Autotests

Toyota GT86

Toyota GT86

De afgelopen jaren heeft Toyota hard en succesvol gewerkt aan een hybride-imago. Met de Prius als vaandeldrager is het merk niet alleen groener, maar daardoor in de ogen van menigeen ook burgerlijker geworden. Met de GT86, een compacte, uitgebalanceerde en achterwielaangedreven coupé, wil Toyota een andere kleur aan hun carrière geven.

Toyota GT86
Toyota heeft een rijke historie wanneer het op sportwagens aankomt. We moeten daarvoor helemaal terug naar 1967, toen het de 2000GT op de markt bracht. Een auto die nog altijd wordt gezien als de eerste Japanse supercar. Drie jaar later viel het doek voor de 2000GT bij een productieaantal van nog geen 400 exemplaren. Vervolgens was het jarenlang wachten op een opvolger. Die kwam pas in 1978, de Supra. Meerdere generaties zouden er volgen en gaandeweg ontwikkelde de sportcoupé zich tot dé sportieve Toyota bij uitstek. Toen de laatste Supra in 2002 van de band liep produceerde deze niet minder dan 324 pk en wist het een topsnelheid van 285 km/h te bereiken. De Toyota die de aanzet gaf tot de GT86 was echter de AE86. Deze variant op de Corolla kwam in 1983 en volgde het recept dat Toyota nu opnieuw uit de kast heeft getrokken: een lichtgewicht coupé, hoogtoerige motor, achterwielaandrijving en een goed gebalanceerd onderstel. Eigenschappen die bij voorbaat garant staan voor een vermakelijke portie stuurwerk.

Uitnodigend
Meteen blijkt dat Toyota het kunstje na al die jaren niet verleerd is. De GT86 hoeft zeker niet in de schaduw te staan van z’n illustere voorgangers. Eén blik op de koets en je ziet het historisch correcte lijnenspel met een lange neus en een korte kont. Tegelijkertijd is onmiddellijk duidelijk dat je met een Japanse auto te maken hebt. Met z’n spitse front, priemende koplampen en witte achterlichten ademt de Toyota zijn herkomst uit het land van de rijzende zon. De verkrijgbare wielen meten niet meer dan 17 inch. Tegenwoordig een bescheiden maatvoering, maar wij zouden niet groter wensen. De GT86 klopt in deze hoedanigheid, tot aan de dikke uitlaatpijpen en de subtiele doch aanwezige spoiler toe. Toyota’s bedoeling om weer eens een auto met een x-factor te maken ligt er bovenop, maar niet te dik. De GT86 behaald dit vooral door eenvoud. Hij oogt puur en daarmee uitnodigend.

Nieuw leven
Compacte sportcoupés zijn vrijwel uitgestorven. Zeker degene met de aandrijving louter op de achterwielen, een scherpe rechter in de sportieve hoek van de autowereld. En sportief, dat moet de GT86 zonder meer zijn. Onder de motorkap vinden we namelijk een 2.0 liter boxermotor ontwikkeld door Subaru, dat een kopie van de GT86 als BRZ op de markt heeft gebracht. Dankzij de geringe hoogte van het 200 pk-metende blok kan deze laag in het chassis worden geplaatst en ligt het zwaartepunt extreem laag, slechts 460 mm boven het wegdek. Combineer dit met een 53/47 gewichtsverdeling tussen voor- en achteras en je hebt een potentieel succes in handen.
We kwamen er dan ook al snel achter dat deze combinatie niet alleen op papier goed werkt. Wat een heerlijke rijdersauto is dit! Na slechts een paar kilometer afgelegd te hebben stond er al een grote glimlach op ons gezicht. De atmosferische boxer vindt het heerlijk om in de toeren gejaagd te worden en wanneer de naald de 4.500 tpm passeert breekt het feest dan ook waarlijk los. Een heerlijk herkenbare boxer-roffel bereikt je trommelvliezen vanonder de motorkap en spoort je aan om dat rechterpedaal toch vooral nog wat dieper in te trappen. Het geheel is een overdonderende sensatie voor zo’n compacte sportwagen die enigszins verhult dat je eigenlijk helemaal niet zo snel gaat. Beter dan dat hoeft het eigenlijk niet te worden. De GT86 is emotionele uitbarsting in optima forma. Dit is een Toyota die niet graag wil stilzitten en z´n bestuurder evenmin.

