Opel Adam

Vergeet alles waarvan je denkt het bij Opel hoort. De focus ligt een keer eens niet op een miljoenenpubliek. Er klinkt zelfs geen ‘a’ op het eind. En als je niet beter zou weten zou je de nieuwe Opel voor een ander automerk aanzien. De Adam lijkt niet eens op een Opel!

Ergens in de loop van 2009. De directie van Opel komt enkele geselecteerde collega’s het nieuws brengen dat ze nog een dag of twee hebben een welgemeende ‘tot ziens’ tegen hun man of vrouw te zeggen. Eventuele kinderen zullen hun papa of mama tijdelijk moeten missen. Drie jaar om precies te zijn. Een eeuwigheid. Pure opoffering. Alles voor een hoger doel. Voorgaande betreft slechts een willekeurig scenario, maar zo had het er destijds bij Opel aan toe kunnen gaan.
Opel moet meer auto’s verkopen. Geen gemaar, het moet! Hoe, dat moest een select team van designers, technici en mogelijk zelfs filosofen gaan uitdokteren. Een persoon in het bijzonder kreeg de zware taak de vele eindeloze brainstormsessies samen te smelten en te vertalen naar een nieuw model, tegelijkertijd hét nieuwe Opel. Niels Loeb, geboren in Sydney, is de man achter het design van Opel’s junior. Van hem werd verlangd buiten de hokjes te denken. Nu is dat voor topontwerpers doorgaans geen bijzonder uitdagende opdracht – daar ligt immers het fundament van hun talent – maar wel als het bestaansrecht van een auto-imperium ervan af hangt.

Beter goed gejat dan…

Met tromgeroffel en veel bombarie werd de Opel Adam onthaald. “Adam” inderdaad! Dus niet conform een decenniaoude traditie van het merk een ‘a’ op het eind van diens naam. Alleen dat al is zeer opmerkelijk. Sterker, het naar de oprichter van Opel vernoemde model heeft werkelijk niets op met tradities. Met de Adam blikt Opel enkel vooruit. Volledig naar waarheid is dat niet. Van retro-design zullen we de kleine Opel niet gauw betichten maar anderzijds valt het niet aan de indruk te onttrekken dat de nostalgisch verantwoorde ‘Nuova’ 500 een grote inspiratiebron moet zijn geweest voor de Adam. Opel steekt dit ook niet onder stoelen of banken, het betreft zelfs een weloverwogen keuze. Op nog een Corsa, Astra, Meriva, Insignia en zelfs de modern bevonden Mokka – want crossover – zit het koperspubliek kennelijk niet langer te wachten, iets dat Opel opmaakt aan de steeds dieper zinkende afzetcijfers. Als een soort laatste redmiddel gooit Opel het daarom over een compleet andere boeg, en binnen dat kader heeft het gekeken naar de ‘premium’-aanpak van de automerken en hun modellen die daarin de afgelopen tien jaar ongekend succesvol zijn geweest. Fiat is er daar met het eerdergenoemde guitige Italiaantje één van, MINI en de DS3 van Citroën schaart Opel daar ook onder.

Tegen de stroom in
De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat toen Opel het doek trok van de Adam we werden bedolven onder scepsis. Een Opel zó anders dan alle andere Opels beukt gewoonweg tegen iedere bestaande vorm van consumentenperceptie over het Duitse merk in. Nota bene aan hen die omwille van de alom bekende no-nonsense en daardoor saaie merkidentiteit juist geen Corsa of Astra aanschaffen vraagt Opel nu het tegenovergestelde te doen! Een krenkende glimlach konden we zodoende maar moeilijk onderdrukken. Des te leuker is het dan om tot de ontdekking te komen dat de Opel Adam je verrast zodra je hem gaat rijden, of eigenlijk gezegd ervaart. Want jawel, de Adam is als een kat in het nauw die rare sprongen maakt. De werkelijke openbaring daarvan begint bij een simpele oeroude, maar effectieve truc, het dichtgooien van het portier. Een doffe ‘klonk’ is wat klinkt. Audi-niveau is het eerste wat in ons omkomt, ook omdat Opel aangeeft dat het graag de kwaliteitsbeleving van de A1 heeft willen evenaren. Een missie waarin het is geslaagd. Het interieur van de Adam overstijgt iedere andere Opel… en dat van de Fiat 500 en MINI ruimschoots.
Ook ergonomisch klinkt de Adam als een klok, zelfs al heb je de Adam tot uitentreuren opgetuigd met prullaria uit de bijna onuitputtelijke bron van personalia waarmee je de auto geheel naar eigen smaak kan samenstellen, ook van buiten. Soms heeft de 3,70 meter lange Opel hiermee de lachers op z’n hand. In het geval van de geromantiseerde sterren- of helblauwe wolkenhemel in het dak van de auto bijvoorbeeld. Of wat te denken van laknamen “Papa Don’t Peach”, “Purple Fiction”, “James Blonde”, “Saturday White Fever” en “Buzz Lightgreen”. Ze klinken bijna te belachelijk voor woorden, maar waag het niet om Opel nog langer als oubollig te bestempelen.

Bubbels
Voor de goede orde, Opel ziet de Volkswagen Up!, Skoda Citigo en Seat Mii niet als bedreiging van de Adam. Met een compleet andere marktwerking en de daaraan gekoppelde hogere prijs van tenminste € 12.495,- spreekt de Opel Adam inderdaad een andere doelgroep aan. Anderzijds is de Adam evenzo ‘mini’ als het VAG-trio. De Adam mag dan de lengte van de Corsa hebben, de achterbank is enkel geschikt voor kleine kinderen. En zelfs die zullen na verloop van tijd morren dat hun onderbenen zijn gaan tintelen. Te bedenken dat dit soort uitgesproken ‘lifestyle’-auto’s veelal worden gekocht door zelfstandige, alleenstaande vrouwen of mannen zal dit de allerlaatste reden zijn om de Adam te laten staan. Voorin de Adam zit je relatief hoog, maar goed. De volwassen uitgevoerde stoelen zijn stevig van kussen, maar wij houden daar wel van. De zittingen hadden daarentegen wel wat langer gemogen. En dan is er nog de bagageruimte. Die is normaliter 170 liter groot, wat concurrerend gezien klein is, maar voor de beeldvorming plaats biedt aan vier kratten pils of genoeg flessen bubbels voor een zeer gezellig avondje... onder de sterrenhemel.

Stille genieter
Omdat het kiezen van het meest charmante, stoere, schattige, doe-maar-gewoon-Adam uit het voorgeschotelde wagenpark al moeilijk genoeg was heeft Opel ieder testmodel uitgerust met de 1.4 liter ecoFLEX. Meerdere motoren zullen beschikbaar zijn, maar het is de 87 pk sterke atmosferische viercilinder waarvan Opel de meeste aantallen verwacht te draaien. Een adequate motor waarmee prima met het verkeer is mee te komen. Indien je flitsende prestaties in lijn met het uiterlijk van de Adam verwacht kom je van een koude kermis thuis. Wil je opschieten dan zijn het tweede en derde verzet de geadviseerde versnellingen, en zelfs die zijn behoorlijk lang gespatieerd om het brandstofverbruik binnen de perken te houden. Leg de verplichte manuele 5-bak op kruissnelheid in ‘vijf’ en het valt je op hoe ongekend stil de Adam is. Windgeruis is er nauwelijks zolang je niet sneller rijdt dan 120 km/h, enkel enige afrolgeluiden van de tot 18 inch te verkrijgen wielen is hoorbaar.
De Adam is degelijk in elkaar geschroefd, dat merk je aan alles. Ook aan het rijgedrag. De Adam stuurt weliswaar niet als een MINI, daarvoor is de besturing wel direct genoeg maar te vaag. Feedback is er nauwelijks. Typisch Opel. Maar de Fiat 500 wordt het nakijken gegeven. Qua rijeigenschappen is de Adam misschien nog wel het beste te vergelijken met de DS3. Het enige verschil waarom die Citroën als lekker sturende auto te boek staat is omdat deze de wind in de zeilen heeft van vinnigere krachtbronnen. De Opel Adam bevat ook het potentieel om te vlammen, maar dat bewaart Opel waarschijnlijk voor de op stapel liggende heetste versie. Wij hadden liever nu al wat OPC-genen gemerkt.

Voor hoelang?
‘Hoe harder je schreeuwt het onmogelijke te hebben klaargespeeld, des te harder val je als het tegendeel waar is.’ Een foute gedachte om in de Opel Adam plaats te nemen wellicht, maar wij ontkwamen daar niet aan, daarvoor heeft het merk zelf gezorgd na ons tijdenlang met truttige auto’s te bestoken. Het is dan ook even schakelen als je de Adam ziet, maar de genoegdoening komt pas later. In een tijd dat de MINI-hype allang over z’n hoogtepunt is, je een Fiat 500 op iedere straathoek ziet staan en je portemonnee een Audi A1 teveel van het goede vindt, is de Opel Adam een verfrissende wending. Maar voor hoelang? Voor je ‘t weet heeft iedereen er één.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties