Autotests

Chevrolet Volt

Chevrolet Volt

Elektrisch, geen bijtelling, lage gebruikskosten, rijdend als een normale personenauto, maar niet de angst van om vroegtijdig stil te komen staan. Het ziet er naar uit dat Chevrolet ons de messias van de automobiel brengt. Iedereen aan de Volt, zou je zeggen. Toch?

Chevrolet Volt

Drie jaar nu zit de (Europese) leaserijder op het puntje van zijn stoel. Chevrolet claimde een doorbraak in de nieuwe generatie auto’s op middellange termijn te hebben ontwikkeld. Enige tijd later kwamen de primaire details van de Volt naar buiten. Het theoretische verbruik zou slechts 1,2 l/100 km bedragen en de CO2-uitstoot minder dan 50 g/km. Waarden waarmee de elektrisch aangedreven Chevrolet, als de regels niet te veel zouden veranderen, in aanmerking zou komen voor vrijstelling van bijtelling. Er was nog meer superlatief nieuws. De Volt zou rijden als elke andere personenauto, maar daarentegen slechts eurocenten per kilometer kosten in plaats van hele euro´s. Wie niet meer dan 70 km per dag aflegt zou maximaal twee euro aan ´brandstof´ kwijt zijn. Tanken voor de volgende (korte) rit is simpeler en makkelijker dan ooit; gewoon de betreffende stekker van de auto in het stopcontact thuis steken. Niet anders dan bij een waterkoker. Vier uur later (via 230V-netwerk) en de Volt is opnieuw goed voor tientallen emissieloze, maar bovenal spotgoedkope kilometers.

Actieradius
Voornaamste pre van de Volt boven al die andere elektrische auto’s is z´n actieradius. Waar bijvoorbeeld een Nissan Leaf niet verder komt dan 150 km, turft de Volt nog gewoon door. Maximaal 500 km ver. En dat betekent geen angst om ‘leeg’ komen te staan. Stressvrij kan met de Volt iedere bestemming gehaald worden. Het grootste struikelblok van de huidige generatie elektrische auto´s is daarmee overwonnen, terwijl de (fiscale) voordelen van kracht blijven. Chevrolet lijkt met de Volt werkelijk goud in handen te hebben.

Bakkeleien
De grootste kracht van de Volt schuilt dus feitelijk in het kunnen afleggen van een fatsoenlijke actieradius. Om die te vergroten integreerde Chevrolet een verbrandingsmotor in de aandrijfstructuur van de Volt. Deze voorin geplaatste benzinemotor, 1.4 liter groot, drijft echter nooit de vooras aan. Dat doet de elektromotor goed voor 150 pk. Vanwege deze situatie wordt de Volt gemarkeerd als elektrische auto en niet als hybride, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn.
Afijn, wat de benzinemotor doet is niets anders dan als aggregaat fungeren. Als het lithium-ion accupakket, die in de middentunnel is ondergebracht, niet voldoende capaciteit meer heeft om de elektromotor aan te drijven neemt de benzinemotor deze taak over. Totdat de brandstoftank à 35 liter daarvan ook leeg is. Een pompstation is normaliter dan al lang aangetroffen.

Stuiterbal
Bijna utopische eigenschappen zijn geweldig, maar het oog, en ook niet te passeren, de wederhelft wil ook wat. Hoe zit het daarmee? Nou, van buiten ziet de Chevrolet Volt er niet eens zoveel anders uit dan een normale vijfdeurs hatchback. Iets futuristisch misschien, maar dat doen wel meer auto’s. De Volt heeft een lengte van afgerond 4,50 meter en kan zodoende in het C-segment ingedeeld worden. Hoe anders is dat binnenin. Niet zozeer wat betreft materiaalgebruik en afwerking, wat overigens keurig is, wel qua geboden luxe. Dat komt overeen met een hoger gepositioneerd model. Chevrolet levert de Volt vooralsnog in een rijke uitvoering. Fully loaded is die. Als inzittende ontbreekt het je echt aan niets, ook niet aan vermaak. De Volt beschikt over een zogeheten Driver Information Center dat meerdere, grafisch hoogstaande displays omvat waarop nauwlettend de status van de auto in de gaten is te houden. De meeste metertjes geven kennis over het verbruik, de actieradius, de werking van aandrijflijn, de klimaatregeling en het uitstekend werkende infotainmentsysteem met standaard navigatiesysteem. Sommige zijn echter zowel nuttig als leuk. Het instrumentarium direct achter het stuurwiel bijvoorbeeld geeft een matrix weer met daarin een groen balletje dat indiceert of je efficiënt aan het rijden bent. Te veel accelereren of afremmen resulteert respectievelijk in een op- en neerwaartse beweging en het vervormen en verkleuren van het balletje. Groot en groen is zuinig. Klein en oranje energieverspilling. Leuk om zo af en toe mee te spelen.

