Autotests

Mercedes C-klasse Coupé (AMG)

Mercedes C-klasse Coupé (AMG)

Bewonderaars van de coupé kunnen bij Mercedes-Benz voortaan ook terecht in de C-klasse. De C-klasse Coupé is hun nieuwste tweedeurs met tegelijkertijd de C 63 AMG Coupé als monsterlijk topmodel. Tussen de Zuid-Spaanse sinaasappelen mochten wij van beide al even proeven.

Mercedes C-klasse Coupé (AMG)

Twee jaar geleden moesten we afscheid nemen van de CLK-klasse. De leegte die de klassiek gelijnde CLK achterliet werd opgevuld door de E-Klasse Coupe, maar werd door Das Haus uit stategisch oogpunt iets hoger gepositioneerd. De daaronder opererende CLC zette geen zoden aan de dijk en Mercedes liet hem onlangs dan ook stilletjes de markt verlaten. In feite beschikte Mercedes aan de onderkant van de markt dus al enige tijd niet over een daadkrachtige tweedeurs. Maar nu is er de nieuwe C-Klasse Coupé die zich zowel qua prijs en allure precies tussen de reguliere C-klasse´s en E-Coupe wurmt.

Maatpak
Wegens zware vertraging op het vliegveld van München, maar eenmaal aangekomen in de testomgeving van Sevilla staan we wegens de overgebleven tijdspanne voor een moeilijke keuze: wordt het eerst de sleutel van een doorsnee C-klasse Coupé of laten we ons meteen verleiden door de drie door Aufrecht en Melcher uit Großaspach in het leven geroepen C 63 AMG Coupé? De modellen prijken naast elkaar op de parkeerplaats en doen weinig voor elkaar onder. Natuurlijk oogt de AMG-versie agressiever door zijn uitgeklopte wielkasten voor, sportieve bumpers en de speciale wielen, maar beiden liggen bovengemiddeld appetijtelijk op het netvlies. De huidige designtaal van het Duitse merk komt extra uit de verf door het gemis van twee portieren en de daardoor sterk aflopende daklijn. Zakelijk en neutraal blijft het exterieur echter te allen tijde, AMG of niet. Het maatpak van de AMG mag echter stijlvoller ogen, niet iedereen zal het direct (h)erkennen als pronkstuk.

2+2 Coupé
We kiezen in de eerste instantie voor de reguliere Coupé en bewaren het lekkerst voor het laatst. We openen het portieren en laten ons rustig in zetels zakken. Voor ons prijkt een strak en hoekig dashboard die we kennen uit de vier- en vijfdeurs C-klasse. De zakelijke vormgeving sluit goed aan bij het exterieur, maar oogt eveneens niet bijzonder onderscheidend. De voornaamste verandering bij de coupé vinden we op de tweede zitrij waar personen tot 1,85 een prima zit kunnen vinden. Langere passagiers zullen al gauw met de kruin het plafond schampen. De bewegingsvrijheid voorin is net als de bagageruimte grotendeels gelijk aan de Sedan en ruim voldoende. Qua kwaliteit en ergonomie hebben we in het interieur van de C-klasse weinig te klagen. De materiaalkeuze is afgezien van de ietwat plastic aanvoelde strip op het dashboard precies dat wat je mag verwachten in deze klasse, evenals de afwerking van het geheel.

20% bijtelling
Vijf motoren uiteenlopend van 170 tot 306 pk stelt Mercedes ter beschikking in de C-Coupé. Meest interessant voor de zakelijke rijder is de handgeschakelde C 220 CDI die geniet van 20% bijtelling. Omdat deze motorisering helaas niet als testmodel werd ingezet moest het maar de C 350 worden met heerlijke klinkende 306 pk sterke V6. Alles behalve vervelend kunnen we je vertellen. Mede dankzij deze krachtige zescilinder konden we in het Spaanse heuvellandschap op zoek naar de sportieve inborst van de coupé. Het model profiteert net zoals de onlangs vernieuwde vier- en vijfdeurs C-klasse van het Agility Control-onderstel die de auto een uitgesproken rijgedrag geeft. Comfortabel zoals we van een Mercedes gewend zijn, maar nog net dynamisch genoeg om plezier te beleven. Dat plezier kan echter nog verder vergroot worden door het optionele Dynamic Handling Package mee te bestellen. Het systeem dat ingeschakeld wordt met een druk op de Sport-knop zorgt ervoor dat de dempers stugger worden en de besturing scherper. Het maakt de coupé een fractie speelser en wendbaarder. Vertrouwd en gedegen zal het echter onder alle omstandigheden blijven.

Monster met acht cilinder
Het is tijd om afscheid te nemen van de 3.5 V6 en het (voorlopige) topmodel in de reeks uit te proberen. Hoewel de meeste AMG-modellen tegenwoordig uitgerust worden met een geblazen V8 huist er in de C 63 AMG Coupé nog steeds de ´oude´ atmosferische 6.2 liter V8. Jammer? Juist niet! Begrijp ons niet verkeerd, want de nieuwe AMG-V8 is een heerlijk blok, maar deze atmosferische krachtbron geniet nog altijd onze voorkeur. Niet alleen door het beestachtige gedonder die het produceert, maar ook dankzij de traditionele krachtopbouw die de motor biedt. In standaard trim produceert de achtcilinder een kracht van een niet misselijke 457 pk en 600 Nm. De door ons gereden exemplaren waren echter van het optionele Performance Package voorzien dat het vermogen stuwt naar maar liefst 487 pk, met dank diverse onderdelen van de SLS AMG.

Drie…twee…één!
Langzaam laten we de vloeistoffen en de banden op temperatuur komen. We zijn voor de gelegenheid op het Monteblanco Circuit waar we het uiterste van de AMG kunnen ontdekken. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: die liggen behoorlijk ver! De sportcoupé weet dankzij het geavanceerde AMG-onderstel de bestuurder te bedienen van veel gevoel en scherpte in de besturing. De razendsnelle zeventraps AMG SPEEDSHIFT MCT-sporttransmissie verhoogt door zijn brute overgangen de circuitervaring. Ook buiten de racebaan overtuigt de monsterlijk snelle Duitser, al is het model door de optionele 19 inch wielen wel wat stoterig. "De standaard 18 inch exemplaren zijn meer vergevensgezind!", aldus de woordvoerder van het merk.

Resume
De komst van de C-Klasse Coupé maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Het model vindt zich qua soort en formaat zijn gelijke in de Audi A5 en BMW 3-serie Coupé, al zijn deze beide modellen iets meer op sportiviteit gericht. De tweedeurs Mercedes maakt vooral naam met z´n allround karakter: comfortabel tijdens normaal gebruik, maar dynamisch na een druk op de knop. In de praktijk zal merkvoorkeur de basis zijn voor de uiteindelijk keus. Dan de C 63 AMG Coupé, daarover luidt het slotpleidooi: overduidelijk schuldig...aan ongekend rijplezier!

Redactie
Door Redactie
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)
Mercedes C-klasse Coupé (AMG)

Mis geen belangrijk Mercedes-Benz-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers