Autotests

Opel Meriva

Was de vorige Opel Meriva vooral favoriet bij mensen met een pensioengerechtigde leeftijd, de nieuwe moet met name jonge gezinnen aanspreken. Het magische woord dat Opel gebruikt om dit doel te bereiken is "Flex" van flexibiliteit. Maar zal de nieuwe Meriva ons ook laten buigen?

Langzaamaan verjongd Opel haar complete aanbod. Na de Insignia en de nieuwe generatie Astra is het nu tijd voor een splinternieuwe Meriva. Met de komst van de eerste twee modellen brak het Duitse merk duidelijk met haar ‘brave’ imago en wenst het op te klimmen uit een diep dal. Dankzij een uitgekiende marketingcampagne en de slogan "Wir leben Auto’s" poogt Opel gestalte te geven aan haar nieuwe, frisse, jonge en aantrekkelijke identiteit. De komst van meer nieuwe modellen zoals de Astra GTC en Sports Tourer, de Ampera en de Meriva zullen het merk pas echt uit de rode cijfers moeten halen. Een zware taak, maar de lijn die het merk met de Insignia en Astra heeft ingezet lijkt een schot in de roos.

Opel-DNA
Terug naar de Meriva waar het nieuwe Opel-DNA overduidelijk door de aderen stroomt. De breed lachende grille en de speelse vormen komen overeen met andere modellen binnen de Opel-stal en misstaan de compacte MPV zeker niet. De vormgeving oogt representatief en elegant. Laatstgenoemde kenmerk wordt onderstreept door de fraaie lakkleur Pepper Dust en de optionele 10-spaaks 17 inch lichtmetalen wielen. De ontwerpers van het Duitse bedrijf zijn erin geslaagd de enigszins statische vormen van de vorige generatie Meriva om te toveren tot een dynamisch geheel en daarmee is een goede eerste indruk gemaakt.

Flexdoors
Nieuw in dit segment en überhaupt uniek voor betaalbare auto’s zijn de ‘zelfmoord’-achterportieren. Natuurlijk hanteert Opel een populaire benaming voor de deuren die de ‘verkeerde kant op schanieren’. FlexDoors heten ze. Gelukkig blijft het niet alleen bij een hippe naam en bevat de deurconstructie ook daadwerkelijk voordelen. Passagiers kunnen makkelijker instappen en ook voor mensen met kleine kinderen blijken de deuren een uitkomst. Het monteren van een kinderzitje wordt zodoende kinderspel. Naast de bijzondere achterportieren zijn er nog meer ‘flexibele’ zaken te vinden in de Meriva. We noemen bijvoorbeeld FlexSpace, de verschuifbare achterbank die de consument de keuze biedt tussen meer bagageruimte of meer beenruimte achter, en de FlexFloor waarmee Opel op de dubbele bodem van de bagageruimte doelt. Daarnaast kan de Meriva voorzien worden van een verschuifbare middenconsole genaamd FlexRail en het FlexFix systeem. Laatstgenoemde is een handige fietsendrager die je in één klik uit de achterbumper schuift. Flexibel genoeg?

Cocoa bekleding
Een kijkje achter de innovatieve FlexDoors geeft een blik op het sereen opgezette interieur waar de vormgeving bepaald wordt door de lange, horizontale band die van deurgreep tot deurgreep over het dashboard loopt. Het zorgt voor een fraai en rustig beeld en tegelijkertijd een frisse uitstraling. Gelukkig lijdt de ergonomie niet onder de wensen van het oog en zitten alle instrumenten binnen handbereik. Wat betreft de afwerking en materiaalgebruik hinken we op twee gedachten. Opel bewijst in de grote lijnen dat ze dit prima onder de knie hebben, maar zodoende vallen bepaalde onderdelen (overkapping klokkenwinkel, dashboardkastje en middentunnel) waarop het merk heeft bespaard juist door de mand.

De paden op!
Genoeg gepraat en rond gekeken. We zijn benieuwd geworden naar de rijeigenschappen van de Meriva. En om maar meteen met de FlexDoor in huis te vallen: dat is dik in orde. De Opel beschikt over een comfortabel weggedrag en een vertrouwd stuurgedrag. Het stuurwiel reageert vrijwel direct op stuurbewegingen en biedt relatief veel gevoel. Toegegeven, de sportieve huisvader voelt zich door het comfortabele onderstel een beetje in de steek gelaten maar het is maar de vraag of een dergelijke auto aan deze wens moet voldoen. Een MPV moet in de eerste plaats comfort bieden en daar slaagt de Meriva goed in. Met een alerte en scherpe besturing als bonus.

Soepele aandrijflijn
Onderweg valt op hoe stil de Meriva is. Opvallend stil zelfs voor een auto in dit segment. We horen nauwelijks wind- of afrolgeluiden en rijden zodoende al snel boven de toegestane snelheden. Snelheid maken vormt sowieso geen probleem voor de 1.4 liter turbomotor. Zonder moeite doet ´ie zijn werk. De krachtbron beschikt over een lineare vermogensopbouw en is te allen tijde soepel en gewillig. Mede dankzij de prettig te bedienen transmissie en de beschaafde brandstofconsumptie – gemiddeld 6,4 liter per 100 km - ontpopt deze aandrijflijn zich als een aangename keuze.

Cosmo
Met een vanafprijs van € 17.995,- is de 100 pk sterke Meriva Selection scherp geprijsd. Helaas betreft het hier, zoals bij veel andere instappers, een karige uitvoering. Beter af ben je met de € 1.500,- duurdere Edition. Deze is in tegenstelling tot het basismodel wel rijk aan zes airbags, een boordcomputer, airconditioning, FlexRail, cruise control, en een audiosysteem met CD/MP3/Aux-aansluiting. Ons testexemplaar, de € 21.995,- kostende 1.4 Turbo Cosmo, beschikt daarnaast nog over 16 inch lichtmetaal, dualzone airconditioning, mistlampen vóór en de speciale bekleding. De meerprijs voor de Cosmo-uitvoering bedraagt opnieuw € 1.500,- bovenop de prijs van de Edition. Dieselen kan vanaf € 20.495,- met de 95 pk sterke Meriva 1.3 CDTi Selection.

Conclusie
Met de nieuwe Meriva staat Opel weer volop in de belangstelling van jonge gezinnen en mensen die gewoon veel ruimte voor weinig geld willen. Beide groepen worden met de Meriva op hun wenken bediend. De MPV biedt niet alleen veel binnenruimte, maar ook een prima weggedrag, een fijne aandrijflijn en een stil interieur. We kunnen dan ook niet anders dan concluderen dan dat Opel zijn huiswerk goed heeft gedaan en dat de andere spelers in dit segment er een geduchte tegenstander bij hebben.

Gerelateerde artikelen

Opel heeft wilde plannen met nieuwe Meriva

Spyshots
Opel Meriva
> Artikel lezen

Nieuwe instap-diesel voor Opel Meriva

Autonieuws
Nieuwe diesel-instapmotor voor Opel Meriva
> Artikel lezen

Opel voorziet gefacelifte Meriva van prijslabel

Autonieuws
Opel voorziet gefacelifte Meriva van prijslabel
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Meriva neemt afstand van MPV

Spyshots
Nieuwe Opel Meriva neemt afstand van MPV
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.