Opel Astra Sports Tourer

De Opel Astra zou het in de verkoopstatistieken aanzienlijk minder doen dan zijn rivaal van Volkswagen. Logisch, aangezien van de Golf al wel enige tijd een station verkrijgbaar is en dus sterker in de strijd staat. Nu is er ook een station annex Sports Tourer van de Astra en die deelt meteen rake klappen uit.

De stations van Opel, pakezels waren het vroeger. Dat zijn ze nog steeds, maar de markt verlangt niet langer die vierkante blokkendozen. Praktisch én representatief moeten ze zijn. Auto’s die een zeker mate van lifestyle uitstralen. Rijdende acquisities waarmee de klant al deels is binnengehaald. En dus trokken de designers van Opel zich terug in hun tekenkamers om daarna met een compleet nieuw en presentabel ontwerp te komen. Vervolgens nog een polyinterpretabele benaming in plaats van het pragmatisch “Station” bedenken en de nieuwe stationwagens van Opel zouden bij voorbaat al geslaagd moet zijn als lifestylecombi. En warempel, de Sports Tourer verbrak meteen alle banden met voorgaande bagagebakken uit Rüsselsheim.

Gladgeschoren
Voor de eerste kennismaking met Opel’s Sports Tourer moeten we al weer voor terug naar 2008 toen de Insignia Sports Tourer de Vectra Station verving. Met dat model letterlijk als grote voorbeeld en de extra vergaarde knowhow begon Opel aan de vervanger van de Astra Station. Gevolg, de Astra Sports Tourer heeft nog meer cachet dan de gelijkgezinde Insignia.
De Opel Astra Sports Tourer is beslist één van de mooiste stations in z’n klasse. Zonder pretentieus te zijn maakt de auto een zelfverzekerde indruk. Die gezonde ijdelheid heeft de Astra Sports Tourer te danken aan zijn gladgeschoren carrosserie die wars is van visuele stoornissen en voornamelijk grote, egale oppervlakken kent. Zelfs een clichématig kleur pakt daardoor goed uit. Vooral als de zon wat lager aan de hemel staat strijkt het licht heel mooi over de koets wat de auto extra signatuur geeft.

Make-up naturel
Door zijn spontaniteit heeft de Opel Astra ST ook maar weinig nodig om nog beter voor de dag te komen. Chromen raamomlijsting (standaard vanaf de Sport) en een set lichtmetalen wielen is eigenlijk al voldoende. Opel zelf heeft uitsluitend maten in de aanbieding waar tot voor kort alleen sportwagens en SUV’s op rustten. Het begint bij 17 inch, maar ook voor 18 en zelfs 19 inch deint de auto niet voor terug. Prettig is ook dat Opel hier uiterst acceptabele meerprijzen voor vraagt, maximaal duizend euro. Standaard staat de Astra Sport Tourer (Selection) op 16 inch stalen exemplaren. Dat doet dan weer een beetje goedkoop aan.

Op de koop toe
Het richtpunt van Opel om een geslaagde ST-variant van de Astra neer te zetten was voor de fabrikant eigenlijk niet eens zo moeilijk en zowel doeltreffend als simpel. Neem de prettig om naar te kijken Astra en las tussen de B- en D-stijl een extra stuk carrosserie in. Niets veranderen aan de voorzijde en ook de achterzijde (inclusief de vorm van de raamstijlen) zoveel mogelijk in tact laten en klaar was Opel. Zonder pardon hield Opel ook vast aan de aflopende daklijn, een stijlkenmerk waarbij het bagagevolume het doorgaans moet ontgelden, maar waaraan de Sports Tourer nu juist het predicaat “lifestyle” te danken heeft. Opel nam die 40 liter aan maximaal stouwvolume die de Sports Tourer minder biedt ten opzichte van zijn voorganger graag op de koop toe. Met 1.550 liter staat de Astra Sports Tourer nog altijd garant voor het zo min mogelijk tripjes naar de bouwmarkt. De 21 centimeter langere Insignia Sport Tourer moet het zelfs met minder doen en dat getuigt toch wel van een efficiënt ingedeeld interieur. Overigens is de Astra Sports Tourer niet de grootste van de klas, die naam wordt nog altijd heel hoog gehouden door de Peugeot 308 SW.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Flex
Wie met enige regelmaat op pad gaat met het gezin kan rekenen op 500 liter. Maar de meerwaarde van de nieuwe Astra-station komt niet alleen tot uiting in de behoorlijke hoeveelheid bagageruimte. Veelal zal een Astra Sports Tourer als rijdend kantoor dienen met in diverse gevallen het laatste compartiment als showroom. En die is als een etalage afwerkt. Keurig. Het verkrijgen van meer verkoopvloeroppervlakte gaat eenvoudiger dan ooit met de FlexFold-achterbank op de Sport- en Cosmo-uitvoering. Kwestie van op de knop drukken en hopla, de leuning klapt automatisch naar voren. Een vlakke laadvloer ontstaat pas als je ook de zittingen tegen de voorstoelen klapt. En mocht de ontstaande balzaal nog steeds niet voldoende zijn, dan bevindt zich onder de laadvloer nog een vak van 73 liter. Meer praktisch vernuft is er met het Easy Access-afdekscherm. Door er simpelweg een tik op te geven schuift het omhoog en wordt er toegang tot de bagageruimte verschaft voor het opbergen van (kleine) spullen. De bedekking kan zichzelf ook vertragend en zonder harde klik oprollen in zijn houder en dan is de weg vrij voor het laden van grote voorwerpen.

Wijferig
Sinds de Insignia laat Opel niets aan het toeval over. Beknibbelen kost op de lange termijn juist geld en dat laat zich bij het huidige Opel vertalen in hoogwaardige materialen en een fantastisch afwerking. Het dashboard en de middenconsole kennen we van andere nieuwe Opels. Ook in de Astra Sports Tourer is het oog voor detail groot met aluminium versieringen en ‘zwevende’ bedieningsorganen. Het zwarte interieur van ons testmodel doet zodoende niet eens sober en kil aan. Ook qua snufjes gaat de Astra Sports Tourer met de tijd mee. Verkeersbordherkenning en rijstrookassistent (samen Opel Eye Camera), een adaptief en instelbaar onderstel FlexRide en Adaptive Forward Lighting (AFL) getuige daarvan. Zeker AFL is iedere cent van de extra € 1.495,- waard. Om het maar even plat te zeggen: wat een bak licht komt daar uit, zeg! Nooit eerder werden we beter bijgeschenen in deze klasse. Naargelang de gereden snelheid passen de geavanceerde Bi-Xenon-koplampen de lichtbundel automatisch aan de omstandigheden aan en dat maakt autorijden (in het donker) meer ontspannen. Inbegrepen zijn LED’s voor en achter en statische en dynamische bochtverlichting. De grootlichtassistent zou verblinding van tegenliggers moeten voorkomen door automatisch over te schakelen naar dimlicht. Het werkt, maar niet zelden mist het systeem zijn doel waarmee je de woede van de verblinde op de hals haalt. Een andere vorm van extra comfort zijn de ergonomische stoelen. Ze zijn AGR-gecertificeerd die ook in de praktijk voortreffelijke steun en een heerlijk zit bieden. Patiënten van een mindere doorbloeding kunnen opteren voor een verwarmbaar stuurwiel. Misschien een wat wijferige accessoire, maar oh zo fijn in de winter.

Aanpoten
Nog voordat we een meter hebben gereden valt ons enkele zaken op. Zo ontneemt de forse A-stijl behoort wat zicht naar voren en ook het zicht naar achteren is beperkt door de relatief smalle achterruit als gevolg van de sterke wigvorm. Gelukkig heeft ons testmodel parkeersensoren (Opel Park Pilot) want we moeten er niet aan denken schade te brengen aan de bilpartij die bijna uit een geheel bestaat. Dat zou zonder meer een dure reparatie worden. Het zelfverzekerde “TURBO” achterop de klep zal daarvan slechts een schijntje zijn, maar die wekt dan weer de indruk van een potente krachtbron voorin. Qua cilinderinhoud is het eigenlijk maar een bescheiden motorisering, toch weet de 1.4 dankzij een drukvuller alsnog een dappere 140 pk op te hoesten. Het koppel ligt op 200 Nm en op papier weet de Astra Sports Tourer met deze motor, die er overigens ook met 120 pk is, inderdaad redelijk te presteren. Van 0 naar 100 km/h duurt een acceptabele 10,5 seconden en de topsnelheid bedraagt een genoegzame 200 km/h. In de praktijk blijken de cijfertje echter niet helemaal te stroken met het bewustzijn. Ondanks het vrij normale leeggewicht van 1.337 kilogram heeft de motor moeite om de auto op gang te brengen en ook vanuit beweging heeft versnellen even tijd nodig. Met volle bepakking zal dit dus nog meer energie kosten en de 1.4T heeft nu al moeite zijn fabrieksverbruik van 6,1 l/100 km te halen. Veel verder dan 7,5 l/100 km kwamen wij niet.

Misleidende reclame
De lange overbrengingsverhoudingen van de handgeschakelde 6-bak hebben dus zowel economisch als in dynamische zin weinig uitwerking en passen eigenlijk helemaal niet bij de sportieve uitstraling van het exterieur. Jammer genoeg geldt dit in zekere zin ook voor de rij-eigenschappen. Niet dat de Astra ST zwabbert over de weg, integendeel, de ride is solide en geeft voldoende vertrouwen, maar het voelt allemaal wat kunstmatig en afstandelijk aan. Ook het aanwezig FlexRide mét Sport-modus, zwaardere en scherpere besturing en een straffere demping kan dit niet helemaal wegnemen. Gewoon goed, maar toch wat achterblijvend op zijn sportieve looks.

Resumé
Blijft over onze algemene bevindingen over de Opel Astra Sports Tourer. Die zijn eigenlijk louter positief. Allereerst het uiterlijk van de auto; daar kunnen momentaan maar weinig stations in dezelfde klasse aan tippen. Opel weet met de Astra ST elegantie en ruimte uitstekend samen te voegen in één ontwerp. Ook binnenin wordt de aantrekkingskracht hoog gehouden met plezierige details en een leefbare ruimte. Technisch komt het model gewoon goed mee met de markt, maar Opel laat wat steken vallen op rijplezier door de nadruk teveel op een efficiënt karakter te leggen. Volgens ons zijn hier nog wat verbeteringen aan te brengen, maar dat is ook alles. Succes verzekerd!

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties