Spyshots

Porsche Cayenne vecht tegen de kilo's

Wie ooit achter het stuur enigszins de grenzen van een Cayenne heeft opgezocht zal het beamen: het is ongelofelijk waartoe een SUV in staat kan zijn. Porsche's grootste spot werkelijk met de natuurwetten. Toch kan het altijd nog beter. Bijvoorbeeld door het gevecht aan te gaan tegen de kilo's. En dat is precies wat de volgende generatie doet. In de sneeuw momenteel.

Hoe geweldig (scherp) de Porsche Cayenne ook stuurt voor een auto van zijn postuur, vroeg of laat verliezen we allemaal van Moeder Natuur. De grande dame laat zich nu eenmaal niet foppen. Dus wie het te bont maakt, krijgt met haar te maken. Ook de Cayenne. Toch blijft het een leuke sport om de natuurwetten nog wat verder te tarten dan de voorlaatste keer. Porsche doet daar maar wat graag aan mee en zet bij de nieuwe Cayenne dan ook niet zozeer in op een ander design en meer luxe en comfort, maar op gewichtsbesparing. Dan komt de rest vanzelf wel (goed).

Onder die magische grens
Momenteel weegt de gemiddelde Cayenne ruim twee ton, oftewel dik 2.000 kilogram, een soort magische grens waar iedere fabrikant uit de buurt wil blijven. Ook Porsche, ook al beschikt het over adequate compensatiemiddelen in de vorm van beresterke motoren. Niettemin, minder gewicht is altijd gunstiger.

Te mooi om waar te zijn
Dit gezegd hebbende ziet Porsche de Cayenne graag twee, het liefst driehonderd kilo afslanken. Een niet malse besparing, maar het kan. Dat heeft de Q7 van zustermerk Audi immers al bewezen. De nieuwe Cayenne komt op hetzelfde platform te staan.

Echter reken je niet meteen al te rijk. De genoemde gewichtsreductie is waarschijnlijk enkel van toepassing op één of twee motoriseringen en niet allemaal. Een voorbeeld: de nieuwe Audi Q7 3.0 TDI weegt 1.970 kilogram tegen 2.085 kilogram voor de huidige Cayenne 3.0d. Kortom, een dieet van honderden kilo's voor alle leverbare modellen is te mooi om waar te zijn. Ook daar steekt Moeder Natuur namelijk een stokje voor.

De nieuwe Porsche Cayenne beleeft vermoedelijk zijn debuut op de IAA Frankfurt in september.

Gerelateerde artikelen

Porsche Cayenne Turbo krijgt 550 pk: gassen maar!

Autonieuws
Porsche
> Artikel lezen

Dit kun je maar beter weten over de nieuwe Porsche Cayenne

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Porsche Cayenne legt de lat extreem hoog

Autonieuws
Nieuwe Porsche Cayenne legt de lat extreem hoog
> Artikel lezen

Gelekt: dit is de nieuwe Porsche Cayenne

Autonieuws
Gelekt: dit is de nieuwe Porsche Cayenne
> Artikel lezen

Nieuwe Porsche Cayenne op schema voor IAA Frankfurt

Spyshots
2018 Porsche Cayenne
> Artikel lezen

Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi

Autonieuws
Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.