Autotests

MINI JCW Coupe

Wie had tien jaar geleden, bij de wederopstanding van het merk, gedacht dat er zoveel verschillende carrosserievarianten van de New MINI te bedenken waren zonder echt in de herhaling te vallen? Wij niet en wellicht MINI zelf ook niet. Hoewel deels gesneden koek trekt MINI met hun nieuwste model toch weer de nodige aandacht naar zich toe. Maar is de MINI Coupé een blijvertje of toch slechts een snelle hap?

Sinds de herrijzenis is de keus voor een MINI eigenlijk altijd een irrationele geweest, iets dat dubbelop geldt voor de Coupé, de gloednieuwe tweezitter van het merk. Op het onderdeel vormgeving scoort de auto direct een belangrijk aantal punten. Het lijkt wel alsof de MINI Coupé figuurlijk gesproken continu in brand staat. Overal waar we rijden zien we acute nekklachten optreden bij omstanders die tegen beter weten in hun hoofd verder draaien dan de mogelijke 180 graden. Een opgestoken duim is eveneens een veelvuldig gehanteerd signaal om aan te geven dat het design van de MINI Coupé in goede aarde valt. Het mag duidelijk zijn en gezegd worden; de exterieurontwerpers verantwoordelijk voor de MINI Coupé hebben zichzelf overtroffen. Het schattige gezicht van iedere MINI is dan ook op uiterst ludieke wijze samengetrokken met het tegenovergestelde, juist ondeugende stijlkenmerk in de vorm van een achterstevoren gedragen baseballpetje. Origineel, uiterst ladingdekkend, kortom, ge-wel-dig!

De blits
Dat de importeur ons voorzag van de John Cooper Works-uitvoering, het absolute topmodel in het leveringsprogramma, is supplementair aan de hoge pet die we van de MINI Coupé op hebben. Het schreeuwerige spoilerwerk, de dubbele uitlaat en de 17 inch lichtmetalen wielen in combinatie met het verlaagde onderstel zetten al het stoere dat de auto uitstraalt nog eens stevig aan. Een toegevoegde smaakmaker op de prachtige White Silver carrosserie en enkel voorbehouden aan het JCW-model is de mogelijkheid tot het spuiten van het ‘petje’ in contrasterend rood. Wie de blits wil maken moet hier beslist voor gaan, in plaats van de overige dakkleuren zwart en zilver. Let wel, we zijn ook even wezen staren naar enkele minder uitbundige varianten van de MINI Coupé en geloof ons, die ogen echt een stuk minder hebberig (om maar in termen als saai te vallen).

Onvermijdelijk compromis
Welke uitvoering ook, de verschillen in looks met de hatchback blijven altijd daar. Totdat je instapt. Het interieur is namelijk nagenoeg identiek aan dat van de hatchback dat desalniettemin niet aan impact heeft verloren. Neem bijvoorbeeld de forse kilometerteller in het midden van het dashboard waarin, indien besteld, tevens het multimediasysteem van MINI is opgenomen. Het blijft fantastisch om te zien hoe de Engelse fabrikant oud en nieuw samen weet te smelten tot een sensationele cockpit waarin je ogen continu geprikkeld worden. Over de ergonomie moeten we wat minder lovend spreken. Zo zijn diverse bedieningselementen gewoonweg onlogisch gepositioneerd en/of werken ze niet intuïtief. Logischerwijs schiet de auto op het gebied van bruikbaarheid behoorlijk tekort, al heeft MINI deze kant niet geheel aan zich voorbij laten gaan door de Coupé te voorzien van een praktisch grote achterklep. Open deze en er wordt toegang verschaft tot een nog best bruikbare bagageruimte van 280 liter.

Het begin van gevoelige kaken
En nu actie! Tijd om te ontdekken wat dit Engelse speeltje zo begeerlijk maakt en of de merkstatus van MINI opnieuw wordt bevestigd. Met een instap die je gevoelsmatig tot slechts enkele centimeters boven het wegdek brengt begint het al goed. Vermenigvuldig dit met het cockpitgevoel van een uitstekend geplaatste versnellingspook, een aandoenlijke stuurwiel en welgevormde sportstoelen, en de zo aantrekkelijke MINI-emotie bloeit meteen weer op. Ben je dan eindelijk in de gelegenheid om aanspraak te maken op de 211 pk sterke 1.6 turbomotor in het korte neusje, dan neemt de beleving alleen maar exponentieel toe.
Al bij het eerste de beste subtiele duwtje in de rug en het rommelen van de uitlaat kunnen we een beginnende grimas niet onderdrukken. In 6,4 seconden is het mogelijk om vanuit het startblok naar ‘100’ te schieten om eventueel vervolgens helemaal door te knallen naar een maximale 240 km/h. Onze intentie om die top op de teller te zetten zal echter vroegtijdig onderbroken worden door een opdoemende bocht. In de remmen! Tijdens het voortijdig terugschakelen trakteert de auto je op divers luid geplof en gepruttel. Insturen is inmiddels het devies, en deze handeling is ook in de MINI Coupé weer precies die verrukkelijke Britse kers op de taart van een heerlijk rijijzer. Op dit onderdeel onderscheidt MINI zich nog immer van welk ander betaalbaar automerk dan ook. De messcherpe besturing, het haast Spartaans afgestelde onderstel en het bijna één voelen met de auto geven een ongekend impressie van beheersing en (zelf)vertrouwen. Elke kromming op de route verleidt de MINI je weer om deze als een volleerd coureur te nemen. Gewoonweg verslavend!

Platte banden
De MINI Coupé – zeker de JCW – is een formidabele stuurmansauto, echter helaas kent ons land slechts weinig geschikte plekken om dat in de praktijk te ervaren. Het is daarom goed om te weten dat de 1.6 niet continu uitdagend aan het gas hangt. Eenmaal op kruissnelheid blijft de viercilinder aardig koest en op de achtergrond. Echt comfortabel stil wordt het binnenin nooit, en wel door de storende afrolgeluiden van de platte banden. Het optionele Harman Kardon hoeft zodoende ook niet per se besteld te worden. Naast het feit dat het audiosysteem mager van kwaliteit is, wordt het overtroffen door auto- en omgevingsgeluiden.

Prijz(ig)en
Wat eveneens hand-in-hand gaat met deze MINI is een gepeperde prijskaartje. Eigenaar worden van de Coupé kan pas vanaf € 24.350,- (122 pk sterke Cooper) en voor airconditioning moet zelfs dan nog bijbetaald worden. Schandalig. Opteer je voor de door ons gereden 211 pk sterke JCW, dan bedraagt de gepresenteerde rekening minstens een € 39.500,-. Een lieve som. Het beste compromis is zodoende waarschijnlijk de Cooper S-uitvoering. Een guldenmiddenweg die vanaf € 30.500,- in de MINI-prijslijsten staat en met 184 pk prestatiedrang genoeg bevat.

Objectief vs. relatief
Het leven zit vol keuzes. Rationele die veelal aan de hand van de portemonnee worden gemaakt of irrationele waarbij het hart het doorgaans voor het zeggen heeft. De keuze voor de MINI Coupé is als het erop aankomt volkomen irrationeel. Objectief gezien is de MINI Coupé allerminst de beste keus aangaande value for money. Daartegenover staan de voorstanders van dergelijke scheurijzers klaar om te beweren dat er maar weinig auto’s voor dertig mille te koop zijn die zo spraakmakend, ludiek en bevlogen zijn. Bij welke groep wij ons aansluiten? Die laatste natuurlijk, mits onze eerste auto een doodgewone, maar praktische middenklasser is.

Gerelateerde artikelen

Internet sneller dan nieuwe Mini JCW

Autonieuws
Internet sneller dan nieuwe Mini JCW
> Artikel lezen

MINI John Cooper Works kost minimaal 40 mille

Autonieuws
MINI John Cooper Works kost minimaal 40 mille
> Artikel lezen

Summertime: MINI John Cooper Works Convertible

Fotogalleries
Summertime: MINI John Cooper Works Convertible
> Artikel lezen

Nieuwe MINI John Cooper Works getuned tot 260 pk

Tuning & styling
MINI JCW tuning
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.