Autotests

Chevrolet Kalos

Value for money: Chevrolet Kalos

Chevrolet staat voor: ‘Value for money’. Dat geldt met name voor het jongste model, de Kalos 3-deurs. Het is een sportief ogend karretje waar geen cent teveel voor wordt betaald.

Value for money: Chevrolet Kalos
Speciaal voor de gelegenheid zijn we door Chevrolet uitgenodigd in Dubrovnick, Kroatië. De prachtige omgeving die gesierd wordt door bergen, de zee, eilandjes en hier en daar palmbomen, geeft een warm gevoel. Hier en daar kom je onderweg sporen van vernieling tegen die aangeven dat het hier een aantal jaren geleden nog oorlogsgebied was. Er is een behoorlijke strijd geleverd en er wordt hard gewerkt aan een betere toekomst. Of het nu toeval is dat juist hier het nieuwe Chevrolet wordt gepresenteerd laten we in het midden. Wel is duidelijk dat ook Chevrolet hard bezig is om zichzelf verder uit te breiden. Het merk heeft de modellen van Daewoo overgenomen om een snelle start te kunnen maken en daarmee is het almaar vechtende Daewoo een stille dood gestorven. Chevrolet moet het nieuwe wereldmerk van GM worden.
 
Wereldmerk
Nu komt uiteraard de vraag naar boven, waarom men juist voor Chevrolet heeft gekozen. Chevrolet is een merk dat doet denken aan grote Amerikaanse pickups en heeft niets met compacte auto´s. Dat klopt, maar Chevrolet heeft wel dezelfde strategie als Daewoo had: ‘value for money’ ofwel ‘veel waar voor je geld’. Het merk Chevrolet is in meer dan 70 landen vertegenwoordigd en 1 op de 16 auto’s is een Chevrolet. Dankzij het wereldwijde portfolio van GM kan Chevrolet putten uit veel modellen, motoren en techniek. Dat maakt Chevrolet in één klap sterker dan Daewoo.
 
Toekomst
Op dit moment is er als consument nog niet zoveel van te merken dat Daewoo nu Chevrolet heet. Het lijkt alleen nog maar een naamsverandering. Als je als klant zou willen kun je bij de dealer je Daewoo zelfs laten voorzien van Chevrolet badges. In de toekomst zal er echter veel meer van te merken zijn. Zo wordt er op dit moment een gigantische nieuwe motorenfabriek gebouwd waar straks de dieselmotoren voor Chevrolet zullen worden ontwikkeld. Wil je namelijk mee kunnen spelen in Europa, dan is een dieselmotor noodzakelijk. Verder werkt Chevrolet aan de productieversie van de S3X Conceptcar, een stoere SUV welke leverbaar zal worden met een V6 dieselmotor. Ook een opvolger voor de Evanda zit eraan te komen en die zal er heel anders uitzien dan het huidige model. Tijdens de persintroductie van de Kalos werd een exclusieve tekening getoond waarop te zien was dat de nieuwe Evanda een stoere en tegelijk ook chique auto zal worden. Ondanks alle vernieuwingen zal de prijs-/waardeverhouding relatief heel belangrijk blijven en dat geldt ook zeker voor de Kalos.
 
Sportieve verschijning
In vijfdeurs verschijning is de Kalos al enige tijd bij ons op de markt. De driedeurs versie is nieuw en ziet er meteen een stuk sportiever uit door het ontbreken van de achterportieren. De voor- en achterkant zijn gelijk gebleven maar zaken als de spatborden en skirts zijn licht gewijzigd. Het ontwerp van de Kalos is afkomstig van meesterontwerper Giugiaro die ook verantwoordelijk was voor het design van bijvoorbeeld de Alfa Brera. Van buiten ziet de Kalos er gewoon heel netjes uit en zijn de afmetingen gelijk aan die van de vijfdeurs Kalos. Binnenin zien we een dashboard dat is uitgevoerd in twee kleuren waarvan de middenconsole een afwijkende kleur heeft gekregen. De twee ronde ventilatieroosters midden op het dashboard hebben wat sportiefs. Jammer genoeg is er veel hard plastic gebruikt en voelt dat niet allemaal even solide aan. 
 
Voldoende ruimte
De instap voorin is ruim dankzij de grote portieren. De achterbank is te bereiken door de stoelleuning voorover te klappen, maar echt ruim is die instap niet. Eenmaal op je plek kun je achterin goed zitten, maar het houdt niet over. Datzelfde verhaal geldt voor de bagageruimte, het is niet groot maar een paar boodschappen kunnen er gemakkelijk in (inhoud: 220 liter). De stoelen zitten goed en de bestuurdersstoel en het stuurwiel zijn in hoogte verstelbaar. Een goede zit is gemakkelijk gevonden. In de bochten bieden de stoelen niet veel steun, maar de Kalos is dan ook geen auto gericht op de echt sportieve bestuurder.
 
Onderstuur
De carrosserie helt over in de bochten en onderstuur is de Kalos niet vreemd. Op de natte bergweggetjes in de buurt van Dubrovnick zochten de voorwielen meerdere malen de buitenkant van de bocht op. Op droog wegdek was dit uiteraard veel minder snel het geval, maar dat maakt het nog steeds geen auto voor sportief rijgedrag. Aan de andere kant viel op dat de Kalos een comfortabele auto is. Op de slechte wegen met hobbels en kuilen was het comfort prima in orde.
 
Voldoende vermogen
Wij hebben gereden met zowel de 1.2 (72 pk) als de 1.4 (94 pk). Met beide motoren was de Kalos prima de berg op te krijgen. Wel moet de motor flink op toeren worden gehouden om de Kalos een beetje vlot te laten accelereren. Maar dat mag ook wanneer je met een 72 pk sterke 1.2 liter motor de berg op rijdt. De motor was verder voldoende stil en overheerste niet. In ons vlakke landje heb je met beide motoren ruim voldoende kracht om mee te komen met het overige verkeer.
 
Uitrusting en prijzen
Bij de standaarduitrusting en de prijzen komt uiteraard het ‘value for money’ verhaal weer naar boven. Het basismodel is de Kalos 1.2 Pure die is uitgerust met zaken als centrale deurvergrendeling, stuurbekrachtiging, een in hoogte verstelbaar stuur, radio/CD-speler met vier speakers, ABS met EBD en dubbele airbags. Dit instapmodel kost in Nederland € 9.995,-. Wil je toch wat meer dan moet er iets meer dan 1.200 euro worden bijgelegd voor de Spirit-uitvoering. Zaken als elektrische ramen, centrale vergrendeling op afstandsbediening en bumpers in carrosseriekleur zitten er dan ook op. Daarboven zitten nog de Style en Class uitvoering waarbij ook zaken als spoilers, aluminium accenten in het interieur, airco, verwarmde en elektrische verstelbare spiegels en lederen bekleding van het stuurwiel aanwezig zijn.
 
Conclusie: Waar voor je geld
Hoe kan het ook anders dan dat we kunnen concluderen dat de Kalos inderdaad een auto is waarbij je waar voor je geld hebt. Voor nog geen tien mille rij je een splinternieuwe Chevy die alle noodzakelijke behoeften aan boord heeft, prima rijdt en voldoende plaats biedt. Het is geen auto om echt sportief mee te rijden maar hij biedt wel veel comfort. Ondanks zijn niet al te sportieve rijgedrag heeft de Kalos driedeurs wel een sportieve uitstraling. Betaal je nog wat bij dan heb je al snel een heel complete uitvoering op de oprit staan. Die is dan bovendien uitgerust met leuke velgen en wat spoilerwerk. Die combinatie van een sportief uiterlijk en een sportieve prijs moet met name jonge(re) kopers aanspreken.
Redactie
Door Redactie
Value for money: Chevrolet Kalos
Value for money: Chevrolet Kalos
Value for money: Chevrolet Kalos
Value for money: Chevrolet Kalos
Value for money: Chevrolet Kalos
Value for money: Chevrolet Kalos
Value for money: Chevrolet Kalos

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers