Opel Zafira Tourer

“Mag het een beetje meer zijn?”, vrijwel zonder aarzelen stemmen we ermee in terwijl de verkoper een hoger tarief aanslaat. Dubbeltjeswerk. Maar wat als iets ineens duizenden euro’s duurder wordt? De Opel Zafira in dit specifieke geval. Dat vraagt toch om meer inzicht in de ruil.

De Multiple Purpose Vehicle (MPV) opnieuw uitvinden deden ze niet, maar toen Opel in 1999 de Zafira lanceerde waren we toch aangenaam verrast. Voor een ruime, volwassen MPV hoefden we niet langer per se bij de Renault-dealer binnen te wandelen. Bovenal wist de Opel Zafira te overtuigen vanwege zijn veelzijdige en gebruiksvriendelijke stoelsysteem Flex7. Een MPV met permanent zeven zitplaatsen aan boord, maar waarvan de achterste twee niet uit de auto genomen hoefden te worden wanneer deze niet gebruikt werden. In een handomdraai verdwenen ze gewoon in de vloer. De uitvinding bleek een schot in de roos.

Alles Flex
De nieuwe Zafira die voortaan de bijnaam Tourer draagt is waarachtig nog flexibeler, al zijn zeven zitplaatsen niet meer standaard. De derde zitzij vraagt tegenwoordig een extra investering van 895 euro. Opvallend is ook dat Opel geen ruimte meer heeft gereserveerd om de afdekhoes van de bagageruimte op te bergen indien de achterste twee stoelen rechtop staan. Wil die niet hinderlijk in de weg zitten dan moet het thuis achtergelaten worden. Positief aan het herziene Flex7-systeem is dat de tweede zitzij voortaan bestaat uit drie individuele stoelen. Bovendien staan die op rails zodat ze verschoven kunnen worden om meer beenruimte of juist meer bagageruimte te creëren. Nieuw is het optionele Lounge Seating, waarbij de zijwangen van de middelste stoel omgeklapt kunnen worden om dienst te doen al weelderige armsteun. De buitenste twee stoelen kunnen daarna nog een paar centimeter naar achteren en iets naar binnen geplaatst worden zodat er nog meer bewegingsvrijheid ontstaat.

Ruimte
In tegenstelling tot de Opel Meriva bevat de Zafira Tourer nog gewone parallel aan elkaar openslaande portieren. De instap naar de achterbank is uitstekend. De zitruimte daarachter bereiken vergt wat meer inspanning. De toegang is vrij beperkt en wordt evenzeer enigszins geblokkeerd door de rugleuning van de stoel ervoor. Dat nieuw niet altijd beter hoeft te zijn blijkt als je eenmaal achterin bent genesteld. Bood de Zafira voorheen nog plaats aan zeven niet al te grote volwassenen, de nieuwe komt echt niet verder dan vijf volwassenen en twee kinderen. Helemaal achterin is de beenruimte minimaal. En mede doordat de voeten niet meer ‘in de vloer’ gestoken kunnen worden zit je al gauw met opgetrokken knieën. Veel goed maakt de reguliere bagageruimte van 710 liter en de vele opbergvakjes verspreidt over het interieur. Volgens Opel zijn het er 30 stuks en ondanks dat ze niet alle even bruikbaar (lees: groot) zijn kwamen we niets tekort. Het meest soelaas biedt de FlexConsole, een multifunctionele rail met vier ‘verdiepingen’ (middenarmsteun, bergvak, bekenhouders en een verborgen bergvak) tussen de beide voorstoelen.

Uitrusting
Een deel van de fors hogere instaprijs komt op het conto van de rijke standaarduitrusting van de Zafira Tourer en de elektronische rijhulpsystemen waaronder Opel Eye Camera, Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition, Side Blind Spot Alert en Advanced Park Assist. Opel heeft hun grootste MPV duidelijk naar een hoger niveau getild. Airconditioning, cruise control, een modern en auditief klinkende radio/CD/MP3-speler, navigatie en een omvangrijkere actieve en passieve veiligheid zijn niet langer optioneel. En heb je toch meer te wensen, dan vraagt Opel niet de wereld voor optionele verwennerijen. Neem Adaptive Forward Lighting, bestaande uit meedraaiende Bi-Xenon-koplampen en LED-dagrijverlichting, kost 1.495 euro extra en dat is alleraardigst voor een geavanceerde lichttechniek dat tevens bijdraagt aan meer comfort en een hogere veiligheid.
De Zafira Tourer betichten van een teleurstellende bouwkwaliteit is er al helemaal niet bij. Sinds de Insignia heeft Opel dit goed voor elkaar. Dat geldt overigens ook voor het exterieurdesign, dat niets meer met een bonkige familiebus van doen heeft. Wat je ook van hem vindt, de Zafira Tourer is allesbehalve saai om naar te kijken.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Rijgedrag
Ook geleend van de Insignia is diens onderstel en voorwielophanging. De achteras is dan weer afkomstig van de oude Zafira, maar wel gemoderniseerd. Over het weggedrag kunnen we gewoon kort zijn: dat is overwegend comfortabel zonder zompig te zijn. Overmatig overhellen is er niet bij, al merk je soms wel met 14 kuub en een 1.600 kg wegende auto onderweg te zijn. De lange, sponzige slag van de rempedaal versterkt dit. Geen nood aan de man, want het wordt nooit wantrouwend. Met een beetje goede wil zijn er zelfs aardige bochtensnelheden te halen. De snelheidsafhankelijke besturing werkt dan prettig mee. Die is licht, maar lekker direct. Rijden in de ECO-modus is verrassend genoeg het prettigst. Indien gedeactiveerd vergt de elektrische besturing ineens continu kleine stuurcorrecties bij rechtuit rijden en dat is op een gegeven moment nogal vermoeiend. Dat wordt nog onaangenamer als de Zafira ietwat begint te dribbelen als het wegdek minder vlak is.

Bij de les
Op voorhand waren we wat huiverig voor de combinatie, maar de 1.4 Turbo weet best raad met de Opel Zafira Tourer. De 140 paardenkrachten hebben weinig moeite om de auto in beweging te brengen. De turbomotor is goed bij de les en pakt al bij zeer lage toerentallen keurig op; 50 km/h in zes verloopt zonder nukken. Ondertussen schakelt de handbak snaarstrak naar het volgende verzet. Bij het inleggen van het derde verzet is de acceleratie ineens minder hevig en dat heeft alles te maken met de wel erg lange versnelling. De vierde is niet veel anders om vervolgens in vijf en zes de versnelling juist weer omhoog te schroeven. 120 km/h staat vlot genoeg op de teller en 180 km/h bereiken gaat de benzine, die er ook met 120 pk is, eveneens gemakkelijk af. Die laatste 22 km/h vergen wat meer moeite, maar wat geeft het.
Boven de 3.000 tpm (vanaf 120 km/h) wordt de motor wat brommeriger, maar storend wordt dit evenmin. Bovendien nemen de afrol- en windgeluiden dan ook wat toe. Maar ook die dringen nauwelijks toe in tot het interieur. De Zafira is stil, ongeacht de gereden snelheid. Wat we aan zagen komen – concurrenten met een gedownsizede motor doen het niet beter – is het praktijkverbruik dat bij lange na niet de opgegeven waarde haalt. Onder de 8,0 l/100 km kwamen wij niet. Opel zelf geeft 1,7 l/100 km minder op.

Conclusie
Met een groter, meer volwassen Meriva ontkwam Opel er niet aan om de nieuwe Zafira een tree hoger te positioneren en hem duurder te maken. Buiten dat is de Zafira Tourer gewoonweg ‘meer auto’ dan voorheen. Opel’s grootste steekt zonder meer boven het maaiveld uit. Maar praat dat die duizenden euro’s extra die nodig zijn om in te stappen goed? Tot zekere hoogte wel degelijk, al was het maar omdat de competitie niet meer voor minder biedt.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties