Autotests

Kia Rio

Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo

Vol in de aanval. Met enkel een oude naam stapt Kia opnieuw in het segment waar het altijd een ondergeschoven kindje was. Dat dit echter niet zonder slag of stoot zal gaan ervaren we wanneer de eerste meters met de nieuwe Kia Rio maken in de omgeving van het zonovergoten Lissabon.

Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Verre van sexy, niet vooruitstrevend en (daardoor) ook niet opgewassen tegen de concurrentie. De voormalige Kia Rio kende, net als de generatie daarvoor overigens, een veelbelovende start maar wist kort daarna nog maar weinig mensen te overtuigen. Een reden voor Kia om hem in 2008 al uit de prijslijsten te schrappen. Nu, drie jaar later, staat niet alleen de Rio, maar ook het Zuid-Koreaanse merk er compleet anders voor. Sterk verbeterde kwaliteit tezamen met een gloednieuwe identiteit dankzij ontwerper Peter Schreyer zorgen ervoor dat Kia verkooprecord na verkooprecord breekt. We kunnen simpelweg niet meer om Kia en alles wat het voortbrengt heen. Zo ook de nieuwe Rio die naar eigen zeggen is ontworpen om de nachtmerrie te zijn van menig model in het B-segment.

Vol in de aanval
Zonder zelfvertrouwen hoef je niet te duiken in de felbevochten vijver waarin de Rio zich gaat mengen. De verse Kia moet het opnemen tegen doorgewinterde modellen als de Ford Fiesta, Seat Ibiza, Toyota Yaris en Volkswagen Polo. Maar daar heeft de nieuwe Rio geen probleem mee. Het model blaakt van zelfvertrouwen getuige de dynamische uitstraling die de vijfdeurs siert. Zowel de voor-, zij- als achterzijde ogen modern en westers. Scherpe lijnen en vouwen worden gecombineerd met een naar een coupé verwijzende daklijn. Ook details zijn niet vergeten. Zo ligt de assemblagekwaliteit van het exterieur op een prima niveau en ziet de LED-verlichting, dat overigens enkel aanwezig is op de duurdere modellen, er bijtijds uit.

Frivole tuimelschakelaars

Net als de carrosserie oogt het interieur origineel en modern. Maar zo gedurfd als het exterieur is het niet. Kia beseft inmiddels maar al te goed dat hoe jong en trendy je een product ook maakt, het grotendeels gekocht zal worden door een ouder publiek. Een klantkring die het liefst niet zit opgescheept met een nodeloos ingewikkeld ontwerp en ergonomie en gebruiksgemak als belangrijke eisen beschouwt. En op dat punt scoort Kia. Evenzo op het gebied van bouwkwaliteit maakt de nieuwe Rio indruk. En juist daarom is het spijtig dat de gekozen materialen hier punten laat liggen. Niet dat het onder de maat is, maar bepaalde delen hadden toch ietwat beter gemogen. De schakelaars van de ruitbediening bijvoorbeeld zouden zo van de oude generatie Rio afkomstig kunnen zijn. Vreemd ook, want Kia bewijst met de frivole tuimelschakelaars voor de klimaatbediening wel degelijk dat ze het kunnen.

Sterk in ruimte
De nieuwe Rio groeide in alle richtingen, behalve de hoogte, die nam juist sterk af. De wielbasis nam toe met liefst zeventig millimeter en daarvan profiteren de inzittenden. Zowel voor- als achterin. De nieuwe Rio mag gerust tot een van de ruimste in zijn klasse gerekend worden. Twee volwassenen met een lengte van maximaal 1,85 meter kunnen zonder krampachtige houdingen achter elkaar zitten. De bagageruimte is met 288 liter gewoon concurrerend.

Instapbenzine
Voor de eerste testrit nemen we de Rio met 1.2 CVVT-benzinemotor mee. De viercilinder heeft met 85 pk en 121 Nm weinig krachtreserve voor het heuvelachtige Portugese landschap, maar zal voor het geplaveide wegennet van Nederland voldoende kracht te bieden hebben. Tenminste, als er bij de bestuurder onderhuids geen haastige automobilist schuil gaat. Wie enigszins tempo wil maken dient de motor dan via de prettig te bedienen manuele vijfbak continu op toeren te moeten houden. Voor wie meer ontspannen wil rijden is er de 1.4 CVVT-benzine. Helaas waren we niet in de gelegenheid om die te proberen, maar met 109 pk heeft die zonder meer een grotere reserve.

Driecilinder diesel
Met de instapbenzine nog vers in het geheugen stappen we in de voordeligste diesel. Hoewel het vermogen van deze driecilinder met 75 pk lager is dan de benzinemotor, voelt de 1.1 CRDi soepeler aan. Dit is te danken aan het koppel van 170 Nm dat zich al aandient bij 1.500 tpm wat schakellui rijden mogelijk maakt. Beide gereden motoren zijn de portemonnee overigens gunstig gezind. Zowel de 1.2 CVVT als de 1.1 CRDi zijn wegenbelastingvrij te gebruiken tot 2014 dankzij de lage CO2-uitstoot van respectievelijk 109 en 94 g/km. Leaserijders betalen niet meer dan 14% bijtelling.

Rijgedrag
De motoriseringen voldoen, maar zijn niet bijster spannend. Dit geldt ook voor het rijgedrag van de nieuwe Rio. En ook dat zou je op basis van het dynamische uiterlijk niet vermoeden. Hoewel hobbels en richels door de ophanging naar tevredenheid worden gefilterd geeft het geringe feedback aan de bestuurder. De elektrisch stuurbekrachtiging is hier mede schuldig aan. De weerstand is beperkt en mist de scherpte die sommige Europese concurrenten wel bevatten. De nadruk ligt duidelijk op het bieden van een solide en comfortabel weggedrag. En het gros van de kopers voelt zich daar prettig bij en dus begrijpen doen we het wel.

Pakjesavond
Opvallend is dat Kia ervoor heeft gekozen geen verschillende uitrustingniveaus van de Rio te vermarkten. In plaats daarvan biedt het slechts drie optiepakketten die stapsgewijs naar keuze kunnen worden toegevoegd aan de gekozen motorisering. Allereerst is er het Comfort Pack à € 1.495,-. Voor deze investering krijg je airconditioning, elektrisch bedienbare ramen rondom en verwarmbare buitenspiegels. Vervolgens bestaat de uitbreiding uit het € 695,- kostende Plus Pack dat zaken als LED-dagrijverlichting, mistlampen vóór, achterlichten met LED-techniek en privacy glass omvat. Let wel, om hierover te beschikken dient eerst het Comfort Pack aangevinkt te zijn. Kortom, een addertje onder het gras en bovenal erg omslachtig voor de klant.
Pas na het bestellen van de twee eerdergenoemde Packs komt het Super Pack in beeld. Dit rijkelijke optiepakket kost volgens Kia € 1.410,- maar in feite ben je dus € 3.600,- kwijt. Je hebt dan wel de beschikking over alles wat de overige Packs bezitten plus onder andere parkeersensoren achter, smart key en start/stop knop, cruise control, climate control en een regensensor.
De vanafprijs van de 1.2 CVVT en de 1.1 CRDi bedraagt respectievelijk € 11.695,- en € 14.295,-. Dit geldt voor de driedeurs versie die vanaf het najaar leverbaar is. De vijfdeurs is in alle gevallen € 900,- duurder. Rijden op 15 inch lichtmetaal kost nog eens € 599,- en de meerprijs voor de hiernaast getoonde 17 inch exemplaren is € 899,-. Standaard is de nieuwe Rio overigens al uitgerust met zes airbags, ESC inclusief Hill Start en een radio/CD-/MP3-speler met een USB- en AUX-aansluiting.

Resumé
Kia doet wat we al sinds jaar en dag gewend zijn van Volkswagen. Overal goed in, maar identiteitsloos zijn. De nieuwe Rio is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. Hij voelt bijna evenzo kwalitatief aan als een Polo, rijdt volwassen, veilig en vertrouwd, maar mist de dynamiek van een Fiesta of Ibiza. Gewoon goed met de nadruk op comfort. Andere pluspunten van de Kia zijn diens binnenruimte, aantrekkelijke (vanaf)prijs, schone krachtbronnen en natuurlijk zeven jaar garantie. De minpunten blijven slechts beperkt tot een aantal details. De Kia Rio een ondergeschoven kindje? Bij lange na niet meer.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo
Kia Rio: de Zuid-Koreaanse Polo

Zoeken

Merk- & modeldossiers