Autotests

Hyundai Veloster Turbo

De Veloster was anderhalf jaar geleden een dappere poging van Hyundai om de consument te doen laten denken dat het merk helemaal niet burgerlijk is. Met z’n asymmetrische carrosserie waren gemengde reacties in ieder geval verzekerd. Maar het was met name het rijgedrag dat niet kritiekloos bleef. Nu is er ook de Veloster Turbo. Die blaast een leuk deuntje mee.

Nu de reputatie van Hyundai steeds meer in beton lijkt te zijn gegoten willen ze daar in Seoul zichzelf graag van een andere kant laten zien. De Genesis Coupé als eerste voorbeeld daarvan kennen we natuurlijk al enige tijd, maar opereert toch grotendeels in de marge. En daar maak je geen grote imago-sprongen mee als automerk zijnde. De vorig jaar gelanceerde driedeurs Veloster was een uit de ban gesprongen Hyundai voor iedereen. Nou ja, iedereen? Met zijn coupé-achtige daklijn, brede heupen, apart gemodelleerde koets en vooral diens asymmetrische deurenfilosofie is het een auto die je of liefhebt, of hekelt. Een grijs gebied lijkt er niet te zijn. Althans, met slechts 93 verkochte exemplaren in 2011 en 59 stuks tot dusver in 2012 werd er niet vaak in het voordeel van de Veloster beslist. Het is goed mogelijk dat het rijkarakter hiervan de oorzaak is; die blijft namelijk gevoelsmatig achter op het uiterlijk en het daaraan gekoppelde verwachtingspatroon. Van 140 pk breekt de liefhebber immers het zweet niet meer uit, maar misschien zijn we met de efficiënte motoren van tegenwoordig ook wel te verwend geraakt. Desondanks bleef meer kracht gewenst. Aanbevelingen die Hyundai ter harte heeft genomen want nu is er de Veloster Turbo. Nog steeds geen helleveeg, maar zonder meer een stap in de goede richting.

Discriminerende cijfers
Laten we meteen maar de zuurpruim uithangen, dan hebben we dat gehad. Wat Hyundai eigenlijk heeft gedaan is niets meer dan een turbo op de bestaande 1.6 GDI viercilinder benzinemotor schroeven. Het resultaat is een vermogen van 204 pk en koppel van 265 Nm dat zich over een breed toerenbereik (tussen 1.750 – 4.500) uitspreidt. Een sprintje trekken zou rond zeven seconden duren en de topsnelheid over 220 km/h reiken. Niets mis mee zou je zeggen, ware het niet dat deze cijfers toebehoren aan de Amerikaanse versie. De Europese krijgt ‘slechts’ 184 pk mee. Gevolg? Een sprinttijd die met 8,1 seconden weliswaar krap twee seconden sneller is dan de 140 pk-configuratie, maar anderzijds is het een volle tel langzamer dan de Amerikaanse Veloster Turbo. En één tel is al een significant verschil in een segment waar de veldslag veelal stilzittend aan de bar beslist wordt. De topsnelheid daalde door het knijpen van de turbomotor ook licht naar 214 km/h.

Twee gedachten
Ook met een turbo is de Veloster dus geen strepentrekker te noemen, al pretendeert de Turbo dit nog meer te zijn met z’n twee vuistgrote uitlaatpijpen, geprofileerde kuipstoelen en een enorme diffuser. Opnieuw een dooddoener? Nee. Omdat het koppel wel gelijk bleef aan de Amerikaanse derivaat strookt het pretentieuze uiterlijk van de Veloster Turbo alsnog behoorlijk strookt met de werkelijke prestaties. Daar komt bij dat de Veloster een auto is die zich beter thuisvoelt als de weg niet meer dan een paar honderd meter in rechte lijn voor zich uitstrekt. Zo min mogelijk tijd verliezen in bochten is het credo, en dan ben je sneller af met veel koppel dan met een bulk paardenkrachten.
Een gemiste kans is dat Hyundai gevoelsmatig niet bijster veel heeft aangepast aan het onderstel en de besturing. De veren en dempers zijn hooguit iets straffer dan bij het instapmodel, maar voor een heet bochtenijzer blijft het aan de softe kant. En ook al is de besturing prettig direct, de feedback blijft achterwege. De remmen werken vervolgens afdoende maar zijn bij intensief gebruik niet geheel vrij van fading. De Veloster hinkt enigszins op twee gedachten, daar verandert de Turbo niet veel aan.

Traktatie
Een Mégane RS-concurrent is de Hyundai Veloster Turbo dus niet, ook al is hij gelijk geprijsd aan de Fransman. Zie de Zuid-Koreaan meer als een lust voor het oog van de liefhebber die vervolgens ook bevrediging zoekt zodra deze is ingestapt. Want wat dat laatste betreft is de Veloster Turbo weer een op-en-top Hyundai. Allereerst word je verwelkomd door een kwalitatief interieur waarvan de geprofileerde stoelen – uitgerust met groot Turbo-logo – het predicaat ‘sport’ grotendeels voor rekening nemen. Ze bieden fantastische steun maar zijn ook comfortabel genoeg voor langere ritten. De achterbank – die enkel te bereiken is via de derde deur aan de rechterzijde – is het natuurlijk een stuk krapper en je moet er bovendien niet te lang voor zijn. Duidelijk een plek waar Hyundai in gedachten een stel kinderen ziet zitten. Terug op de bestuurdersstoel prijkt een dashboard dat bijna een-op-een is overgenomen van de reguliere Veloster. Dit betekent een volwassen uitstraling met een overdaad aan knoppen op het stuurwiel, iets waarvan je de Koreanen kennelijk niet kan weerhouden. Het navigatiesysteem kennen we ook al uit andere Hyundai- en Kia-modellen en laat zich ook in de Veloster Turbo prettig en duidelijk bedienen.

Conclusie
Als het aan ons ligt verdient de Hyundai Veloster Turbo een plek in de spotlights, al was het alleen maar vanwege zijn radicale uiterlijk waar je maar niet op raakt uitgekeken. Je moet echter goed bedenken dat je deze Zuid-Koreaan niet koopt vanwege zijn messcherpe rijgedrag of opwindende soundtrack maar toch vooral voor die vlotte inhaalacties en om op te vallen tussen de massa. Elke keer als je plaatsneemt achter het stuur van de Veloster Turbo heb je het gevoel in een bijzondere vierwieler te zitten. En dat gevoel kunnen maar weinig andere auto’s ons geven voor iets meer dan 30 mille.

Gerelateerde artikelen

Hyundai RM15 concept: middenmotor sportcoupé

Autonieuws
Hyundai RM15 concept: middenmotor sportcoupé
> Artikel lezen

Hyundai onthult midscheepse Veloster met 300 pk

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook de bravere Hyundai Veloster mag er zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Facelift op komst voor Hyundai Veloster Turbo

Spyshots
Facelift op komst voor Hyundai Veloster Turbo
> Artikel lezen

Hyundai previewt zelf de nieuwe Veloster

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe, asymmetrische Hyundai Veloster een feit

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.