Autonieuws

Dieselprijs wederom fors hoger

Deze week is de dieselprijs wederom fors gestegen. Vanaf nu is de adviesprijs vastgesteld op 1,42 euro wat erop neerkomt dat de prijs in een maand tijd met een dubbeltje gestegen is. Vooral de sterke vraag naar diesel, maar ook de maatregelen van de overheid drijven de dieselprijs steeds verder op.

Kunt u het zich nog herinneren dat de dieselprijs onder de 60 eurocent lag? En dat is nog niet eens zo lang geleden. Enkele jaren geleden werd de prijsstijging van diesel ingezet en die gaat vooral dit jaar onverminderd door. Na de zoveelste prijsstijging de afgelopen maanden is de dieselprijs nu wederom naar recordhoogte gestegen (1,42 euro). Daarmee wordt het verschil tussen een liter diesel en een liter benzine steeds kleiner. Het verschil bedraagt momenteel nog ´maar´ 20 eurocent.

Reden tot stijging
De reden dat diesel zo hard stijgt heeft enerzijds te maken met de vraag naar deze brandstof. Door beperkingen in de raffinage capaciteit lijkt het erop dat dieselolie steeds schaarser wordt. Bovendien wordt de vraag ook steeds groter. Zo is in Nederland meer dan 50 procent van alle getankte brandstof diesel. Naast vraag en aanbod is ook de overheid (grote) veroorzaker van hogere dieselprijzen door een steeds zwaardere accijnsdruk. De accijns op een liter diesel gaat per 1 juli met drie eurocent per liter omhoog en op 1 januari 2009 komt daar nog een cent bovenop. Daarmee wordt, in de toekomst, het verschil tussen de diesel- en benzineprijs nog kleiner.

Overheid moet maatregelen nemen aldus UnitedConsumers
UnitedConsumers vindt dat de overheid maatregelen moet treffen. "Het zou passend zijn als de overheid, die met 19 procent BTW voor 1/5 fors mee profiteert van deze prijsstijgingen, deze extra BTW inkomsten, middels brandstofaccijns verlaging aan de consument laat terugkomen. Dat kost de overheid niets, en maakt de consument gelukkig, en het maakt de Nederland minder recessie gevoelig", aldus Van Selms van UnitedConsumers. Wij kunnen ons hier alleen maar bij aansluiten.

Gerelateerde artikelen

Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu

Autonieuws
Technologie zelfrijdende auto's en invloed op verkeer en milieu
> Artikel lezen

Klassieke flitspaal blijft melkkoe voor CJIB

Autonieuws
Klassieke flitspaal blijft melkoe voor CJIB
> Artikel lezen

Gelekt: nieuwe Toyota Supra is een helleveeg!

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'

Autonieuws
BMW: 'Concept Z4 staat dichtbij productiemodel'
> Artikel lezen

Autotest | Porsche Panamera Sport Turismo

Autotests
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.