Autotests

Nieuwe instapdiesel en 4WD op Seat Alhambra

Vanaf heden is de Seat Alhambra leverbaar met vierwielaandrijving. Volgens de Spanjaarden wordt het model daarmee extra veelzijdig. Belangrijker nieuws is echter dat de auto ook leverbaar is geworden met een nieuwe instapdiesel: een 115 pk sterke 2.0 TDI, leverbaar vanaf € 37.700,-. Wij reisden af naar het Spaanse Barcelona om met beide nieuwkomers te gaan rijden.

We reden ruim een half jaar geleden ook al met de Seat Alhambra. En toen al bleek dat de Spaanse MPV, ondanks zijn nagenoeg identieke karakter, uit de schaduw van de Volkswagen Sharan is gestapt. De Alhambra heeft een net wat sportievere look die past bij de merkidentiteit van Seat, maar is bovendien een stuk goedkoper. De voormalige instapdiesel bij Seat (2.0 TDI 140 pk) kost € 38.700-, terwijl er bij Volkswagen pas met deze diesel kan worden gereden voor minimaal € 42.590,- al is de Sharan vervolgens wel wat rijker uitgerust. Nu Seat een nieuwe instapdiesel met 115 pk presenteert wordt het gat nog groter. Deze diesel is er namelijk vanaf € 37.700,-, een verschil van bijna vijf mille ten opzichte van de voordeligste Sharan.

E-Ecomotive
Die nieuwe dieselmotor in de Alhambra levert dus een vermogen van 115 pk. Het maximale koppel ligt op 280 Nm en is vanaf 1.750 tpm volledig beschikbaar. Ter vergelijk: de 140 pk sterke variant ontwikkelt vanaf datzelfde toerental 320 Nm. Op papier geen enorm verschil en op de bankrekening blijft dan toch maar even 1.000 euro staan; dat is immers het gat tussen de 115 en 140 pk sterke tweeliter TDI. De bagde ‘E-Ecomotive’ op de achterzijde onderstreept dat Seat alles in het werk heeft gesteld om het model zo zuinig mogelijk te maken. Hij verbruikt gemiddeld 5,5 l/100 km en dankt dit verbruik onder meer aan een start-/stopsysteem, schakelindicator en een systeem dat remenergie opslaat.

Montserrat
Van 0-100 km/h volbrengt de nieuwe instapdiesel in 12,6 seconden en de topsnelheid ligt op 183 km/h. En daar hebben we meteen het voornaamste verschil te pakken. De krachtigere variant heeft namelijk slechts 10,9 seconden nodig om naar 100 km/h te accelereren. Ook hier in eerste instantie een niet bijster groot verschil. Verwacht geen wonderen, maar de motor voelt voldoende krachtig aan en ook op de snelweg is de TDI prima op z’n taak berekend. Maar in de bergen van Montserrat nabij Barcelona blijkt toch wel dat de TDI wat aan kracht tekort te komen. Wie met het gehele gezin inclusief vakantiebagage op stap gaat zal er goed aan doen door te sparen voor de krachtigere versie.

4WD
Als we even later overstappen in de tweede reden van ons bezoek aan Spanje blijkt dat die extra 25 pk extra toch wel erg prettig zijn. We nemen plaats achter het stuur van de 140 pk sterke 2.0 liter TDI voorzien van 4WD. Praktisch dezelfde stille motor, maar net even iets soepeler en vooral sneller. Zeker wanneer een klim ingezet moet worden is het verschil goed merkbaar. Een aanrader voor wie regelmatig met een aanhanger of caravan rijdt. Hiermee hebben we meteen een mooi bruggetje te pakken naar de vierwielaandrijving van dit model. Seat heeft namelijk niet ten doel gehad van de Alhambra een off-roader te maken zoals sommigen zullen denken. De vierwielaandrijving is net als het quattro-systeem bij Audi, 4Motion bij Volkswagen en 4Matic bij Mercedes vooral bedoeld voor net dat beetje meer aan actieve veiligheid. Prettig onder slechte weersomstandigheden zoals sneeuw, maar ook als je op een heuvelachtige camping je caravan op de plaats moet zetten.

Haldex
Voor de vierwielaandrijving van de Alhambra maakt Seat gebruik van de inmiddels welbekende Haldex-koppeling. Daarbij kan continue en automatisch worden geschakeld tussen de voor- en achterwielen. Het systeem kiest daarbij zelf de verhouding op basis van de input van sensoren. Bij snel optrekken wordt bijvoorbeeld extra vermogen naar de achterwielen gestuurd, terwijl op kruissnelheid vooral de voorwielen worden aangedreven. Slippen de voorwielen, om wat voor reden dan ook, geheel door dan stuurt het systeem honderd procent van de aandrijfkrachten naar de achterwielen. De toegevoegde veiligheid heeft echter wel z’n prijs. Seat levert de Alhambra 4WD enkel in combinatie met de 2.0 TDI (140 pk) in de Style-uitvoering. De prijs bedraagt dan € 44.500,- terwijl een voorwielaangedreven Style met dezelfde motor er is vanaf € 41.700,-. Grote aantallen verwacht Seat in ons land dan ook niet te verkopen, maar voor bijvoorbeeld de Alpenlanden is vierwielaandrijving een populaire optie.

Conclusie
Seat maakt het aanbod van de Alhambra nog aantrekkelijker. De nieuwe diesel maakt instappen in de Alhambra nog eens 1.000 euro goedkoper. Voor een gemiddelde rijstijl is het model bovendien voldoende krachtig. Wie wat meer prestaties wenst of veel op pad is met een aanhanger of caravan moet beslist voor de 140 pk sterke versie gaan. Ben je ook nog eens fanatiek wintersporter en ga je er zomers graag met de caravan op uit dan zou de 4WD de overweging waard kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Seat Alhambra tot tien mille goedkoper

Autonieuws
Seat prijst vernieuwde Alhambra
> Artikel lezen

Seat Alhambra interessanter voor zakelijke rijders

Autonieuws
Seat Alhambra interessanter voor zakelijke rijders
> Artikel lezen

Eerste rij-indruk Seat Alhambra

Rij-impressies
Eerste rij-indruk Seat Alhambra
> Artikel lezen

Seat Alhambra Businessline doet goede zaken

Autonieuws
Seat Alhambra Businessline doet goede zaken
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.