Mercedes C 180 CGI BlueEfficiency

Voor de veelrijder is een dieselmotor niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Benzinemotoren zijn vooral door de turbotechniek en directe injectie veel zuiniger en soepeler geworden en bovendien ligt het omslagpunt om voor een diesel te kiezen hoger dan ooit tevoren. Wie de juiste benzinemotor in het vooronder heeft liggen zal het dieselrijden niet missen, zo hebben wij ervaren met de Mercedes C 180 CGI BlueEfficiency. In ons geval ook nog eens aangekleed met het aantrekkelijk geprijsde Business Edition-pakket.

Onlangs hebben wij mogen beleven hoe je als koper van een nieuwe Mercedes-Benz in de watten gelegd kunt worden als je de auto ophaalt bij de fabriek. Een unieke VIP-behandeling waarbij de beleving van het merk centraal staat. Het absolute hoogtepunt van de tweedaagse trip is uiteraard het ophalen van je nieuwe bolide. In ons geval deze C 180 CGI BlueEfficiency.

C 180 CGI BlueEfficiency
Onder de motorkap van deze Tanzaniet blauw gelakte C-klasse ligt een moderne viercilinder benzinemotor met een inhoud van 1.8 liter. De krachtbron is mede dankzij turbotechniek en directe brandstofinjectie goed voor een vermogen van 156 pk, maar nog veel belangrijker een koppel van 250 Nm dat al bij 1.800 tpm beschikbaar is. En daarmee blijkt deze motor een heel prettige reisgenoot. Bij alle toerentallen is de viercilinder stil en uitermate soepel. Zelfs tijdens onze rit terug naar Nederland werden we op de Autobahn aangenaam verrast. Meekomen met de snelle jongens is helemaal geen probleem. En zoals het een Mercedes betaamt overheerst er aan boord een serene stilte. Ook op hoge snelheid. Vanuit stilstand naar 100 km/h sprinten is overigens in 9,7 seconden gepiept en de topsnelheid is vastgesteld op 225 km/h.

BlueEfficiency
De krachtbron is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, maar in de door ons gereden uitvoering werden de krachten via een vijftraps automaat op de achterwielen overgebracht. De bak schakelt zeer snel en soepel en mist zijn doel nimmer. Over de gemiddelde dorstigheid geen enkel klagen. Natuurlijk werd er tijdens onze Autobahn-rit richting de Nederlandse grens al snel een gemiddelde van 8,5 l/100 km genoteerd, maar wie gemiddelde afstanden in Nederland aflegt moet toch zeker rond de 7,5 l/100 uit kunnen komen. De fabriek geeft overigens 6,7 l/100 km op dus wie echt zijn best doet moet gemakkelijk rond de 1 op 15 uit kunnen komen. Dat alles is mede te danken aan de BlueEfficiency-techniek waarbij banden met een lagere rolweerstand, een geoptimaliseerde aerodynamica, start-/stopsysteem en gewichtsbesparing de belangrijkste maatregelen zijn.

Een C als elke andere
Aangezien we de Mercedes C-klasse al twee keer eerder uitgebreid getest hebben gaan we hier niet meer uitweiden over zijn karakter. Want net als elke andere C is ook dit model keurig afgewerkt, voorzien van mooie materialen en biedt het onderstel niet alleen veel comfort, maar ook dynamiek. Wel vielen de stoelen ons op door de vrij harde zit.

Business Edition
Zeker wel de moeite van het melden waard is dat deze C 180 BlueEfficiency was uitgevoerd als Business Edition. En dat betekent opvallend veel waar voor je geld. Het door ons gereden model kost € 35.590,- en dan ontbreekt het je eigenlijk al nergens aan. Elektrische ramen en spiegels, een goed klinkend audiosysteem met bediening op het stuurwiel, een Bluetooth-carkit, metallic lak, parkeersensoren vóór en achter, elektrische verstelling van de rugleuning en zitting, automatische verlichting, regensensor en een uitgebreide boordcomputer. Zelfs een navigatiesysteem (Audio 50 APS) is standaard. Natuurlijk heb je dan niet zo’n mooi groot scherm, maar een TomTom-achtig systeem met beperkte functionaliteiten. Het voldoet echter prima. En heb je het niet in gebruik, dan doe je het klepje dicht en is het scherm uit het zicht. Het totale prijsvoordeel van de opties ligt rond de 5.000 euro. En daarover betaal je uiteraard ook geen bijtelling. Naar wens is de Business Edition nog te combineren met de Elegance- of Avantarde-uitvoering (meerprijs € 989,-). In ons geval was dat de Avantgarde en dat betekent 17 inch lichtmetalen wielen, aluminium accenten van binnen en buiten, een lederen stuurwiel, chromen accenten van buiten, donker getinte achterlichten en extra verlichting in het interieur.

Zakelijke rijder
Na een korte kennismaking met de C 180 CGI BlueEfficiency Business Edition kunnen wij niet anders concluderen dan dat Mercedes hiermee een prima alternatief voor een dieselmotor heeft neergezet. De 1.8 liter turbomotor is soepel en stil en geeft de C-klasse een dynamisch karakter. Het Business Edition-pakket maakt de auto bovendien uitermate compleet voor een zeer scherpe prijs. Bij Mercedes-Benz weten ze wel hoe ze de zakelijke rijder in moeten pakken.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties