Autonieuws

Autoverkopen 2009 slechtste in 40 jaar

Over het jaar 2009 zijn er slechts 387.699 auto’s op kenteken gezet, het laagste aantal over de afgelopen veertig jaar. Volkswagen mocht wederom als ‘t beste verkochte merk het jaar afsluiten, nipt voor Toyota en op iets grotere afstand van nummer drie, Ford.

Autodealend Nederland wist in 2008 nog 499.918 nieuwe auto’s te slijten; 22,4 procent meer dan het zojuist achter ons gelaten jaar. December is normaliter een slappe maand qua kentekenregistraties, maar dit keer niet. Ruim achtduizend nieuwe eigenaren kwamen er die maand bij, zo’n 18% meer dan in december 2008. Dit zou te maken kunnen hebben met de eindsprint van sommige automerken om het jaar 2009 alsnog enigszins positief of winnend af te sluiten. Volkswagen kwam uiteindelijk als beste over de streep met 38.182 verkochte auto’s, terwijl Toyota lange tijd als grootste kanshebber voor de titel werd gezien. Het mocht niet baten. De Duitsers registreerden op 31 december nog snel even 755 nieuwe auto’s en dat was genoeg om wederom en voor de vijfde maal het bestverkochte merk in Nederland te worden. Toyota zette totaal 37.487 modellen op kenteken, een aantal dat vergelijkbaar is met dat van vorig jaar maar door de sterk krimpende markt is het marktaandeel van de Japanners gestegen naar 9,7%. Ford mag als derde het podium van best verkopende automerk in Nederland bestijgen. Zij verkochten 36.745 nieuwe modellen. Peugeot eindigde als vierde (29.642) en Opel moet het doen met de vijfde plek (26.180). Een zure appel voor het merk dat van 1969 tot en met 2004 onafgebroken het best verkochte merk van Nederland was.

Mineur
Jullie kunnen je voorstellen dat een krimpende automarkt van bijna een kwart sommigen niet in de koude kleren is gaan zitten. Maar liefst 246 bedrijven zijn er het afgelopen jaar failliet verklaard, een toename van 211 procent ten opzichte van 2008. Toen moesten 79 bedrijven hun deuren sluiten.  Volgens het bureau Dun & Bradstreet hebben afgelopen jaar 142 dealers en 62 universele garages hun meerdere moeten erkennen aan hun penibele financiële plaatje. Een trieste zaak en met de voorspellingen voor 2010 is het einde der ondergangen in autoland nog niet in zicht. Bureau Aumacon verwacht dat alleen nog het A- en B-segment een stijging zal noteren, de overige autoklassen zullen wederom een daling in de verkopen tegemoet kunnen zien. Dealers van merken als bijvoorbeeld Volvo, Land Rover en Jaguar zullen het dus zwaar kunnen krijgen. Zij zich namelijk met hun aanbod niet thuis in de kleine(re) autosegmenten. Over het complete autojaar 2010 voorspelt Aumacon een lichte groei in kentekenregistraties; een kleine vierhonderdduizend stuks wordt er geroepen. Dat is overigens nog altijd dik tweehonderdduizend minder dan in topjaar 1999 toen autoverkopend Nederland bijna 611.000 auto’s aan de man wist te brengen.

Gerelateerde artikelen

Ferrari racebaan op cruiseschip

Lifestyle & design
Ferrari racebaan op cruiseschip
> Artikel lezen

De Koenigsegg waarvan je het bestaan niet wist

Autonieuws
> Artikel lezen

Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug

Autonieuws
Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug
> Artikel lezen

Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm

Autonieuws
Only in America: p(l)ak een Kia op de bek en win 'm
> Artikel lezen

Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is

Autonieuws
Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.