Lifestyle & design

BMW ontwikkelt race-rolstoel voor Paralympics

Misschien niet bij iedereen bekend, maar naast het bouwen van auto's en motorfietsen heeft BMW ook een aardige palmares op het gebied van sportgear. Zo ontwikkelde het ooit al eens een medaille winnende bobslee voor het Olympische team van Amerika. Het volgende project is een high-tech race-rolstoel voor de 2016 Paralympics in Rio.

Het is overigens niet BMW AG – met een hoofdkwartier in München – dat haar technologische kennis en kunde loslaat op (Olympische) sporten, maar BMW Noord-Amerika. Die heeft een 6 jaar durende samenwerking met Team USA en de momenteel in ontwikkeling zijne race-rolstoel is project nummer vier. Als vanzelfsprekend wordt er hierbij nauw samengewerkt met de atleten en coaches dit jaar tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro voor een gouden plak rijden.

Dagelijkse kost
Nu denk je misschien 'Welk verstand heeft BMW nu van rolstoelen?'. Toch ligt dat anders volgens BMW USA, want de conceptuele benadering verschilt eigenlijk niet eens zoveel als dat van een sportauto. Het team dat aan de Paralympische rolstoel werkt keek, zoals dat dagelijkse kost voor hen is, naar cruciale aspecten als aerodynamica, stijfheid, rolweerstand, besturing, remmerij en gewicht. Om dat laatste zo laag mogelijk te houden – binnen de geldende reglementen – wordt er uiteraard gebruik gemaakt van carbon.

September
BMW USA wil de race-rolstoel zo snel mogelijk overhandigen aan de betreffende atleten. Dit omdat zij dan nog een klein half jaar hebben om de rolstoel helemaal eigen te maken voor een maximale prestatie in Brazilië. Op 7 september vangen de Paralympische Spelen daar aan.

Gerelateerde artikelen

'BMW overweegt nieuwe CSL-modellen te maken'

Autonieuws
CSL
> Artikel lezen

Alpina D5 S is 's werelds snelste diesel

Autonieuws
> Artikel lezen

Vernieuwde BMW i3 en i3s te bestellen

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW i Vision Dynamics: vooruitblik op de i5

Autonieuws
BMW i Vision Dynamics
> Artikel lezen

BMW M8 GTE: wint dit racemonster de 24u van Le Mans?

Autonieuws
BMW M8 GTE
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.