Autonieuws

Kia wil dynamiek: Kia Kue concept

Kia presenteert met de conceptcar Kue meer dan zomaar een designstudie. De conceptcar toont Kia´s ambities om een meer dynamisch en emotioneel merk te worden. De vierwielaangedreven Kue is een crossover SUV met onder de motorkap een 400 pk sterke V8.

De Koreaanse autofabrikant Kia is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Met doorgaans wat simpele modellen heeft de autofabrikant een flink marktaandeel weten te realiseren. Volgens de Koreanen is het nu tijd om Kia naar een volgend plan te brengen. Het merk moet meer emotie en passie uit gaan stralen. De Kue is dan ook niet zomaar een conceptcar. Het model dat in Detroit werd gepresenteerd is een voorbode voor het ´nieuwe Kia´.

Minder is meer
Met een lengte van 4.72 m en een breedte van 1.93 m is de Kue geen kleintje. Het model is zelfs langer en breder dan de Sorento. De voorzijde van de Kue heeft een brede grille en scherp gevormde koplampen. Sportief is een term die past bij het front van deze conceptcar. Door de speciale vorm van de zijruit vloeit deze naadloos door in de achterzijde, waar dubbele, centraal opgehangen glazen achterportieren toegang verschaffen tot de bagageruimte. Kia heeft bewust gekozen voor een ´minder is meer´ vormgeving. Volgens de hoofddesigner van Kia in de Verenigde Staten is het een kenmerk van een goed design als het niet lijkt alsof je teveel je best hebt gedaan. Daarmee suggereert hij dat Kia een simplistische vormgeving zal gaan voeren in de komende jaren.

Interieur
Binnenin heeft de Kue een strak, maar sportief thema met stoere eenvoud gekregen. Het interieur heeft een vierpersoons stoelfiguratie met vier aparte kuipvormige stoelen, zodat het voor zowel de bestuurder als de passagiers aangenaam vertoeven is. De elektronische interface is zodanig ontworpen dat de bestuurder en passagiers zelf de voorkeurinstellingen voor de functies in het interieur kunnen bepalen. Een touch pad en motion-sensing bedieningsinstrumenten zijn gebruikt voor veel bedieningsorganen, waaronder de audio- en klimaatbeheersingsystemen. De volledige touchpad set-up is zodanig te programmeren dat een eenvoudige aanraking de stereo zou kunnen activeren, terwijl voor de passagier de temperatuur is in te stellen. De achterpassagiers hebben hun eigen gescheiden interface.

400 pk sterke 4.6 V8
Dat Kia een sportiever merk wil worden maken de Koreanen ons duidelijk met de innerlijke kracht van de Kue. Onder de motorkap ligt namelijk een 400 pk sterke 4.6 liter V8 met een vermogen van maar liefst 400 pk en een koppel van 542 Nm. Het vermogen wordt via permanente vierwielaandrijving overgebracht op de weg. Daarmee is het mogelijk om de Kue niet alleen te gebruiken voor normale ritten, maar zal hij ook in het bos de nodige afstanden af kunnen leggen.

Kia´s toekomstvisie
Zoals gezegd is de Kue voor Kia meer dan zomaar een conceptcar. Het Amerikaanse ontwerpteam van Kia laat met de auto zien welke richting Kia op wil gaan. Emotie, sportiviteit en dynamiek zijn daarbij de speerpunten.

Gerelateerde artikelen

Europa de Forte Sedan, de VS de nieuwe Cee'd. Deal?

Autonieuws
Europa de Forte Sedan, de VS de nieuwe Cee'd. Deal?
> Artikel lezen

Kia presenteert elektrische Niro op CES

Autonieuws
Kia presenteert elektrische Niro op CES
> Artikel lezen

Prijs Kia Niro en Optima Plug-In Hybrid bekend

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Kia Soul hopelijk ook weer naar EU

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.