Autonieuws

Hybride van de toekomst: Toyota Hybrid X

De Toyota Hybrid X spreekt volgens de Japanse fabrikant de designtaal voor hybride-modellen van de toekomst. Eén ding is zeker: het verschil met bijvoorbeeld de huidige Prius is enorm. Maar hierop zitten we eigenlijk ook weer niet te wachten. Het is maar te hopen dat ze tot een compromis komen.

Gelukkig dient de Hybrid X niet alleen als stijlelement. Het studiemodel zit namelijk volgepakt met innovatieve technologieën voor een nieuwe generatie hybride-auto’s en sluit daarmee volledig aan bij Toyota’s milieustrategie van duurzame mobiliteit. De Hybrid X is ontworpen als een vierzits ‘open space’ concept car met vier portieren. Hij heeft de afmetingen van een conventionele gezinsauto, met een totale lengte van 4,50 meter en een wielbasis van 2,80 meter. Het studiemodel is 1,85 meter breed en 1,44 meter hoog. Verantwoordelijk voor het design en de ontwikkeling van de Hybrid X is het in Zuid-Frankrijk gevestigde Europese designcentrum van Toyota. Het uiterlijk valt op door enkele onconventionele en creatieve uitspattingen.

Geen X-factor?
De Hybrid X volgt de designfilosofie die Toyota heeft ondergebracht in twee thema’s, namelijk de zogeheten ‘J-Factor’ en ‘Vibrant Clarity’. Met de J-Factor wordt verwezen naar Japans-georiënteerd design, terwijl Vibrant Clarity dient als designtaal om de J-Factor uit te dragen. Snapt u het nog? Volgens deze filosofie creëerden de designers voor de Hybrid X een futuristisch vormgegeven carrosserie. Het meest opvallende element van het exterieur wordt gevormd door de twee U-vormen die ontstaan door het enorme glasoppervlak en de onconventionele A- en C-stijlen. Van bovenaf bekeken, geeft dit de indruk van een enorme X, vandaar dat dit concept Hybrid X werd gedoopt. Daarbij is het grote glasoppervlak cruciaal voor het ‘open space’ concept met een vrij uitzicht naar alle kanten. Met een druk op de knop openen de portieren in tegengestelde richting. Het studiemodel rolt op grote lichtmetalen 20-inchwielen met laagprofiel banden in de maat 225/40. De vloeiende lijnen van de voorzijde worden niet onderbroken door de koplampen, ze komen namelijk terug in het dashboard en maken zelfs deel uit van het gehele interieur van de auto. De koplampen maken gebruik van de moderne LED-techniek en vertonen desgewenst grafische animaties. Aan de achterzijde vormen eveneens energiezuinige LED-lichtunits ook een U-vorm, wat een belangrijk terugkerend kenmerk is in het gehele design.

Aanraakschermen in overvloed
De bestuurder kan de sfeer in het interieur afstemmen op de eigen zintuigen voor zicht, gehoor tot zelfs reuk en tastzin. LED-systemen zorgen voor een veelvoud aan mogelijkheden voor verlichting en wisselen af met verschillende muzikale achtergronden. Een parfumdiffuser zorgt voor een prettige geur aan boord. Voor de ruimtebesparende stoelen is gebruikgemaakt van een geïnjecteerde foam, waardoor comfort kon worden gecombineerd met een laag gewicht. Om interactie tussen de inzittenden te stimuleren, zijn de twee zitplaatsen achterin onafhankelijk van elkaar te draaien, zodat de inzittenden kunnen genieten van het uitzicht of van elkaar. De drive-by-wire stuurinrichting is voorzien van een beeldscherm in het midden waarop de energiestromen, het brandstofverbruik en de geselecteerde versnelling voor de bestuurder zichtbaar zijn. Een tweede beeldscherm biedt mogelijkheden tot bediening van het navigatie- en Bluetooth-systeem. In de middenconsole bevindt zich een derde touchscreenscherm, waarmee de sfeer in het interieur valt te regelen, met bediening voor het entertainment- en audiosysteem, de verlichting en de airconditioning.

Gerelateerde artikelen

Gelekt: nieuwe Toyota Supra is een helleveeg!

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota kan dit jaar maar beter Le Mans winnen

Autonieuws
> Artikel lezen

Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie

Autonieuws
Nederlandse Dakar-coureur schrijft autosporthistorie
> Artikel lezen

'Volkswagen blijft grootste autoproducent'

Autonieuws
'Volkswagen blijft grootste autoproducent'
> Artikel lezen

Terugkeer Toyota Supra officieel aangekondigd

Autonieuws
Terugkeer Toyota Supra officieel aangekondigd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.