plaats omdat het interieur verder, op het lekker kleine sportstuurtje na, net zo keurig is als bij elke andere Golf. Verzorgd, strak afgewerkt en voorzien van keurige materialen, maar opwindend is het niet. Tsja, die toegankelijkheid hè.

De stemming zit erin
Oké, tot nu toe zit de stemming er bij ons wel goed in. Maar dan het rijden. Want dat is iets waar we de laatste jaren bij zoveel auto’s in teleurgesteld worden. Alles draait om efficiëntie en zeker de elektronische stuurbekrachtiging heeft veel rijplezier verpest. Bij de Golf GTI verschijnt ons echter al snel een glimlach op het gezicht. We hadden het kunnen verwachten, want door de geheel nieuwe componenten waaruit de Golf VII is opgebouwd profiteert ook de GTI van deze lichtere bouwwijze, het gloednieuwe onderstel en de moderne motoren. Voor de GTI betekent het dat een 2.0 liter turbomotor dienst doet. In ons geval 230 pk sterk – Performance Edition – maar standaard bemeten met 220 pk. Het koppel van 350 Nm is in beide gevallen gelijk en ook de sprint naar 100 km/h valt amper tot een verschil aan te rekenen: de 220 pk sterke GTI legt ‘em in 6,5 seconden af terwijl de Performance Edition er een tiende vanaf weet te snoepen. Het verschil tussen 244 of 250 km/h topsnelheid zal je vermoedelijk ook niet al teveel uitmaken.

Mechanisch sperdifferentieel
Maar de Performance Edition heeft meer te bieden. Anders zou Volkswagen wel een enorm zwaktebod brengen. Het verschil wordt gemaakt tussen het elektronisch gestuurde maar wel mechanisch werkende differentieel dat tussen de voorwielen huist. Dat is waar de Performance Edition het verschil maakt en zijn prijsverschil van € 1.500,- meer dan rechtvaardigt. Liefhebbers zitten nu al op het puntje van hun stoel want een differentieel, zeker als deze mechanisch werkt, maakt een perfect controleerbaar bochtengedrag op de limiet mogelijk. En dat heeft zich bewezen. We slingerden over dijkweggetjes, over bospaadjes en op ontzaggelijk hoge snelheid over B-wegen. Wat een gemenerik is die GTI geworden zeg. Niet dat hij vals is en je verrast, maar hij ligt zo ongelofelijk strak op de weg dat hij je bocht na bocht uitdaagt om er nog harder doorheen te gaan. Ondertussen komt er een smakelijke sound uit de uitlaatpijpen alsook onder de motorkap vandaan en maakt de koppelrijke motor het bij elke snelheid mogelijk om er als een raket vandoor te schieten. En de besturing, die weet behoorlijk wat precisie door te geven zoals we dat bij elektrische stuurbekrachtiging amper meemaken. Is dit diezelfde Golf waarvan we er duizenden met BlueMotion-labels rond zien rijden?

Beter
Concessies. Wij hebben er een bloedhekel aan. Ze moeten soms gemaakt worden, dat snappen wij ook, maar ze doen altijd teleurstellingen met zich meebrengen. Vorige generaties van de Golf GTI waren vaak te grote concessies. Prima comfort, maar daardoor niet scherp genoeg sturen. Een wat aangedikt uiterlijk, maar wel zo dat je er op elke gelegenheid mee voor kunt komen rijden. Bij de zevende generatie GTI zijn die concessies er ook, maar ze zijn beter weg te slikken. De nieuwe Golf GTI is veel scherper, ligt als een blok op de weg, is bloedsnel, klinkt lekker en hij smoelt nog goed ook. Het is en blijft echter jammer dat de elektronica zo in de auto verweven is dat je die voelt. Je denkt een hele coureur te zijn achter het stuur van de Golf GTI, maar feitelijk is het de eleltronica die je onder- en overstuur controleert, de besturing een handje helpt en het differentieel aanstuurt. Of dat het plezier er minder op maakt? Welnee, wij hebben enorm genoten!
Hans Winter
Door Hans Winter

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI

Zoeken

Merk- & modeldossiers