Bochtenwerk
Dat hij voor de sprint naar de 100 km/h minstens 7,6 seconden nodig heeft is hem dan ook snel vergeven. Het ware talent van de GT86 is ook niet binnen de lijntjes te tekenen, maar krassen, van links naar rechts, van hoog naar laag tempo, maar met totale controle. Bochtige achterafwegen is waar we op duiden. Dat is het speelterrein van de GT86. Verwacht een snaarstrakke sportwagen die continu van de gedirigeerde lijn af wil wijken. De GT86 is maar wat blij om zijn achterste de bocht in te smijten en de maximale wrijving tussen rubber en ondergrond te verbreken. Zeker met die opzettelijk smalle achterbanden en een nogal aan/uit-gasresponse gaat de kont al gauw om. Wanneer hij dit doet draait de auto om je heen en voel je je een onderdeel van het mechanische geheel. De GT86 geeft je het gevoel van gecontroleerde chaos, van een geweldige rijervaring zonder verpulverende snelheden te hoeven bereiken.

Mechanisch geheel
Wanneer je eenmaal op snelheid bent of in rustig verkeer rijdt wordt de GT86 als een levend wezen. Allerhande geluiden dringen zich op en vervagen weer naar de achtergrond. Van (ont)koppelen en schakelen tot sissende geluiden onder de motorkap, het is alsof de GT86 tegen je praat. Dat klinkt belachelijk, maar het is een door veel puristische automobilisten gezocht, maar een tegenwoordig weinig gevonden eigenschap bij een auto. Veel fabrikanten lijken perfectie steeds vaker te zien als iets klinisch. Het hebben van karakter komt veelal niet eens meer voor op de shortlist aan criteria. Jammer als je van onvervalst autorijden houdt, maar het maakt de GT86 daarentegen uniek in de tegenwoordige tijd.

Irritaties
Is het dan echt altijd feest in de GT86? Nee, anders hadden we hier immers de volmaakte sportcoupé onder onze kont gehad, en die titel gaat aan Toyota’s neus voorbij. De motorgeluidjes mogen dan enerverend zijn en bijdragen aan de ervaring, de hevige afrolgeluiden gaan, zeker bij langere ritten en dagelijks gebruik, zonder twijfel irriteren. Ook het interieur wint wat ons betreft geen prijzen. We wanen ons qua styling in de jaren negentig – wat weliswaar z’n charme heeft – maar dat kunnen we niet zeggen van de stoffen bekleding en de vorm van de stoelen die ons doen denken aan de tijden dat Toyota nog Supra’s van de band liet lopen. Details als de moervormige knoppen zijn eveneens leuk bedacht maar zouden een stuk beter tot hun recht komen als ze ook daadwerkelijk van metaal waren geweest. Het zijn geen onoverkomelijkheden van commentaar, maar snoepen naar onze mening wel enkele puntjes van de totaalscore af.

Conclusie
Desondanks noteert de GT86 een zeer ruime voldoende, ergens tussen een acht en negen. Toyota heeft lef getoond door in tijden dat het woord ‘groen’ niet langer een kleur maar een levensbeschouwing is geworden op de proppen te komen met een onvervalste sportauto, voorzien van de juiste uitstraling en dito instelling. De GT86 is werkelijk een heerlijke gooi-en-smijt-auto die zelfs van de traagste bocht nog een feest weet te maken. Het prijskaartje van meer dan 40 mille mag dan aan de forse kant zijn, kopers van de GT86 zijn zonder twijfel liefhebbers die inzien dat dit een schitterend stuk techniek is. En ook al is hij dan niet heel praktisch en zeker geen langeafstandsbolide, iedere kilometer die wij ermee reden gaf ons leven wat meer kleur.
Redactie
Door Redactie
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86
Toyota GT86

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers