Autotests

Volkswagen CC

Volkswagen CC

Onlangs waren we in Nice, de aanvliegroute voor de rich and famous die in nabijgelegen badplaatsen Cannes of Saint Tropez een tijdelijk onderkomen vinden in hun astronomisch dure residenties en miljoenenjachten. Het is hier waar Volkswagen de vernieuwde CC introduceert. En niet zonder reden.

Volkswagen CC

Volkswagen wil hogerop met hun vierdeurs coupé. Voortaan is het ook niet langer Passat CC, maar kortweg CC. Associeer het een beetje met “Bond. James Bond!” (om nog maar even de link te leggen naar de filmische introductieomgeving). Bekt ook net even wat lekkerder en indrukwekkender, maar in wezen heb je met dezelfde te maken. En zo is het ook met de vernieuwde CC. Hij mag een modelnaam hebben afgeschud, echt haar best heeft Volkswagen niet gedaan om de CC los te weken van de Passat. Welbeschouwd zijn de visuele vernieuwingen slechts beperkt gebleven tot ingrepen die de CC weer herkenbaar maken binnen de familie. Wat rest is nog immer de meest statige, sierlijke en gelikte Volkswagen momenteel te koop.

Tegen het licht
Vanaf de voorstoelen bekeken, die overigens voortreffelijk zitten, is de CC krek eender aan de Passat. Zelfde dashboardontwerp, identieke lay-out en evenzo qua materialen. Althans, dat gaat op voor de Europese versies van beide Volkswagens. In de Verenigde Staten, waar tot dusver de helft van alle Passat CC’s naartoe is verscheept, zal men een ander oordeel vellen. De Volkswagen Passat die in Amerika wordt vermarkt staat kwalitatief minstens twee treden lager op de ladder dan de ‘onze’. Hierin ligt dan ook de voornaamste reden van de doorgevoerde naamsverandering; juist omwille van de overzeese marktsituatie hoopte Volkswagen hiermee de afstand tussen de CC en de Passat vergroten.
Bij ons ligt de situatie dus wat anders, met als gevolg dat de truc met de naam hier minder effect zal hebben. Op de keeper beschouwd valt het interieur zelfs ietwat tegen. Het binnenste ziet er degelijk en keurig verzorgd uit, laten we dat voorop stellen, maar vier jaar geleden maakte het meer indruk. Toonaangevend is het heden niet meer. Voordeliger geprijsde auto’s hebben zowaar beter voor elkaar en daartoe behoren óók de premiummiddenklassers van Audi, BMW en Mercedes-Benz.

Gadgets
Waar de vernieuwde Volkswagen CC het met name van moet hebben is zijn luxueus aandoende interieurcombinaties, een rijke uitrusting (waaronder Bi-Xenon-verlichting), z´n ongewone uitstraling en diens binnenruimte. Zowel voor- als achterin is het riant plaatsnemen op geheel individuele zitplaatsen. Indien gewenst is een volwaardige achterbank te bestellen. Nieuw op de CC is Easy Open, waarbij een voetbeweging onder de achterbumper volstaat om het 532 liter metende bagageruim te openen. Oefening baart kunst hierbij, want het vernuftige systeem ‘ziet’ het niet altijd bij de eerste zwieper.
Een heuse primeur voor de CC is de integratie van Lane Assist (rijstookassistent) in de automatisch corrigerende stuurfunctie Side Assist Plus. Doel is het voorkomen dat de bestuurder on- dan wel bewust van rijbaan verandert terwijl achteropkomend verkeer dichtbij is. Al sla je alle signalerende waarschuwingen in de wind, door automatisch tegen te sturen wordt je letterlijk gehinderd om deze actie uit te voeren. Veiligheidsbevorderend, zonder meer, maar het systeem leert ook dat theoretische idealen niet per definitie samengaan met praktijksituaties. De lichtste zijwind of glooiing in het wegdek resulteert in een stuurwiel dat de teugels wil overnemen en dat werkt al snel op de zenuwen.

18 inch
Het rijgedeelte is nog steeds dik in orde. Dit terwijl nauwelijks aanpassingen op dit vlak werden doorgevoerd. Voorin ligt in ons geval de 140 pk sterke 2.0 liter TDI. Het vertrouwde dieselblok is niet uitzonderlijk stil, maar lawaaiig is hij evenmin. De lange baan is hét terrein van de CC. Het hoge comfort van de Passat wordt makkelijk geëvenaard en dankzij verbeterde isolatie is de vierdeurs coupé nog stiller dan voorheen. Het vleugje dynamiek dat er is uit zich hoofdzakelijk in de directe en zwaardere besturing. Door de bank genomen blijft de CC een Comfort Coupé; die eerste C zal nooit een S van Sport worden. Ook niet met het onderstel in sport en het elektronische XDS-sperdifferentieel aan boord. Daarvoor zijn demping en vering van nature gewoonweg te zachtaardig afgesteld. Op de duurdere motoren levert Volkswagen standaard Dynamic Drive Control. Vlekkeloos absorberen de variabele, instelbare schokdempers eventuele oneffenheden in het wegdek. Op slechtere ondergronden kan het onderstel mogelijk wat ´rommelen´ maar de oorzaak daarvan ligt, menen we, bij de 18 inch wielen met platte banden.

Oppassen
Vier jaar na dato is de Volkswagen CC niet uniek meer, maar nog altijd wel de enige in zijn klasse. Misschien na de facelift een fractie minder spannend, zijn uitstraling heeft nauwelijks aan kracht verloren. Alleen daarom al is de CC het overwegen waard. Andere fabrikanten hebben echter niet stilgezeten. Tegen een gunstigere vraagprijs. Hun motoren bijvoorbeeld zijn stiller. Schoner ook. Dit, tezamen met een gemiddelde interieurkwaliteit, een prima, maar niet meer dan dat presterende aandrijflijn maakt het dat Volkswagen volgens ons enigszins op haar tellen moet gaan passen. Tenminste, wil het niet diens glans als marktleider zien verdwijnen. Tel daar in het geval van de CC bij op dat de vanafprijs vijf mille hoger ligt dan een gelijkgemotoriseerde Passat én het feit dat over de vierdeurs coupé altijd de hoogste bijtelling verschuldigd is, dan is die gelikte koets als compensatie simpelweg niet genoeg.

Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Volkswagen-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC
Volkswagen CC

Zoeken

Merk- & modeldossiers