Panamera
Wat je ook niet iedere dag aantreft is een auto waarin alle stoelen identiek zijn. In de Porsche Panamera zagen we dit voor het laatst en net als bij die auto is het in de Volt achterin evenzo comfortabel zitten als op de eerste zitrij. De diepere wangen van de individuele stoelen – maximaal plaats voor vier dus – bieden meer steun dan een achterbank en de rugleuningen staan verder achterover dan normaal. Het zit meteen prettig omdat je automatisch meer onderuit komt te zitten. Dat was nodig ook om nog enige hoofdruimte te bieden. Been- en knieruimte zijn dan weer conform een auto van dit formaat. Maar reserve is er niet. Helemaal achterin is er dan nog plaats voor 310 liter aan spullen. Door de achterleuning neer te klappen ontstaat er 1.005 liter; niet eens zoveel minder dan een vergelijkbare auto met enkel een diesel- of benzinemotor.

Krekel
Genoeg theorie. De pook gaat in D en we rollen. Geruisloos en als we ons niet inhouden al snel op te hoog tempo. Beide nog twee voordelen van rijden met een elektromotor als krachtbron. Stiller wordt het niet en koppelkracht is niet afhankelijk van toerentallen. Vanaf stationaire loop beschikt de Volt over diens maximale 370 Nm trekkracht. Dat maakt de auto, zeker op de eerste meters, zeer vlot. Sportwagensnel is zeker niet overdreven gezegd. In de bebouwde kom kan dat wel eens voor gevaarlijke situaties zorgen. Het stiekeme gedoe van de Volt zou tragere, kwetsbare medeweggebruikers kunnen opschrikken omdat zij de Volt niet horen naderen. Om stedelijke ongelukken te voorkomen heeft Chevrolet een geinig toetertje in de linker stuurkolomhendel geïnstalleerd. “Brr, brr!” doet het. Als een eenzame krekel in de nacht. Tikkeltje irritant, maar daardoor juist aandachtrekkend.

Vertrouwd
Naarmate de snelheid omhoog gaat neemt de duw in de rug af. Dat maakt ook de redelijk gemiddelde acceleratie van 0 naar 100 km/h in 9,0 seconden verklaarbaar. In de Sport-modus, waarbij het gaspedaal alerter reageert op commando’s, is de versnelling zowaar nog heftig, maar zie je ook de actieradius en energiemeter sneller afnemen. Uiteindelijk kwamen we op een volle batterij 77 km ver. Zonder echt te letten op ons rijgedrag. Chevrolet maakt die opgegeven belofte dus in ieder geval waar.
En rijden? Ook dat doet de Volt warempel als iedere andere, weinig spannende personenauto. In rechte lijn stuurt en voelt de Volt vertrouwd en veilig. De stuurbekrachtiging is licht en gevoelloos. Niet opwindend, maar ook niet verkeerd. Bij het nemen van een bocht is het hoge wagengewicht (1.750 kg) waarneembaar, maar zwaar overhellen doet de koets niet. Hooguit duikt de neus wat meer de verste hoek in. Storen doet dit niet. Het vraagt gewenning. Buiten dat ligt de Volt eigenlijk als een clichématig blok op de weg.

Addertje
Dan slaat de benzinemotor aan. Grote kans dat je dat niet eens door hebt. De samenwerking tussen elektromotor, verbrandingsmotor, het accupakket en het regeneratieproces (bij o.a. lichtjes remmen) verloopt uiterst gesmeerd. Pas als de elektromotor meer moeite moet doen om de Chevrolet Volt naar wens in beweging te houden wordt het lawaaierig. Wij ondervinden dit bij het heuvelopwaarts gaan. In het vlakke Nederland zal men daarvan echter weinig hinder ondervinden. Wat we echter niet hadden verwacht – juist omdat de benzinemotor enkel als generator dienst doet – is het benzineverbruik van de viercilinder als deze aan het werk is. Dat kan zomaar oplopen tot 8,0 l/100 km. Wetende dat de benzinetank een capaciteit heeft van 35 liter maakt dit een werkelijk verbruik (van de elektro- en benzinemotor samen) van zo’n 7,0/100 km. Dat is verre van 1 op 62,5!

Eindoordeel
Eindigend met het laatste vormt het begin van het uiteindelijke oordeel over de Chevrolet Volt. Criticasters zullen roepen dat de Volt eigenlijk helemaal niet zo zuinig en schoon is als wordt beweerd, en zodoende ook niet in aanmerking moet komen voor nul procent bijtelling. De meetmethode van het Amerikaanse meetagentschap EPA, dat het surrealistische verbruik heeft vastgesteld, strookt niet met de praktijk. Anderen daarentegen, uiteraard zakelijke rijders, zullen de aanval opzoeken door te zeggen dat de Volt de beloftes wel degelijk waarmaakt zolang deze gebruikt wordt zoals Chevrolet het heeft bedoeld; dus herhaaldelijk aan de stekker en enkel teren op de benzinemotor wanneer echt nodig. De vraag is echter of men daadwerkelijk de Volt zo gaat gebruiken. Eenmaal bedeeld met fiscale vrijheid is er daarna immers geen haan die hiernaar kraait. Kortom, is de Chevrolet Volt de automobiele messias? Ja, als leasebak. Eigenlijk ook voor de doorsnee particulier, maar die zal zich wel twee keer bedenken voor hij dik veertig mille uitgeeft aan een auto.

Redactie
Door Redactie
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt
Chevrolet Volt

Mis geen belangrijk Chevrolet-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers