Autonieuws

ADAC: SUV moet ‘botsvriendelijker’

Een auto uit het A-segment moet het bij een frontale botsing volledig afleggen tegen een grote SUV. Zelfs als de eerste de maximale vijf EuroNCAP-sterren heeft behaald. Deze conclusie trok het Duitse ADAC bij een frontale crashtest tussen een Fiat 500 en een Audi Q7.

Op de website van de ADAC www.adac.de kan men het filmpje van de crashtest bekijken. Nadat de auto’s met een snelheid van 56 km/h op elkaar botsten waren het vooral de inzittenden van de Fiat die het meeste te verduren kregen. Tot levensbedreigende verwondingen aan toe. De zeer sterke constructie van de Fiat 500 zorgde ervoor dat de passagiersruimte redelijk intact bleef. De kracht van de botsing was voor de veiligheidsvoorzieningen binnenin echter te groot. Vooral de bestuurder moet het ontgelden. Ondanks de airbag klapt z´n hoofd volop de A-stijl. De borst krijgt een klap van het stuurwiel te verwerken. Dit komt omdat de stuurairbag bij de frontale botsing door de immense krachten scheurt en dus weer leegloopt. De knieën, benen en heupen lopen door de overbelasting van de veiligheidsvoorzieningen alhier tevens levensgevaarlijke schade op.

SUV absorberen slecht
De inzittenden van de Q7 daarentegen hebben amper een schrammetje opgelopen na de botsing. Dit komt vooral omdat de bouw en het hoge gewicht van de Q7 nagenoeg geen energie absorbeert. De Fiat 500 moet alle energie opvangen. Als de frontstructuur van de Audi Q7 bij een frontale botsing meer zou ‘wegklappen’ zou de botsenergie beter worden geabsorbeerd. Dit komt zowel de inzittenden van kleine auto’s ten goede als dat van de SUV. Volgens de ADAC moeten fabrikanten van nieuwe SUV’s tijdens de ontwikkeling dan ook meer rekening houden met dit soort crasheigenschappen. De tegenstander van een SUV’s is immers niet altijd een kleine auto.

Gerelateerde artikelen

Tips hoe veilig te rijden op sneeuw en ijs

Autonieuws
4. Zinloos uitlaatgeweld
> Artikel lezen

Binnen spieken bij de nieuwe Porsche 911

Spyshots
> Artikel lezen

Maccen met de nieuwe Ford Focus Wagon

Spyshots
> Artikel lezen

Daags oude Pagani Zonda Riviera zoekt een baas

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor nieuwe Subaru XV

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.