Autotests

Eerste rij-indruk nieuwe Mercedes A-klasse

Dit is zonder twijfel één van de auto’s van 2012 waar wij het meest naar uitgekeken hebben. De nieuwe Mercedes A-klasse gooit het over een compleet andere boeg, zoekt een nieuwe doelgroep en spreekt zonder meer tot de verbeelding. In Slovenië maakten wij vandaag de eerste kilometers met de auto en geven we graag antwoord op de brandende vraag hoe die rijdt.

Aandacht voor de nieuwe A-klasse zal Mercedes niet tekort komen. Zowel onderweg vanuit de hoofstad Ljubliana alsook in de badplaats Portorož - wat voor vandaag onze eindbestemming was - verzamelen zich al snel toeristen en lokale bevolking rond de auto als we even stoppen voor een fotoshoot. Het expressieve design van de A-klasse spreekt zonder uitzondering de toegesnelde omstanders meteen aan. Vaak reageert men met verbazing als je laat weten dat dit de A-klasse is, want dat was toch altijd zo’n kleine MPV? Zo’n duf model voor ouderen? Als we uitleggen dat Mercedes een andere koers vaart met deze derde generatie gaan de duimen omhoog en krijgen we enkel positieve geluiden te horen.

Expressief
En ook wij kunnen niet anders dan positief zijn over het geheel. De A-klasse voelt aan als een goed ontwikkeld model waarbij de concurrentie uiteraard duidelijk in ogenschouw is genomen. Deze A-klasse moet het op gaan nemen tegen de Audi A3 en BMW 1-serie en dat is geen gemakkelijke opgave. Beiden hebben een schare trouwe fans aangetrokken waar Mercedes nu ook een deel van wil gaan veroveren. Of dat lukt? Een volmondig ‘ja’ is het antwoord. Alleen al omdat je met de A-klasse een onderscheidend model rijdt die veel minder in de massa opgaat dan de beide concurrenten. En bovendien een enorm divers aanbod aan uitvoeringen en personalisatiemogelijkheden biedt die het model aan kunnen kleden van stijlvol tot uiterst sportief.

A 200 CDI
Qua rijden heeft Mercedes duidelijk een jonge en sportief georiënteerde doelgroep voor ogen gehad. Dat voel je in de lichte, maar directe besturing en de ongekend grote hoeveelheid grip die het model biedt in snelle bochten. Zo sportief als een 1-serie wordt het echter niet en ook het niveau van de A3 lijkt Mercedes net niet te hebben gehaald. Maar goed, ja dat is het zeker wel. En rijplezier bieden doet de A-klasse zeker ook. Dat geldt niet in de laatste plaats ook voor de lage zitpositie en de interieurstyling die met de grote ronde ventilatieroosters, de sportief gevormde stoelen en het lekkere kleine sportstuurwiel op dynamiek mikt. De door ons gereden A 200 CDI aangedreven door de 136 pk en 300 Nm sterke viercilinder dieselmotor is kwiek, maar ook opvallend stil.

Kanttekeningen
Kanttekeningen zijn er echter ook. Op het gebied van ruimte blinkt de A-klasse niet uit en qua prijsniveau scoort hij ook niet meteen punten. Daar komt nog bij dat wij onze bedenkingen hebben bij het interieurdesign. Meer daarover lees je echter in onze volledige rij-impressie die vanaf volgende week op Autowereld.com te lezen is. Ben je al eerder benieuwd naar onze verdere bevindingen dan kun je ons uiteraard ook live volgen op Twitter en Facebook.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes EQ A heeft BMW i3 in het vizier

Autonieuws
Mercedes EQ A heeft BMW i3 in het vizier
> Artikel lezen

Naakte Mercedes A-klasse wil gezien worden

Spyshots
Naakte Mercedes A-klasse wil gezien worden
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit

Autonieuws
Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Benz presenteert de nieuwe A-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.