Autotests

Volkswagen Golf GTI Cabriolet

Zodra de magische letters GTI op een auto worden geplakt liggen de verwachtingen hoog. Vooral in combinatie met de modelnaam Golf. En als Volkswagen die combinatie nu ook in een open variant aanbiedt begint er helemaal een glimlach op ons gezicht te komen. Want hoe geweldig moet het zijn om het kenmerkende ploffen van de GTI-motor met de kap open te ervaren!

In de inmiddels bijna vier decennia dat Volkswagen het GTI-label voert is er nooit eerder een cabriolet met deze drie befaamde letters op de kofferbak gebouwd. Ons verbaast dat niet, want met 140 kg extra gewicht ten opzichte van een Golf hatchback doet het op voorhand al afbreuk aan zijn karakter. Elke bijkomende kilo heeft immers uitwerking op de prestaties, het gedrag in de bochten en de algehele lichtvoetigheid van de auto. Toch waagt Volkswagen nu wel de stap om er dakloze GTI te bouwen. Voor het eerst sinds de Golf Cabriolet in 1979 op de markt verscheen.

Visuele aantrekkingskracht
Visueel was de uitdaging niet zo groot. Het bekende GTI-recept ligt voor Volkswagen voor het grijpen en diende enkel met wat passen en meten op de cabriolet te worden toegepast. En ongeacht de afwijkende carrosserie verliezen de ingrediënten niet hun smaak. Vooral in de kleur Tornado Red knallen de sportieve bumpers, de zijskirts en beide vuistdikke uitlaatpijpen op het netvlies van de bewonderaar, misschien op de cabriolet nog wel meer dan op de hatchback. Wie de keuze op zwart laat vallen camoufleert het dynamische spoilerwerk enigszins, maar legt juist de nadruk op de rode striping in de grille en de eveneens knalrood gelakte remklauwen. Visuele aantrekkingskracht ten top.

Jacky
Een sfeer die binnenin wat minder is, maar dankzij diverse details alsnog het GTI-gevoel oproept; het 3-spaaks sportstuurwiel, de speciale pookknop en natuurlijk de legendarische Jacky-bekleding. Leer is er overigens ook, maar deze ruitjesbekleding hoort eenvoudigweg bij de GTI. Hou daar die € 2.620,- maar voor in de zak. Globaal overheerst een typisch Volkswagen-interieur dat is voorzien van marktconforme materialen, een hoge afwerkingsgraad en een nagenoeg perfecte ergonomie. Echt spannend is het nog altijd niet, maar er iets op aanmerken kunnen we evenmin.

9 seconden
Het weer zit ons mee als we in de GTI Cabriolet stappen. We maken kennis met het model in het zuiden van Duitsland waar op het moment van rijden de temperatuur ruim boven de 20 graden ligt. De kap kan dus gerust neergestreken worden. Volledig elektrisch en tot een snelheid van 30 km/h vouwt het stoffen dak in 9 seconden achter ons neer. Kritiek hebben we net als bij de meer doorsnee Golf Cabriolet op de afwerking, want eenmaal opgevouwen dekt de kap niet de gehele techniek af. Door het onbedekte grote gat kijk je zo op de kale constructie en een dergelijke afwerking zijn we niet van het merk gewend. Wel erg prettig is het optionele windscherm dat hinderlijk ‘klapperen’ van de wind op voortreffelijke manier tegengaat en enkel een lekker fris briesje door het interieur laat waaien. En als we dan toch complimentjes aan het uitdelen zijn; de Golf Cabrio geeft je ook echt dat open gevoel. In tegenstelling tot veel CC’s loopt het dak namelijk niet zo ver door dat je verscholen zit onder de voorruit.

Sound generator
In de motorsteunen van de Cabriolet hangt de welbekende 2.0 liter GTI-motor die ook in dit geval 210 pk en 280 Nm op de voorwielen overbrengt. Een heerlijk soepel TSI-blok dat mede dankzij het relatief hoge koppel (beschikbaar tussen 1.700 en 5.200 tpm) voor ongekende souplesse zorgt. Maar ook vooral souplesse. Want aan agressiviteit lijkt de Golf Cabriolet GTI flink te hebben ingeleverd. Hij is met een sprinttijd van 7,4 seconden (tegen 6,9 voor de dichte GTI) niet eens veel minder snel, maar het is voornamelijk het geluid dat ontbreekt. Waar de dichte Golf GTI met alle plezier blaast en ploft, lijkt de Cabriolet het geluid grotendeels als irrelevant te beschouwen. Volkswagen geeft het zelf ook eerlijk toe; de carrosserie van de Cabriolet fungeert simpelweg veel minder als klankkast dan de gesloten variant. Met een ‘sound generator’ hebben de Duitsers gepoogd dit nog enigszins te compenseren, maar wat ons betreft tevergeefs. En we hadden ons juist zo verheugd op het kenmerkende ploffen dat met de kap naar beneden alleen maar meer present zou zijn. Door het ontbreken hiervan gaat de glans van de GTI-naam bij de Golf Cabriolet een beetje verloren.

XDS en DCC
Een concessie die ook het onderstel te verduren heeft gekregen. Vreemd genoeg heeft Volkswagen niet het speciale onderstel gemonteerd zoals ze dat op de Golf GTI wel doen. In plaats daarvan is ervoor gekozen de auto enkel met 22 mm vóór en 15 mm achter te verlagen, zonder een hoger wagengewicht met zich mee te brengen. Naar het resultaat daarvan is het slechts eenmaal raden. Precies, een merkbaar minder sportieve auto dan de hatchbacks. Het besluit neemt echter niet weg dat de GTI Cabriolet geen lekkere stuurmansauto is. In tegendeel zelfs. Maar zijn rijkarakter is simpelweg anders. Waar de Golf GTI een gerespecteerde hot hatch is, kunnen we de Cabriolet enkel als een bovengemiddeld snelle en sportieve cabrio typeren. Met het elektronische geregelde XDS-differentieel, dat onder uiteenlopende omstandigheden voor veel grip zorgt, en het instelbare optionele DCC (meerprijs € 1.000,-) met adaptieve dempers krijgt de auto weliswaar wat meer swung, maar een rauw randje zoals iedere GTI die eigenlijk zou moeten bevatten is er niet bij.

DSG
Een positieve draai krijgt ons gevoel ineens als we overstappen op het model met DSG-transmissie. Volkswagen’s inmiddels veelgeprezen versnellingsbak met dubbele koppeling weet veel meer GTI-karakter ten gehore te brengen dan de combinatie met handbak. Vooral in de Sport-stand houdt de DSG het toerental bewust hoog en worden we wel getrakteerd op die belevingverhogende plofjes in de uitlaat zoals we die zo vurig wensten toen we aan het begin van de dag instapten. Ze weerklinken nog altijd minder dan bij de dichte GTI, maar komen wel in de buurt. Onze tip is dus om absoluut voor de Golf GTI Cabriolet met DSG te gaan. Desondanks blijft er iets knagen bij ons. Een heerlijke, soepele en snelle allrounder, ja. Maar een waardige GTI? Nee, dat kunnen we de Golf Cabriolet in deze uitmonstering niet noemen. Een sorry naar Volkswagen, maar wellicht is hun eigen twijfel de oorzaak dat ze te terughoudend zijn geweest.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen Up! GTI: lekker vlot karretje

Autonieuws
Up! GTI: lekker vlot karretje
> Artikel lezen

Verliefd GTI-stelletje stapt in 'Jacky'-geruit huwelijksbootje

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen presenteert Polo GTI voor de rallysport

Autonieuws
> Artikel lezen

Veel blingbling op Volkswagen's GTI-feestje in Wörthersee

Autonieuws
> Artikel lezen

Golf GTI Performance ook weer wat sneller

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit kost de vernieuwde Volkswagen Golf

Autonieuws
Dit kost de vernieuwde Volkswagen Golf
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.