Overige

Giugiaro-ontwerpen

De 10 beroemdste Giugiaro-ontwerpen

Redactie 6 juli 2015

Giorgetto Giugiaro is één van de beroemdste auto-ontwerpers uit de geschiedenis. En z’n invloed op de auto-industrie gaat veel verder dan alleen z’n eigen ontwerpen. Je wordt per slot van rekening niet zomaar de ‘auto-ontwerper van de eeuw’. Maar hij stopt ermee. Audi heeft z’n bedrijf Italdesign helemaal overgenomen en Giugiaro zelf stapt er nu uit. Wij zetten alvast 10 van z’n belangrijkste, beroemdste en meest indrukwekkende ontwerpen op een rij.

DeLorean DMC-12 1

DeLorean DMC-12

Toen John DeLorean een ontwerper nodig had voor z’n futuristische sportieve reiswagen van de toekomst, klopte hij aan bij Giugiaro. De auto flopte om allerlei redenen, maar het design van de gevleugelde tweezitter wordt nog steeds bejubeld.

BMW M1 2

BMW M1

Giugiaro kreeg de eer om de BMW M1 te ontwerpen. Tot op vandaag de enige echte sportwagen ooit van dat merk. Er zijn er slechts 450 van gemaakt, maar die spreken nog steeds tot de verbeelding.

10 beroemde Giugiaro-ontwerpen 3

10 beroemde Giugiaro-ontwerpen

Ja, de originele Panda hoort absoluut thuis in deze lijst. Z’n hoekige, no-nonsense lijn was een onwaarschijnlijke hit in Italië. De Panda was praktisch, goedkoop om te bouwen en erg ruim binnenin. Er zijn er destijds 4,5 miljoen van verkocht en z’n hoekige lijnen beginnen stilaan weer bewonderaars te vinden.

Lotus Esprit S1 4

Lotus Esprit S1

Ook de eerste Lotus Esprit werd ontworpen door Giugiaro. De wigvorm was destijds één van z’n belangrijkste kenmerken. Voor Lotus was het zo’n revolutie dat het model meteen door de producers van de James Bond-franchise werd ingezet. Roger Moore dook er zelfs mee onder water. Het blijft één van de meest herkenbare Lotus-vormen ooit.

Alfa Romeo Brera 5

Alfa Romeo Brera

In vergelijking met de andere auto’s in de lijst oogt de Brera opvallend rond en wulps. Het bewijs dat Giugiaro en z’n team zich aan de tijdsgeest konden aanpassen. Maar hij blijft een beetje apart, zoals steeds het geval was bij Italdesign Giugiaro. Om mee te rijden was de Brera een teleurstelling, om naar te kijken niet.

Volkswagen Golf I 6

Volkswagen Golf I

De Volkswagen Golf I is en blijft Giugiaro’s grootste succes. Van het model werden bijna 7 miljoen exemplaren verkocht. Het betekende het begin van een groeistrategie voor VW, het was de doorbraak van de compacte hatchback en tegenwoordig wordt het ontwerp algemeen herkent als een stijlklassieker.

Maserati Bora 7

Maserati Bora

De Maserati Bora is onmiskenbaar een kind van z’n tijd. Toen Maserati eind jaren zestig werd overgenomen door Citroën, een merk dat destijds altijd apart uit de hoek kwam, werd Giugiaro aangesteld als designer van een sportauto met middenmotor. Het resultaat was de Bora. Die kwam in 1971 op de markt en bleef tot 1978.

Volkswagen Scirocco 8

Volkswagen Scirocco

Toen de VW Golf 1 insloeg als een bom, wilden de Duitsers ook het iets sportievere segment betreden. En bij wie kun je dan beter aankloppen dan bij de tekenaar van de Golf. Het recept is dan ook heel herkenbaar.

Bizzarini Manta 9

Bizzarini Manta

Giugiaro was 30 toen hij in 1968 deze radicale conceptcar bouwde voor de toenmalige Italiaanse nichefabrikant Bizzarrini. Een uitzinnige tweezitter met middenmotor die z’n invloed liet gelden op veel van bovenstaande modellen.

Giugiaro Parcour 10

Giugiaro Parcour

In 2013 was Giugiaro al overgenomen door Audi. Maar de Italiaanse ontwerper haalde de traditionele wigvorm toch nog eens naar boven voor een vierwielaangedreven crossover. Met een beetje goede wil zie je er een moderne interpretatie van heel wat van bovenstaande modellen in.

Gerelateerde artikelen

Giugiaro Clipper is vooral heel ruim

Autonieuws
Giugiaro Clipper
> Artikel lezen

Oprichter Giugiaro weg bij ItalDesign

Autonieuws
Oprichter Giugiaro weg bij ItalDesign
> Artikel lezen

Italdesign Giugiaro presenteert unieke SUV

Autonieuws
Italdesign Giugiaro presenteert unieke SUV
> Artikel lezen

Groene supersportauto: Giugiaro Namir

Autonieuws
Groene supersportauto: Giugiaro Namir
> Artikel lezen

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2017

Autonieuws
Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2018
> Artikel lezen

Volkswagen Tex Twin Drive by Giugiaro

Autonieuws
Volkswagen Tex Twin Drive by Giugiaro
> Artikel lezen