Autotests

Ford Fiesta

Gezien de verkopen had de Ford Fiesta nog geen vernieuwingen nodig, maar in de autowereld betekent stilstand achteruit. Daarom kan ook Europa‘s bestverkochte B-segmenter niet aan een botox-injectie ontkomen. Maar niet alleen de plastische chirurg bezocht de Fiesta, ook de hartchirurg kwam op bezoek. Reden genoeg om de publiekslieveling nogmaals te benaderen.

Natuurlijk herken je nog steeds de basisvorm van de Fiesta. Die viel immers erg goed in de smaak bij het grote publiek, dus Ford zou niet slim zijn om daar al te veel aan te wijzigingen. Maar een lichte gezichtscorrectie om de eerste ouderdomsverschijnselen te verdoezelen, daar viel niet aan te weerstaan. Aan de achterzijde leverde die een hertekende spoiler en achterlichtunits op. Aan de voorzijde werd echter grondiger tewerk gegaan. Daar zie je een compleet herontworpen grille waarin je met de ogen halfdicht wat Aston Martin-trekken kunnen ontdekken. Daarnaast zien we de komst van meer scherpe lijnen, strakkere lichtunits met geïntegreerde LED-dagrijverlichting en een gewijzigde motorkap. Laatstgenoemde heeft nu extra vouwlijnen om de kap in het midden een tikkeltje hoger en daarmee stoerder te maken. We kunnen dan ook niet anders concluderen dan dat alle kleine wijzigingen het geheel net wat volwassener en jonger laten ogen. De Fiesta is klaar voor een tweede jeugd.

Interieur
In het interieur worden we getrakteerd op een opgewaardeerde aankleding, waarvan enkele aluminiumkleurige onderdelen met satijnglans en glanzend zwarte kunststof de aanpassingen zijn die er het meest uitspringen. We stellen ons bij dat laatste nog steeds vragen over de krasgevoeligheid, maar het ziet er op z´n minst degelijker uit dan bij enkele andere nieuwe auto’s in hetzelfde segment. Aan de ergonomie werd eveneens gesleuteld. Dat betekent helaas niet dat er paal en perk is gesteld aan de wildgroei aan knopjes die bovenaan de middenconsole zitten. Het wil enkel zeggen dat de bediening voor de ruiten, de stoelverwarming en de buitenspiegels naar een betere plaats verhuisd is. Neem je de wirwar aan visuele knopjes voor lief, maar heb je last van smetvrees, bestel dan het SYNC-systeem met stemherkenning. Die luistert beter en naar meer commando´s dan voorheen.

Veiligheid
Alsof een steeds kritischer wordende consument al niet genoeg is, wordt het Europese veiligheidsinstituut EuroNCAP tevens alsmaar wreder. De rating van 5 sterren is nog altijd het hoogst haalbare, maar op ze op de borst te kunnen spelden moeten auto’s steeds meer kunnen incasseren. Als vanzelfsprekend herbergt de Fiesta een zwerm aan airbags en diverse elektronica om de bestuurder stabiel op de weg te houden, maar Ford gaat verder om opnieuw in aanmerking te komen voor glansrijk slagen. Met de Mykey bijvoorbeeld. Met deze programmeerbare sleutel kun je onder meer een maximumsnelheid instellen, het volume van de audio beperken en de weergave van de radio blokkeren zolang niet iedereen z´n gordel draagt. Ideaal voor ouders van jonge bestuurders. Ook aangenaam, maar ondertussen een bekend snufje is het city stop-systeem waarmee kleine ongevalletjes worden gemeden. Een sensor scant de omgeving tot 12 meter voor de auto en remt zelf als de afstand te klein wordt. Tot een snelheid van 15 km/h kan het op die manier ongevallen volledig voorkomen.

Eén, twee, drie cilinders
Het grootste nieuws vinden we onder de motorkap. In de lijn der verwachting heeft Ford de kleine, award-winnende 1.0 liter EcoBoost in de Fiesta gelepeld. De driecilinder-turbomotor is verkrijgbaar met een vermogen van 100 of 125 pk en heeft prompt alle benzine-drinkende viercilinders buitenspel gezet. Tenminste, als je zelf wilt schakelen. Wie een automaat prefereert, krijgt nog steeds een 4-pitter, de 105 pk sterke atmosferische 1.6 Ti-VCT. Het restende deel van het benzinepalet wordt ingevuld door de turboloze driecilinders van Ford. Die leveren 65 of 80 pk. Die zijn gloednieuw en daarom hebben we de sterkste variant van deze motor voor onze test gekozen. Ook omdat we diverse positieve ervaringen van de 1.0 EcoBoost al op zak hebben.
Al snel komen we erachter dat ook de atmosferische driecilinder prima presteert. De duw van een turbo onderin het toerenbereik missen we helaas, en het is wat meer op en neer schakelen om de gang erin te houden, maar ben je niet zo gehaast van karakter, dan is die 80 pk ruim voldoende voor het dagelijkse verkeer. Dat de driecilinder-roffel hierbij iets sneller om de hoek komt kijken kan als een nadeel gezien worden, wij ervaarden het in het overigens verder stille interieur niet als storend.
Acuut enthousiast geworden en nu niets liever willen dan naar de Ford-dealer hollen? Wacht! De officiële dealers hebben momenteel een tijdelijke actie lopen waarbij je voor een bescheiden meerprijs van € 250,- met de 100 pk sterke Fiesta 1.0 EcoBoost ervan door kan. Het gemis van trekkracht onderin is dan verleden tijd en waarschijnlijk ben je ook nog eens voordeliger uit bij de pomp. Al is de 1 op 19 die wij met ons testmodel noteerden een nette score waar weinig op af te dingen valt.

Verkoop-award
Rijden deed de Fiesta al als de beste en ook Ford was blijkbaar nog steeds tevreden, want het voerde in het onderstel geen wijzigingen door. De afstelling hiervan blijft zodoende sportief, maar het compromis met comfort is bevredigend. Een balans die maar weinig concurrenten weten te vinden. Tezamen met de attractieve besturing blijft de Fiesta derhalve één van de scherpst sturende hatchback in zijn klasse, zonder dat het nerveus wordt. Door de bank genomen is de Fiesta dus heel erg zichzelf gebleven. Die harrewar aan knoppen hadden we graag verholpen zien worden, maar ach, het is een smetje op de verder uitstekend presterende Fiesta. Bovendien is dit meer een lesje voor de compleet nieuwe generatie. Dit is een facelift. Gezien dat feit is het zeer knap dat de Ford Fiesta, bijna vijf jaar na zijn geboorte, nog steeds gemakkelijk mee kan met de concurrentie. Inclusief de nieuwkomers.

Gerelateerde artikelen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend

Autonieuws
Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend
> Artikel lezen

Blijven dromen van een Ford Fiesta RS

Autonieuws
Blijven dromen van een Ford Fiesta RS
> Artikel lezen

De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je!

Autonieuws
De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je!
> Artikel lezen

De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je!

Autonieuws
De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je!
> Artikel lezen

Blijven dromen van een Ford Fiesta RS

Autonieuws
Blijven dromen van een Ford Fiesta RS
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.