Autotests

Lotus Evora S

Lotus Evora S

Even had het kleine Lotus het ganse autorijk in z’n greep. Overwelmd door hun nieuwslawine in Parijs keerde de dagelijkse gang van zaken kort daarna weer terug. En Lotus, daar vernamen we weinig meer van. Nu, een krap jaar later, trekken de Britten de aandacht weer naar zich toe. Ze lanceren de Evora S. De autowereld blijft er dit keer rustig onder. Porsche waarschijnlijk niet.

Lotus Evora S

Een hindernisbaan van een dorpel, een stuur dat in doorsnee nauwelijks groter is dan een Tupperware deksel, nijpende sportkuipen en een achterruitje dat geschreven in een verkleinwoord de lading nog steeds niet dekt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Evora zou de comfortabelste Lotus zijn, een auto voor dagelijks gebruik. Die gedachte alleen al deed ons subiet grimassen.

X-factor
Alleen het design al van de in dit geval S-uitvoering verraadt dat de Lotus Evora er compleet andere bedoelingen op nahoudt dan ritjes naar de buurtsuper, familiebezoekjes en Ikea-hoppen. Zelfs in rust straalt de Evora S snelheid uit. De primitieve en bovendien typische kenmerken van een Lotus lijken aanvankelijk denigrerend over te komen, in positieve mate voeden ze het exotische sentiment waarover de Evora S beschikt. Die niet uit te leggen X-factor. Dat geniet hem de voorkeur boven andere sportwagens van dit kaliber. Een Audi TT RS of de BMW Z4 sDrive35is bijvoorbeeld, maar ook de Porsche Cayamn R als geijkt aartsrivaal zijn op een of andere manier toch doorsnee. Terwijl je ze echt niet vaker in het straatbeeld tegenkomt mocht je dat als argument opperen. De Evora S is op onverklaarbare wijze zintuigenprikkelend. Hij wekt vrijwel meteen pure sportwagengevoelens en sublieme prestaties op. Dat geldt vanuit bijna iedere hoek van waaruit je hem bekijkt. Behalve vol op de neus en iets schuin daarvan. De Evora oogt dan wat gewoontjes. Vervolgens wordt het met iedere stap naar voren beter. De achterzijde – doorgaans de moeilijkste zijde voor designers – vat de wil van de Evora het beste samen. Hard gaan. Over dijken, bruggen, drooggelegde polders. Waar dan ook.

Tapijt
Voor zover je bij de Evora S van een Lotus-anders-dan-andere-Lotussen mag spreken is de demping zachter afgestemd. Dat maakt hem inderdaad prima te gebruiken voor lange ritten. Een dun laagje leder over sommige oppervlakken doorbreekt de sobere, minimalistische sfeer in de cockpit. Maar stel er je niet te veel bij voor. Het gros van wat je ziet is kil en louter ingericht op functionaliteit. Daarbuiten hebben we onze twijfels of sommige materialen wel authentiek zijn. Tapijt op de vloer, ja, dat ligt er inderdaad. En ook bevatten de zittingen meer vulling dan gebruikelijk bij een Lotus. Er is zelfs navigatie aan boord, of, om het nog zoetzappiger over te laten komen, een infotainmentsysteem. Het hielp allemaal niets. De Lotus Evora een sportauto voor alledag? Als dat zo was, nou, dan, ach laat ook maar.

2+een beetje
Lotus levert de Evora S standaard als tweezitter en eventueel als 2+2 wat inhoudt dat er in de ruimte pal achter de voorstoelen een soort bankje is genesteld. Vergeet dat. We weten dat een dergelijk concept bij het historische erfgoed van Lotus hoort, maar zonder meer is zo’n trendy houten tuinbankje van een willekeurige bouwmarkt comfortabeler. Wij waagden er ons niet eens aan om het te testen; simpelweg omdat we geen idee hadden hoe er te komen. De ruimte is dan ook meer bedoeld als extra stallingmogelijkheid voor bijvoorbeeld een tweede weekendtas – de andere kan in de bagageruimte onder de achterklep (160 liter). Ons advies is dat je die tweede beter kunt laten voor wat het is. De 2+0 heeft een evenzo bruikbaar reservecompartiment en je houdt ook nog eens dik vierduizend euro in je zak.

Offers maken
De hoge portierdorpel in combinatie met de al krappe doorgang drukt Lotus wederom in de hoek der verdediging om de Evora een allemansvriend te noemen. Echter eenmaal in de kuipen gewurmd (jezelf een beetje over het zachte leder laten glijden helpt) zit je geheel omklemd, maar gegoten. Hoogteverstelling is er niet en dat is eigenlijk niet eens een gemis; langere personen met maximale lengte van twee meter passen nu ook in de Evora. Maar dan ook een meer axiale stuurverstelling graag, meneer Lotus? Met de stoel in de achterste stand is het stuurwiel en de versnellingspook wanneer deze in de oneven schakelgangen staat maar nipt te bereiken. Dat zit en rijdt niet prettig. Een voetsteun links naast de pedalen is er namelijk ook al niet.
Een actieve zithouding is dus eigenlijk noodzakelijk. Kort op het stuur. Bovendien vergt het de minste inspanning bij het wachten voor verkeerslichten. Mits je nummer tien in de rij wachtende auto’s bent. Dan is het verspringen naar groen zonder acrobatische capriolen wel te zien. Nogmaals, de Evora is van nature een volbloed sportwagen. Dat lieg je niet voor, ook Lotus niet. Dat hoeft ook niet. Een sportauto betekent bepaalde concessies doen voor diens maker en offers maken voor de gebruiker. De Evora S bewijst dat opnieuw en we zijn er maar wat blij mee. Dit is puur, dit is genieten. Voor de liefhebber.

Toyota Camry
De zon schijnt volop, maar dat is niet de reden dat we na luttele kilometers de airco hoog opzetten. Pal achter je nek ligt de 3.5 liter V6 te blazen, te briesen en te razen, maar eigenlijk nooit voel je een kippenvelmoment opkomen bij het horen ervan. Dat is deels te wijten aan de hogere isolatiegraad, maar tevens door de zware afrolgeluiden van de brede Pirelli’s. Die moffelen de soundtrack weg. Het is de anticlimax op een verder perfecte krachtbron voor de Evora. De zescilinder is overigens oorspronkelijk afkomstig uit de Toyota Camry. Niet bepaald de meest inspirerende donor, maar Lotus zou Lotus niet zijn als ze na de adoptie nog wat aan het blok zouden sleutelen.

Corvette ZR1
Een veelgehoorde kritische noot op de atmosferische versie in de Evora was dat de motor krachtig, maar vrij bedeesd in de omgang was. Daarom bevat de Evora S een supercharger waarmee meteen de alleenstaande letter is verklaard. De compressor is een Eaton TVR (Twin Vortices Series) een moderner type met minder bijwerkingen en zodoende een smeuïger karakter. De Corvette ZR1 bijvoorbeeld heeft hem ook. De luchtversneller geeft de Evora een bijkomend vermogen van 70 pk. De maximale afgifte bedraagt in de S zodoende 350 pk. Het koppel steeg met 50 Nm naar 400 Nm. Van 0-100 km/h duurt 4,8 seconden en toppen doet deze Lotus bij 277 km/h.
Specificaties waar een Porsche 911, Ferrari 458 of Lamborghini Gallardo zijn neus voor ophaalt. Maar of deze giganten dat ook zouden doen na een rechtstreeks gevecht? Hmm. Lotus stelt zich te bescheiden op als het de Cayman R als direct concurrent ziet. Er is niets aan gelogen dat de Evora S zich op supercarterritorium bevindt en geeft met een vraagprijs van een ton het signaal af een koopje te zijn.

Tweede brein
De Evora S is met een rijklaargewicht van 1.500 kg absoluut geen vedergewicht zoals de filosofie van Lotus uidraagt. Watervlug is hij. De zescilinder beschikt over een surplus aan vermogen en snelheid om de Lotus en diens berijder in extase te brengen. Al was meer explosiviteit in het karakter van de V6 wenselijk geweest. Iedereen beseft dat het snot voor hun ogen wordt gereden, alleen jij niet. Of lag dat nu aan het belabberde zicht naar achteren? Door de uitstekende balans is de auto extreem wendbaar en atletisch. Werkelijk geweldig is de versnellingsbak. Ook van Toyota. Van een bedrijfswagen notabene. Een mechanische klak volgt na een stimulerende klik. Fantastisch! De synergie met de koppeling is wellicht nog grandiozer. Het pedaal heeft een zware slag, maar dat went snel. Het aangrijppunt is perfect. En dan de stuurbekrachtiging. Voor circuitgebruik (waar de Evora S zich opperbest zou voelen) kan de feedback een fractie beter. Voor straatgebruik vinden wij het goed zo. Op het briljante af. Met op enkele tientallen centimeters achter je hoofd is de gehele aandrijflijn bijna letterlijk een soort verlengstuk van je brein. Zelden hebben we in een auto gereden waarmee we zoveel één waren.

Redactie
Door Redactie
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S
Lotus Evora S

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers