Autonieuws

Elektrische Bluecar van Pininfarina komt in 2010

Een paar jaar geleden liet Pininfarina de B0 zien. De Italianen lieten weten samen met industrieel (accu)partner Bolloré graag mee te dingen in de (lucratieve) toekomst van elektrische auto’s. De eerste modellen van deze “B0” zouden eind dit jaar van de band rollen, maar dat wordt een jaar later.

Volgens Pininfarina hebben recente onderzoeken uitgewezen dat binnen middellange termijn er 1,5 tot 2 miljoen elektrische voertuigen op de Europese markt worden gelanceerd. En daar wil Pininfarina en accuspecialist Bolloré graag een graantje van meepikken. Daarom presenteerden zij in oktober 2008 op de Autosalon van Parijs de Bluecar alias “B0” (van “Be Zero”, wat geen emissie betekent). Deze compacte, elektrisch aangedreven stadsauto zou eind dit jaar in productie gaan en zodoende stond het productiemodel al een half jaar later te schitteren in Genève. Pininfarina had dus duidelijk haast, maar zoals zo vaak is haastige spoed zelden goed met als gevolg dat de lancering van de Bluecar wordt uitgesteld.

Lythium Metal Ploymere
De reden van de vertraging is niet helemaal duidelijk, maar grote kans dat dit te maken heeft met de ontwikkeling van de Lythium Metal Ploymere (LMP) batterijen waarvan de Pininfarina Bluecar is voorzien. Deze speciale accu’s bevatten vijf keer zoveel energie als reguliere batterijen en laden veel sneller op, namelijk binnen enkele uren. Bovendien moeten ze zo’n 200.000 kilometer meegaan en dat vereist een grondige doorontwikkeling om de betrouwbaarheid en duurzaamheid te garanderen. En dat kost tijd.

Leverancier als doelstelling
Pininfarina en Bolloré hebben allebei 150 miljoen in de ontwikkeling geïnvesteerd en hopen dat de lancering van de Bluecar een verlengde krijgt doordat autofabrikanten voor hun toekomstige elektrische auto’s aankloppen bij de twee partners voor de aandrijftechniek(en). Bolloré als verantwoordelijke voor het accupakket en Pininfarina voor de overige zaken zoals de productie.

60.000 in 2015
Inmiddels zijn er al zo’n 6.000 orders geschreven voor de B0. Tenminste, als we Pininfarina moeten geloven. De eerste exemplaren zullen in 2010 op de openbare weg te zien zijn. In 2011 start de productie op grote schaal en vier jaar later moet de teller op 60.000 B0’s staan. De Bluecar wordt geproduceerd bij Pininfarina in Italië en de accu’s worden door de faciliteiten van Bolloré in Frankrijk en Canada gefabriceerd.

Gerelateerde artikelen

Autotest | Porsche Panamera Sport Turismo

Autotests
> Artikel lezen

Gelekt: nieuwe Toyota Supra is een helleveeg!

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'

Autonieuws
BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'
> Artikel lezen

Klassieke flitspaal blijft melkkoe voor CJIB

Autonieuws
Klassieke flitspaal blijft melkoe voor CJIB
> Artikel lezen

Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu

Autonieuws
Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.