Autonieuws

Nieuwe kentekenserie in gebruik genomen

De RDW is begonnen met het uitgeven van de nieuwe serie kentekens. Na 57 jaar is de huidige serie geheel uitgegeven en was er de noodzaak voor een nieuwe combinatie. Dat zorgt voor een moment dat in de autobranche geschiedenis schrijft.

Tijdens een officiële plechtigheid overhandigde Camiel Eurlings vandaag het eerste nieuwe kenteken aan de trotse eigenaar van een splinternieuwe Volkswagen Golf Plus. De combinatie van twee cijfers, drie letters en één cijfer is overigens niet geheel nieuw. Sinds oktober 2006 is het kenteken al te vinden op lichte bedrijfsauto´s.

Geen willekeurige keuze
De RDW stelde een aantal belangrijke voorwaarden aan de nieuwe code. Het moest blijven bestaan uit zes tekens en goed te onthouden zijn. TNO voerde daarom in opdracht van de RDW een onderzoek uit naar de onthoudbaarheid van kentekens. Kentekens in de serie 12-ABC-3 kwamen daarbij als beste uit de bus. Met deze serie kan de RDW zo’n zes jaar vooruit, berekende TNO. Daarna volgen de codes 1-ABC-23, AB-123-C en A-123-BC, die ook elk zes jaar meegaan. Het onderscheid voor de verschillende voertuigcategorieën, zoals een M voor motoren en een V voor lichte bedrijfsauto’s, blijft binnen de nieuwe serie bestaan.

Opvallende combinaties mogelijk
Met een combinatie van drie letters is de kans op een woord dat niet echt op een kenteken thuishoort natuurlijk groot. Daarom zijn alle klinkers en de medeklinkers M, W en Q uitgesloten. De M en de W worden alleen gebruikt als categorieaanduiding. Lettercombinaties die een relatie hebben met de oorlog, zoals NSB, worden ook niet uitgegeven. Daarnaast worden ook de vijf lettercombinaties GVD,  TBS, LYK, SS en SD niet gebruikt. Maar gelukkig blijven er daarmee nog genoeg leuke combinaties over. Wat dacht u van SMS of PSV, KPN, LPG of VVV? Jammer alleen, dat het samenstellen van een eigen kenteken nog niet tot de mogelijkheden behoort…

Gerelateerde artikelen

Voilà, dit is de nieuwe Tesla Roadster!

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerlijk vraagprijs? Weet het met AutoScout24 PrijsCheck

Autonieuws
Eerlijk vraagprijs? Weet het met AutoScout24 PrijsCheck
> Artikel lezen

Paus krijgt Lamborghini cadeau en wijst 'm af

Autonieuws
> Artikel lezen

Aston Martin Valkyrie ook als allesovertreffende AMR Pro

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche Boxster-toetje in aantocht: de 718 Spyder

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.