Lifestyle & design

BMW ontwikkelt race-rolstoel voor Paralympics

Misschien niet bij iedereen bekend, maar naast het bouwen van auto's en motorfietsen heeft BMW ook een aardige palmares op het gebied van sportgear. Zo ontwikkelde het ooit al eens een medaille winnende bobslee voor het Olympische team van Amerika. Het volgende project is een high-tech race-rolstoel voor de 2016 Paralympics in Rio.

Het is overigens niet BMW AG – met een hoofdkwartier in München – dat haar technologische kennis en kunde loslaat op (Olympische) sporten, maar BMW Noord-Amerika. Die heeft een 6 jaar durende samenwerking met Team USA en de momenteel in ontwikkeling zijne race-rolstoel is project nummer vier. Als vanzelfsprekend wordt er hierbij nauw samengewerkt met de atleten en coaches dit jaar tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro voor een gouden plak rijden.

Dagelijkse kost
Nu denk je misschien 'Welk verstand heeft BMW nu van rolstoelen?'. Toch ligt dat anders volgens BMW USA, want de conceptuele benadering verschilt eigenlijk niet eens zoveel als dat van een sportauto. Het team dat aan de Paralympische rolstoel werkt keek, zoals dat dagelijkse kost voor hen is, naar cruciale aspecten als aerodynamica, stijfheid, rolweerstand, besturing, remmerij en gewicht. Om dat laatste zo laag mogelijk te houden – binnen de geldende reglementen – wordt er uiteraard gebruik gemaakt van carbon.

September
BMW USA wil de race-rolstoel zo snel mogelijk overhandigen aan de betreffende atleten. Dit omdat zij dan nog een klein half jaar hebben om de rolstoel helemaal eigen te maken voor een maximale prestatie in Brazilië. Op 7 september vangen de Paralympische Spelen daar aan.

Gerelateerde artikelen

De nieuwe BMW 5-serie: dit moet je weten

Autonieuws
De nieuwe BMW 5-serie: dit moet je weten
> Artikel lezen

Slechts 200 keer BMW M4 DTM Champion EditionPlus

Autonieuws
> Artikel lezen

G-Power bemoeit zich met BMW M2

Tuning & styling
> Artikel lezen

2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder

Autonieuws
2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

Mercedes stevent af op verkoopkroon van BMW

Autonieuws
Mercedes stevent af op verkoopkroon van BMW
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.