Spyshots

Kia slaat terug met compacte crossover

Kia is niet vreemd in het compacte SUV/crossover-segment. Sterker, met het introduceren van de Soul in 2008 was het zelfs een van de eerste. Toch bleek dit geen garantie voor succes, want de Soul sloeg niet (overal) aan en verdween in 2013 uit de prijslijsten. De Zuid-Koreanen geven echter niet op.

De Kia Soul, die overigens zojuist is facelift voor onder meer de thuismarkt (waar hij nog wel te koop is), is ook wel enigszins een vreemde eend in de bijt. Beetje SUV, beetje MPV, beetje hatchback. Anderzijds, dat is nu juist de bedoeling van het crossover-concept. Niettemin bleven de verkopen achter bij de verwachtingen, terwijl crossovers als de Nissan Juke, Renault Captur en Opel Mokka vanaf minuut één niet aan te slepen waren. Nog steeds, en dat doet extra pijn bij Kia maar biedt ook alsnog kansen. Vandaar dat de Koreanen het nogmaals gaan proberen in het B-segment van de SUV/crossover.

Rio-basis
Aan SUV's en crossovers eigenlijk al geen gebrek bij Kia. Kort na de nieuwe Sportage werd immers ook nog de Niro geïntroduceerd. Die schurken qua formaat zelfs tegen elkaar aan, maar kunnen volgens de Zuid-Koreanen prima naast elkaar leven omdat de Niro enkel met 'alternatieve' aandrijflijnen verkrijgbaar zal zijn.

Zowel de Sportage als de Niro zijn te koop voor rond de 27 mille. De nieuwe crossover daarentegen wordt klaargestoomd met 16 à 17 mille als streefprijs. En de binnenkort te onthullen Rio doet (daarom) dienst als basis. Vierwielaandrijving is zodoende onzeker, maar dat is voor het gros van de doelgroep is probleem. Liever opteren ze een modern crossover-design en daarvoor kijkt Kia naar verluidt af bij haar Provo-conceptcar uit 2013.

Gerelateerde artikelen

Prijs Kia Niro en Optima Plug-In Hybrid bekend

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Kia Soul hopelijk ook weer naar EU

Spyshots
> Artikel lezen

Europa de Forte Sedan, de VS de nieuwe Cee'd. Deal?

Autonieuws
Europa de Forte Sedan, de VS de nieuwe Cee'd. Deal?
> Artikel lezen

Kia presenteert elektrische Niro op CES

Autonieuws
Kia presenteert elektrische Niro op CES
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.