Reportage: Sprookjes bestaan tijdens Goodwood Revival

Gerben Witten27 september 2015

Goodwood Fever, je zal het maar hebben! Hardnekkig is het. Chronisch valt gerust te stellen. Want als je ooit één van de twee motorshows op het Engelse landgoed van The Earl of March, verscholen in de heuvels van West-Sussex, hebt bezocht is er geen weg meer terug. Je wilt daarna ieder jaar. Een remedie is er niet. En dat is iets goeds, want Goodwood (Revival) is een sprookje waarvan je wilt dat het nimmer eindigt.

'Forward Parking' vermeldt ons roze parkeerticket. Echter, als we het terrein rondom het legendarische Goodwood Circuit oprijden is al unaniem besloten daarvan geen gebruik te maken. De groene grasvelden – althans wat daarvan nog zichtbaar is – puilen uit van de historische klassiekers. 'Kijk, een Aston Martin DB5!', klinkt het vanaf de achterbank. 'Of die Ford GT40 dáár…!', roept de ander nog geen tel later. 'En daar nog één!'. Alleen al de vierkante kilometers aan weides rondom het event staan garant voor dagenlang autoplezier, zo niet weken (als je bij elke geparkeerde bijzondere oldtimer pak 'm beet drie seconden stil zou staan). En dan moet je nog naar binnen.

Terug in de tijd
Goodwood Revival is een spin-off van het Festival of Speed dat we eerder bezochten. Hoewel de beide motorshows enige overlap kennen, verschillen ze tegelijkertijd als dag en nacht. Zodra je de wereld van Revival binnentreedt, waan je je in een ander tijdperk; dat tussen de jaren '30 en '70 van de vorige eeuw. Hoewel in bijbehorende klederdracht lopen niet verplicht is, wordt het zeker gewaardeerd. En zodoende doet iedereen zijn of haar stinkende best zichzelf te showen in vintage.

Alles uitgedost in de tijd van toen
Mannen zijn gekleed in sobere of juist flamboyante kostuums, afhankelijk van het mode-era dat ze willen uitbeelden. Wie over de menigte kijkt telt duizenden ballonpetten en tweedhoeden. Voorbij marcheert een clubje WOII-soldaten, terwijl aan de overkant van de straat een James Dean look-a-like een peuk opsteekt. Vanuit weer een andere ooghoek schitteren de haren van iemand in de zon door de hoeveelheid wax dat is aangebracht. Vrouwen hebben zowaar nog langer voor de spiegel gestaan om je te herinneren aan vervolgen tijden. Het accent ligt daarbij veelal op de taille en (vuurrode) lippen. Of het nu bloemetjes of stippen zijn, door het kleurenspel van de zwierige jurkjes is het drie dagen lang vrijheid, blijheid.

Revival ademt vintage. Zelfs de winkeltjes, koffieshops en terrasjes vertellen het levende verhaal van 'Toen was geluk heel gewoon'. Op het Tesco-pleintje speelt een jukebox, pinnen doe je in rode Engelse telefooncellen en bij een verdwaalde ijscokar klinkt het 'Do Re Mi'. Ja hoor, Julie Andrews en de Von Trapps zingen er lustig op los. Het oog voor detail is ongekend.

Miljoenen waard
Zelfs in Hollywood is deze setting reeds verleden tijd. Daar komt de actie vandaag de dag uit de computer. Niet op Revival. Zes Shelby Daytona Coupés vlammen over het Goodwood Circuit alsof ze gestolen zijn. Oorverdovend is het. Zó luid, intens en heftig dat je de Spitfires en P51D Mustangs niet eens over hoort scheren. Even later zijn de sigaren-racers van begin 20ste eeuw aan de beurt. Zij trekken de gaskraan nóg verder open. Het besef dat ze miljoenen de stuk waard zijn is er wel degelijk bij de stuurhelden achter de houten sturen. Maar het deert ze niet.

Crash
Gas erop! Ook in de competitie waarin een Ferrari 250 GT SWB 'Breadvan' deelneemt. De wereld telt er slechts één. Hij crasht. Op de televisieschermen valt te zien hoe de ingedeukte carrosserie in de pits vluchtig wordt uitgeklopt met een hamer. De pijnlijk wegtrekkende gelaten van de duizenden bezoekers spreken boekdelen. Maar de historische onbetaalbare klassieker rijdt dan alweer. Hoorbaar vult z'n compacte V12 de hemellucht. De jacht op de Aston Martin DBR's wordt heropend…

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt

Autonieuws
Bijtelling vanaf 2019: elektrisch rijden wordt aangepakt
> Artikel lezen

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Peak

Autonieuws
> Artikel lezen

Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen

Autonieuws
Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen
> Artikel lezen

Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga

Autonieuws
Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga
> Artikel lezen