Autonieuws

Etios: Toyota’s nieuwe prijspakker

Sinds Tata vorig jaar de Nano voorstelde lijkt India het gezicht van de budgetauto te zijn. Zowel Honda als Toyota stellen op de momenteel gehouden Auto Expo 2010 in New Delhi hun nieuwe prijspakker voor. Toyota noemt ‘m Etios en zal eind dit jaar de productie opstarten.

Inmiddels is meerdere malen duidelijk gemaakt dat het A- en B-segment in autoland booming is. Met het oog op de steeds gevoeliger wordende mens voor milieu en dier zal dit waarschijnlijk nog jaren aanhouden. ‘Groot is fout’ en daarmee willen steeds meer automobilisten niet worden geassocieerd: ‘Wat moeten de kinderen wel niet van ons denken?! Zij leven immers de toekomst.’ Bovendien willen we met de komende autoheffingen allesbehalve financieel bloeden om schoon te rijden. Dus we stappen massaal in een compacte, lichte en voordelige auto met een über-zuinige krachtbron; schoon, zuinig, goedkoop en goed voor het imago. Hoewel er heden een scala aan dit soort auto’s te verkrijgen is kan het autoland in sommige delen van de wereld niet ‘klein’ genoeg zijn. Gevolg is dat de stroom van nieuwe, efficiënte prijspakkers alleen maar zal toenemen. Zelfs de ‘groten der autoaarde’ zijn zich ermee gaan bemoeien, alhoewel ze wel moeten. Waar gaat het heen?

Vrijdoos
Hoewel enkele zich er kranig tegen verzetten lijkt de emotie opwekkende auto met uitsterven bedreigd. Toyota is het hier (uiteraard) niet mee eens en claimt dat hun toekomstige Etios bij hun eigenaren evenveel ‘passie en binding’ teweegbrengt. De auto biedt een comfortabele leefruimte, voldoende bagage-inhoud en zal dankzij de combinatie van een tamelijk laag wagengewicht en een voldoende krachtige motor (1.2 en 1.5 liter benzine) prima prestaties leveren. De Etios is nu nog een studiemodel, maar zal spoedig het productiestadium ingaan om nog voor eind 2010 van de band te rollen. Iets eerder dan die andere nieuwe Japanse mini.

Wereldwijd
Maar liefst tweeduizend personen hebben zich gedurende vier jaar bemoeid met de ontwikkeling van de Etios. Het model is ontworpen met de Indiase markt in het achterhoofd, maar bedoeld voor de wereldwijde automarkt. Er zijn twee carrosserievarianten ontwikkeld: een hatchback en een sedan. Toyota verwacht per jaar zo’n 70.000 stuks aan de man te kunnen brengen. Wij krijgen de Etios waarschijnlijk niet, want hier zijn we al helemaal verknocht aan de Agyo.

Gerelateerde artikelen

Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet

Autonieuws
Toyota Fine-Comfort Ride Concept overdrijft niet
> Artikel lezen

Toyota Concept i-Ride wil beste maatjes zijn

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota TJ Cruiser Concept mixt bestelbus met SUV

Autonieuws
Toyota
> Artikel lezen

Vernieuwde Toyota Land Cruiser still going strong

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota C-HR Hy-Power Concept: krachtiger en persoonlijker

Autonieuws
Toyota C-HR Hy-Power Concept: krachtiger en persoonlijker
> Artikel lezen

Toyota GR HV Sports Concept: sportauto vol Le Mans-technologie

Autonieuws
Toyota
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.